Denník N

Aké dôchodky máme na Slovensku?

Ak veríte, že na naše dôchodky budú robiť aj naďalej mladí, je čas to prehodnotiť.

Slovensko je podľa Eurostatu treťou najrýchlejšie starnúcou krajinou v rámci celej EU. Preto si radšej budúcnosť zabezpečte sami a najlepšie je začať s tým už dnes.

Ako to u nás funguje

  1. pilier je povinné dôchodkové poistenie, čiže dôchodok, spravovaný Sociálnou poisťovňou. Z neho sa dôchodcom vyplácajú mesačné dávky, ktoré sú prepojené s výškou platieb do systému. V roku 2016 bola priemerná výška starobného dôchodku Slovákov zhruba 415 €.
    Krajina Priemerný dôchodok Obdobie
    Slovensko 415,56 € 2016
    Česká republika 422,83 € 2016
    Rakúsko 1.209,45 € 2016

    *kurz 1 EUR=27,034CZK (priemerný kurz 2016)

  2. pilier je starobné dôchodkové sporenie. Ak sa rozhodnete pre vstup do 2. piliera, časť vašich odvodov na dôchodkové poistenie sa presmeruje zo Sociálnej poisťovne do Dôchodkovej správcovskej spoločnosti. Popri štátnom dôchodku budete dostávať aj dôchodok z 2. piliera, avšak štátny dôchodok bude v alikvotne zníženej výške. Výhodou druhého piliera je, že peniaze máte na vašom osobnom dôchodkovom účte a môžete ich lepšie zhodnotiť.
  3. pilier je dobrovoľné doplnkové dôchodkové sporenie (DDS). Jeho primárny cieľom je nasporiť si na lepší dôchodok a má viacero výhod oproti štandardnému sporeniu. Až 180 eur z vašich ročných príspevkov do DDS si môžete odpočítať z daňového základu a dokonca vám môže prispievať aj zamestnávateľ. Na Slovensku pôsoboia 4 spoločnosti, v ktorých si môžete takto sporiť.

Ako si zabezpečiť vysoký dôchodok

Váš budúci dôchodok z 1. a 2. piliera viete ovplyvniť len minimálne a pravdepodobne vám nebude stačiť na zachovanie vášho životného štandardu. Preto najefektívnejšou formou, ako si nasporiť na lepší dôchodok, je práve 3. pilier. Vďaka dlhšej dobe sporenia si nemusíte odkladať vysoké sumy. „Priemerný príspevok našich sporiteľov v DDS Tatra banky je 22 eur mesačne.“ uvádza Marcel Haniš, vedúci oddelenia produktového manažmentu DDS Tatra banky.

Výšku mesačných príspevkov do DDS môžete ľubovoľne meniť podľa vašej aktuálnej situácie. Pre tých, ktorí chcú mať istotu, že ich dôchodok nezaskočí, pripravila DDS Tatra banky vo svojej aplikácii funkciu odhad dôchodku z 3. piliera. Vďaka nej okamžite vidíte projekciu vášho budúceho doplnkového dôchodku. Ak sa vám odhadovaný dôchodok nepozdáva, priamo v mobilnej aplikácii a internet bankingu Tatra banky si ho viete prepočítať, a nastaviť tak, ako je to pre vás optimálne.

Vypočítajte si svoj dôchodok

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie