Denník N

Po Slovensku a Smere sa zdvihla volebná vlna aj proti Trumpovi

Donald Trump a jeho manželka Melania Trump na návšteve v Číne. Foto – tasr/ap
Donald Trump a jeho manželka Melania Trump na návšteve v Číne. Foto – tasr/ap

Rok po voľbách prehrali republikáni dve voľby guvernérov. Podľa niektorých expertov by však aj dnes Trump porazil Clintonovú.

Kým cez Slovensko sa cez víkend v župných voľbách prehnala vlna proti Smeru, takú menšiu vlnu proti vláde Donalda Trumpa zažila v utorok aj Amerika. The Economist píše, že demokrati si pripísali prvé veľké víťazstvo v jeho ére.

„Prišla antitrumpová vlna a republikáni ju nedokázali zastaviť,“ napísal New York Magazine.

Nedá sa to však porovnať s úspechom opozície v šiestich z ôsmich krajov Slovenska. Demokratickí kandidáti zvíťazili v guvernérskych voľbách v štátoch Virgínia a New Jersey. Dokázali to presne rok po tom, čo miliardár šokoval Ameriku, ale aj celý svet svojím úspechom vo voľbách.

Treba dodať, že štáty New Jersey a Virgínia pred rokom vyhrala demokratická kandidátka Hillary Clintonová. No v oboch štátoch mali v minulosti aj republikánskeho guvernéra, napríklad v New Jersey ním je Chris Christie.

Vo Virgínii sa navyše čakal napínavý duel demokrata Ralpha Northama s republikánom Edom Gillespiem. Napokon to však bola relatívne jednoznačná záležitosť (54 – 45 percent).

Komentátori si všímajú mobilizáciu demokratických voličov, ktorá pripomína mobilizáciu proti Kotlebovej strane na Slovensku, špeciálne v Banskej Bystrici. Navyše v New Yorku obhájil post starostu demokrat Bill de Blasio. Stalo sa tak prvýkrát za 30 rokov, čo demokratický starosta znova vyhral voľby.

Prezident Donald Trump na to reagoval tweetom, v ktorom vyzdvihol predchádzajúce úspechy republikánov tento rok v doplňujúcich voľbách do kongresu.

„Nezabudnite, republikáni vyhrali 4 zo 4 kresiel v snemovni a ekonomika ide v rekordných číslach, budeme vyhrávať naďalej, dokonca s väčším rozdielom ako predtým,“ napísal využijúc novinku Twitteru – 280 znakový tweet.

Ako však píše Washington Post, prezident nemá úplne pravdu. Tieto štyri obvody boli republikánske a demokrati vo väčšine z nich získali vyššiu podporu ako predtým. A navyše, opomenul obvod v Kalifornii, ktorý vyhral demokrat.

Najslabšia podpora prvý rok

Rok po zvolení Donalda Trumpa sa viacerí pýtajú hypotetickú otázku, či by po hektickom roku, kedy musel čeliť viacerým škandálom na čele s oficiálnym vyšetrovaním prepojenia jeho kampane na Rusko, dokázal zopakovať 8. november 2016 a znova zvíťaziť, ak by sa voľby konali dnes. Pohľadom na jeho popularitu sa to nezdá veľmi pravdepodobné.

Momentálne má podporu len 38 percent (priemer prieskumov podľa RealClearPolitics). Také nízke čísla nemal prvý rok vlády žiaden americký prezident od 40. rokov, keď sa to začalo merať. Predsa len však bolo pár prezidentov, ktorí mali v iné obdobie úradu ešte nižšiu podporu. Väčšinou na konci vládnutia (Nixon, Bush mladší, Truman).

Podpora Trumpa (čiernou podporujem, červenou nepodporujem). Zdroj – RealClearPolitics

Trumpovi podpora klesla veľmi rýchlo po inaugurácii. Od mája sa však viac-menej drží okolo 40 percent. Prekvapivé však je, že má taký nízky rating v časoch, keď sa ekonomike darí, čo prezident často zdôrazňuje.

Aj nedávna analýza potvrdila, že Trump vyhral voľby, pretože dokázal dostať k urnám bielych Američanov bez univerzitného vzdelania, ktorí ho podržali najmä v štátoch Pensylvánia, Michigan či Ohio. A naopak, Hillary Clintonová nedokázala prinútiť ísť voliť menšiny, ktoré stoja za demokratmi. Stačilo, ak by sa jedna z týchto vecí nestala, a vyhrala by voľby ona.

Vyhral by znova?

Trump má svoje jadro podporovateľov, ktoré zatiaľ vo veľkom nevykazuje, že by mu prestalo veriť. Preto si napríklad ľudia z Trafalgar group – malej prieskumnej agentúry, ktorá presne trafila rozdiel vo voľbách, myslia, že v prípade duelu s Clintonovou by Trump znova vyhral.

„Trump stále robí veci, ktoré dodávajú energiu ľuďom, ktorí ho dostali do Bieleho domu,“ povedal Robert Cahaly pre BBC.

Napríklad aj na sociálnych sieťach stáli jeho skalní voliči za ním, keď sa dostal do sporu s hráčmi futbalovej NFL, ktorí si na protest pokľakli počas hymny. Rovnako sa týmto voličom nepáčilo odstraňovanie sôch bojovníkov Juhu v občianskej vojne. Poukazujú na to, že v Seattli stojí 7-tonová socha Lenina.

Zo šiestich expertov štyria aj preto povedali, že by Trump porazil znova Clintonovú, dvaja to nevylúčili. Koniec koncov jeho súčasná podpora nie je úplne ďaleko od tej volebnej (46 percent). Zároveň však dodali, že s iným kandidátom demokratov by Trump pravdepodobne prehral.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie