Denník N

Prečo je v Kalifornii už štvrtý rok extrémne sucho? Vedci ukazujú aj na človeka

Denne sa v Kalifornii spotrebuje 144 miliárd litrov vody. Za posledné roky tu však padlo veľmi málo zrážok. Foto – TASR/AP
Denne sa v Kalifornii spotrebuje 144 miliárd litrov vody. Za posledné roky tu však padlo veľmi málo zrážok. Foto – TASR/AP

Historické sucho v najbohatšom štáte USA pokračuje už štvrtý rok. Predpovede vedcov nie sú veľmi optimistické.

Za normálnych okolností by v tomto čase bolo kalifornské pohorie Sierra Nevada pokryté hrubou vrstvou snehu. Kalifornia, najľudnatejší a ekonomicky najvýkonnejší americký štát, má však obrovský problém – už štvrtý rok zažíva obdobie sucha, ktoré je podľa dát historicky najhoršie od začiatku meraní v 19. storočí.

Prakticky celé územie štátu je dnes abnormálne suché a dve tretiny z územia postihuje sucho, ktoré vedci označujú za „extrémne a výnimočné“ .

„Dnes stojíme na mieste, na ktorom by malo byť meter a pol snehu. Historické sucho si vyžaduje bezprecedentnú reakciu. My Kalifornčania musíme držať spolu a šetriť vodou, ako je to len možné,“  vyhlásil minulý týždeň kalifornský guvernér Edmund Brown, keď ohlásil nové pravidlá, ktorými chce do konca roka znížiť spotrebu vody o štvrtinu.

Už dnes sa podľa údajov Amerického monitorovacieho centra pre sucho tento problém týka 37 miliónov ľudí, ktorí žijú v Kalifornii.

Vodu musia hľadať hlboko pod povrchom

Spotreba vody v Kalifornii od 80. rokov klesá, no aj tak sa v nej minie viac vody ako v ktoromkoľvek inom americkom štáte. Vyplýva to z údajov Amerického geologického prieskumu (USGS), vládnej agentúry, ktorá je zodpovedná za zber a vyhodnocovanie dát o prírodných zdrojoch.

Najviac vody – takmer dve tretiny – sa pritom spotrebuje na zavlažovanie pôdy. Centrálna časť Kalifornie je známa svojimi ovocnými a zeleninovými farmami, a práve tie pociťujú niekoľkoročné sucho asi najviac.

Podľa denníka Guardian dodáva Kalifornia do zvyšku krajiny asi polovicu zo svojej spotreby ovocia či zeleniny.

 

„Ideme sa z toho zblázniť. V zúfalej situácii je úplne každý. Všetci majú smutný príbeh,“ povedala pre Guardian Kim Hammond z miestnej firmy, ktorá vŕta studne. A každým rokom musia ísť hlbšie, na niektorých miestach až do 450 metrov.

Je za tým človek?

Dlhotrvajúce sucho je podľa vedcov výsledkom súhry dvoch hlavných faktorov – teploty a zrážok. Richard Seager, profesor z Kolumbijskej univerzity, koncom minulého roka zverejnil report, ktorý napísal pre Národný úrad pre oceány a atmosféru (NOAA).

Podľa tímu, ktorý Seager viedol, je hlavnou príčinou sucha v Kalifornii nepriaznivé počasie. Nad americkým západným pobrežím sa totiž už dlho nachádza pás tlakovej výše, ktorý tri zimy po sebe zabraňoval vzniku zrážok nad Kaliforniou. Podľa autorov štúdie je kalifornské sucho vyvolané prirodzenými výkyvmi, za ktoré činnosť ľudí nemôže.

„Simulácie naznačujú, že ľuďmi vyvolaná klimatická zmena zvýši objem zrážok v Kalifornii v strede zimy. Podmienky počas posledných troch zím však boli presne opačné,“ napísal Seager a jeho tím.

Bude sa to zhoršovať

O pár týždňov neskôr však vyšla štúdia vedcov zo Stanfordu, ktorá súčasné sucho pripísala globálnemu otepľovaniu.

Problémy so suchom totiž nemusia nevyhnutne vzniknúť, ak počas roka spadne menej zrážok ako zvyčajne. Takisto ako sucho nespôsobí len nadpriemerne teplý rok. No pravdepodobnosť vážneho sucha je oveľa vyššia, ak sa podpriemerné zrážky a nadpriemerné teplo stretnú v ten istý rok.

„Minulý rok sme mohli vidieť, aký efekt má rekordné teplo na výskyt snehových zrážok a vlhkosť pôdy. Z nášho výskumu teraz vieme, že klimatické zmeny zvyšujú pravdepodobnosť, že sa teplé a suché počasie objavia naraz,” povedal v tlačovom vyhlásení jeden z autorov štúdie Noah Diffenbaugh.

Zdroj: US Drought Monitor
Zdroj: US Drought Monitor

 

Vedci zo Stanfordu sa vo svojej štúdii pozreli na klimatické dáta od roku 1895 a zistili, že počas väčšiny 20. storočia nebol medzi teplotou a zrážkami vzájomný vzťah. To sa zmenilo počas posledných dvoch desaťročí.

Keď tieto dáta autori použili v rôznych modeloch, zistili, že tieto zmeny súvisia s činnosťou človeka – a s vypúšťaním skleníkových plynov. Ich záver?

„Pokračujúce globálne otepľovanie v nasledujúcich desaťročiach s vysokou pravdepodobnosťou vytvorí podmienky, za ktorých budú suché obdobia sprevádzané nadpriemernými teplotami,“ napísali vedci v štúdii, ktorá vyšla v časopise PNAS.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie