Denník N

Machala a Lubyová – aký úradník, taká ministerka

Ak Lubyová trvá na tom, že Machala bol odborník na svojom mieste, nemá na školstve čo robiť ani ona.

Podľa ľudí, ktorí s ňou v minulosti pracovali, je nová ministerka školstva Martina Lubyová schopná a ambiciózna. Teda možno až príliš ambiciózna, skôr tak trochu karieristka, bolo často počuť. No človeku musí naozaj veľmi záležať na vlastnej kariére a na udržaní sa vo funkcii, aby dokázal predvádzať to, čo predviedla ministerka v rozhovore po oznámení, že šéf jej služobného úradu Lukáš Machala po mesiaci odchádza z funkcie.

Machala má u Andreja Danka a v SNS stále pevné postavenie, jeho pomätené názory šéf strany a jeho okolie zdieľajú, alebo ich aspoň nepovažujú za nijako zvlášť problematické. Danko tiež vytrvalo hlása, že je jeho staronový poradca kompetentný a vzdelaný človek. Lubyová asi len nechce ohroziť svoju kariéru tým, že bude kritizovať človeka, čo má veľký vplyv v strane, ktorá ju urobila ministerkou a môže ju kedykoľvek aj odvolať.

A z rovnakého dôvodu nechce otvorene kritizovať konšpiračné teórie a extrémistické bludy, ktorých je Machala nevyčerpateľným zdrojom a ktoré zjavne stále patria k mentálnej výbave SNS. Lubyová sa tým však dostala do pasce a nakoniec si bude musieť vybrať. Môže zostať i za túto cenu ešte dva-tri roky ministerkou alebo si môže na zvyšok života zachovať povesť odborníčky a vedkyne. Oboje naraz už totiž nejde.

Nikto, kto chce, aby ho uznávali za odborníka v akomkoľvek spoločenskovednom odbore (na tomto poli Lubyová v minulosti pôsobila) alebo aby ho aspoň považovali za vzdelaného človeka, sa nemôže vykrúcať tak, ako to robila ona, pri otázkach, či súhlasí s niektorými pavedeckými a konšpiračnými názormi.

Výhovorky typu, že nevie, čo sú konšpiračné teórie, že si nemala čas naštudovať, kto sú ilumináti a či ovládajú svet, azda pristanú príslovečnej blondínke vo finále súťaže Miss Slovensko alebo nejakej televíznej hopsande v šou Adely Banášovej.

No nie niekomu, kto sa tvári ako vedec a kto je minister školstva a má na starosti vzdelávanie národa. Súdiac podľa jej odpovedí je Lubyová zúfalo nekompetentná, alebo čo je ešte horšie, chýba jej chrbtica a je pre funkciu ochotná urobiť čokoľvek. Potom však už je úplne jedno, či Machala bude, alebo nebude osobne sedieť na ministerstve. Ak rezort povedie niekto ako Lubyová, bude Danko rovnako spokojný, bude mať všetko pod kontrolou a nejako už si zariadi aj pokračovanie rozkrádania verejných peňazí a európskych dotácií.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie