Denník N

Župné voľby sú ďalším klincom do rakvy Mosta

Béla Bugár na odhalení dvojjazyčného názvu na komárňanskej železničnej stanici. Foto - TASR
Béla Bugár na odhalení dvojjazyčného názvu na komárňanskej železničnej stanici. Foto – TASR

SMK oslavuje, že v župných voľbách porazila Bugárovu stranu. Neuvedomuje si, že jej samotnej to nijako nepomôže.

Negatívna kampaň bývala v súboji dvoch maďarských strán o maďarského voliča na Slovensku špecialitou SMK. Tá si obvykle vystačila s tým, že Most-Híd je spolok zapredancov a zradcov maďarských národných a menšinových záujmov. Pred poslednými župnými voľbami sa vedenie strany trochu umúdrilo, negatívna kampaň od SMK síce nezmizla, politici ju však prenechali skôr servilným straníckym médiám, ako je napríklad portál felvidek.ma.

Výraznejšia zmena nastala v tom, že s negatívnou kampaňou prišiel aj Most. Strana Bélu Bugára prakticky od vstupu do tretej vlády Roberta Fica slovenských Maďarov presviedča, že táto jej „obeť“ mala zmysel a priniesla menšine osoh. V lete kampaň nabral na obrátkach. Most na bilbordoch i v platenej reklame v médiách vyratúval, čo všetko dosiahol a vo vláde presadil. Neprinieslo mu to však ovocie a preferencie strany stále pomaly klesali.

Na konci októbra denník Új Szó zverejnil výsledky prieskumu, ktorý preňho urobila agentúra Focus. 58 percent slovenských Maďarov si podľa prieskumu po roku vlády Mosta stále myslí, že sa jeho región vyvíja zlým smerom. Iba 37 percent opýtaných je s vývojom svojho užšieho regiónu spokojných alebo skôr spokojných.

Zaostávajúce regióny, nespokojní Maďari

Maďarom prekáža nezamestnanosť, ktorá je v mnohých južných okresoch vyššia, než celoštátny priemer a tempo vytvárania nových pracovných miest považujú za príliš pomalé. Za problém označili nízke platy, stav zdravotníctva či chýbajúcu dopravnú infraštruktúru. Naopak problémy menšinového školstva a kultúry ich príliš nezaujímali.

Mostu aspoň zatiaľ v očiach voličov nevychádza taktika ospravedlniť vstup do vlády tým, že prinesie investície a dotácie zanedbávanému juhu. Aby zachránil, čo sa dá, začal kandidát Mosta na župana trnavskej VÚC a štátny tajomník ministerstva kultúry Konrád Rigó tvrdo útočiť na svojho rivala z SMK Józsefa Berényiho.

Doterajšiemu podžupanovi a blízkemu spojencovi župana Tibora Mikuša vytýkal spoluprácu so starou štruktúrou Mikušom, netransparentné hospodárenie, korupciu a to, že do Maďarmi obývaných okresov župy ide oveľa menej peňazí.

Malo to stále ďaleko k tomu, čo ako negatívnu kampaň predvádza samotná SMK a Rigóove obvinenia mali navyše solídny základ. I tak to však pre Most bolo určitým narušením imidžu strany. Bolo to tiež porušením zvyku, že aj keď na seba maďarskí politici vyťahovali všeličo, vyhýbali sa obvineniam z korupcie a rozkrádania. Vedeli totiž, že majú všetci maslo na hlave a že by tým mohli spustiť proces, na ktorý by do jedného doplatili

Obviňovanie kohokoľvek iného zo spolupráce s pochybnými politikmi a z korupcie navyše nutne vyznieva nepresvedčivo od človeka zastupujúceho stranu, ktorá vládne spolu s Robertom Kaliňákom a Andrejom Dankom.

Ak k tomu pripočítame, že Most prišiel o ilúzie a hlasy svojich bývalých slovenských voličov, že je stále v podstate schránkovou stranou bez efektívnych regionálnych a miestnych štruktúr a že do volieb vyslal mladých a neznámych politikov, ako bol práve Rigó, neprekvapí, že bugárovci utrpeli v župných voľbách obrovské fiasko.

Most prišiel o slovenských voličov

Berényi ako druhý maďarský kandidát na župana Rigóa porazil nielen v okresoch obývaných Maďarmi. Získal vždy o niečo viac hlasov aj v slovenských okresoch trnavského VÚC, v ktorých mal podľa predpokladu bodovať skôr Most. Bugárovci tak prichádzajú o jeden z hlavných argumentov, ktorým dovnútra menšinovej komunity odôvodňujú svoju samostatnú existenciu a výhodu druhej maďarskej strany – že vedia lepšie osloviť a pre vec menšiny získať i slovenských voličov.

SMK si svoje pozície v župách viac-menej obhájila a keďže župné (a nielen župné) voľby vždy vníma najmä ako súboj s Mostom, oslavuje veľké víťazstvo. Strana už veľmi potrebovala pozdvihnúť morálku, takže je logické, že pre pochybnosti nemá priestor. Nikto si v nej nepriznáva, že župné voľby na situácii strany nič nezmenili.

Úzke prepojenie SMK s maďarskou „občianskou“ sférou, rôznymi kultúrnymi a záujmovými organizáciami síce zaistí mobilizáciu jej odhodlaných voličov, čo strane pri nízkej volebnej účasti v regionálnych voľbách prinesie nejaké úspechy. Nič to však nemení na tom, že takýchto voličov ubúda a novým SMK nemá čo dať.

To, ako na miestnej úrovni všetko ovláda, je pre ňu zároveň kontraproduktívne, je to totiž jedna z príčin, prečo majú maďarskí voliči o voľby menší záujem, než tí slovenskí. SMK nedokázala vo výraznejšej miere osloviť voličov sklamaných Mostom, ani toto víťazstvo stranu nepriblíži k návratu do parlamentu a ak sa radikálne nezmení, nepreruší ani jej pomalý odchod do výslužby.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Maďarská aliancia

Župné voľby 2017

Komentáre

Teraz najčítanejšie