Denník N

Lunterova idyla sa končí, so Smerom ho čaká debata o obsadzovaní postov v župe

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ján Lunter ešte neoznámil, ako bude obsadzovať kľúčové miesta v samosprávnom kraji, Smer s najsilnejším klubom by ocenil, keby mal kraj dvoch vicežupanov.

Nastupujúci župan Banskobystrického samosprávneho kraja bude stáť onedlho pred prvou náročnou skúškou. Postup Jána Luntera pri obsadzovaní rozhodujúcich postov v župe môže naznačiť, aký bude jeho vzťah so zastupiteľstvom na najbližšie roky.

Prvé zatiaľ len neoficiálne vyjadrenia zo Smeru, ktorý Luntera podporoval vo voľbách, naznačujú, že porážkou Kotlebu sa spojenectvo končí a začína sa realita komplikovaných dohadovaní vo veľmi pestrofarebnom zastupiteľstve.

Lunter potrebuje dôveryhodných

Vyjadrenie Jána Luntera, že chce mať „pri sebe“ syna Ondreja, vzbudilo hneď deň po voľbách rozruch. Post presne nešpecifikoval, ale v prípade schválenia zastupiteľstvom nevylúčil ani funkciu podpredsedu. Je teda päť dní po voľbách už jasné, aký post by mal obsadiť jeho syn?

Budúci župan odpovedá, že o konkrétnom personálnom zložení úradu sa ešte nerozprávali, ale potrebuje silný, kompetentný tím, ktorý bude zavádzať funkčné riešenia problémov.

„Je veľmi dôležité, aby som mal v mojom najužšom tíme ľudí, ktorým dôverujem a ktorí mi pomáhali od začiatku s tvorbou vízie pre náš kraj. Ondrej Lunter získal zároveň silný mandát od voličov cez desaťtisíc hlasov, čo je druhá najsilnejšia pozícia v rámci volebného obvodu,“ odpovedá teraz Ján Lunter. Na otázky, či navrhne syna za podpredsedu, alebo na iný post, neodpovedal.

Najbližšie k županovi má podpredseda, ktorý zastupuje predsedu počas jeho neprítomnosti. Podpredsedu môže navrhnúť Ján Lunter zo zvolených poslancov, ale musí ho schváliť zastupiteľstvo. Rozsah právomocí stanovia podpredsedovi poslanci na návrh predsedu.

Počet podpredsedov nie je obmedzený. Môže byť jeden, dvaja, traja, alebo žiadny, ako je to teraz v prípade dosluhujúceho Mariana Kotlebu.

Rozhodnú poslanci

Lunter má silný mandát, ale v prípade voľby podpredsedu mu nepomôže. Istých má len päť hlasov „svojich“ nezávislých „za dobrý kraj“, ale potrebuje 25.

V akokomkoľvek prípade, nielen pri voľbe podpredsedu, sa bude musieť dohodnúť napríklad s ostatnými nezávislými (bez lunterovcov 17 hlasov), čo nemusí byť jednoduché. Sú medzi nimi aj ľudia, ktorí otvorene podporovali v minulosti Kotlebu, Smer či pravicu. Ich rozhodovanie je ťažko predvídateľné.

Lunter sa môže pokúsiť o dohodu so Smerom, ktorý aj napriek prepadu zostal s pätnástimi mandátmi najsilnejšou politickou skupinou. Zvyšok zastupiteľstva tvorí SMK s piatimi, pravicová koalícia so štyrmi a po jednom mandáte majú Kotleba, SNS a Most-Híd.

Ak by budúci župan využil kľúč najsilnejšieho mandátu podľa počtu získaných hlasov, na post vicežupana sa núkajú traja nezávislí poslanci, v poradí Tomáš Abel, Igor Kašper a Ondrej Lunter, ktorí získali vo voľbách vyše desaťtisíc hlasov. Tesne pod desaťtisíc dostala aj Lunterova nominantka Viera Dubačová.

Regionálne štruktúry Smeru už dali najavo nevôľu s úvahou o obsadení podpredsedníckeho postu Lunterovým synom Ondrejom. Niektorí túto možnosť označili za neštandardnú, iní za rozpornú, žiadnu z možností však vopred nevylúčili. Verejne o tom zatiaľ nechcú hovoriť, ale poslanec Smeru Denníku N povedal, že po rodinkárskych skúsenostiach s Marianom Kotlebom je v ich klube vnímané obsadzovanie postov ako citlivá záležitosť a „iné je viesť firmu, aj keď úspešne, ako samosprávny kraj“.

Vladimír Maňka zo Smeru v roku 2013 odovzdal funkciu Marianovi Kotlebovi. Teraz ju preberie Lunter od Kotlebu. Foto – TASR

Priechodnejšie by pre Smer bolo, keby nový predsedsa kraja navrhol dvoch podpredsedov, aby tam bol aj skúsenejší poslanec.

Do úvahy pripadá aj tretí podpredseda. Keď sa rozhodovalo o širokej Lunterovej podpore, spomínal sa aj post vicežupana pre niekoho, kto by mal na starosti južné okresy. Mohol by to byť niekto z SMK alebo Mosta-Hídu.

Čo sú dobré riešenia?

Lunter nemá isté ani štyri hlasy pravicovej koalície. Martin Klus, kandidát pravicovej koalície, ktorý sa pred voľbami vzdal kandidatúry v prospech Luntera, hovorí, že vyhláseniam o obsadzovaní miest by mali predchádzať rokovania s poslancami. Považuje to za najhorší štart, aký si mohol budúci župan priať a spomenul aj negatívne reakcie ľudí, ktorým odporúčal voliť Jána Luntera.

„Rozumiem potrebe pána Luntera mať pri sebe niekoho, komu dôveruje. Ondrej by bol možno platnejší na poste riaditeľa úradu, ale v jeho prípade nie sú dobré riešenia. V akejkoľvek pozícii okrem radového poslanca ho bude verejnosť spájať s rodinkárstvom,“ myslí si Klus.

Možnosť, ktorú naznačil Martin Klus, je jednoduchšia iba technicky, keďže je to len vec predsedu kraja, koho  vyberie  a aké mu stanoví kompetencie. V prípade obsadenia tejto funkcie by však Ondrej Lunter prišiel o poslanecký mandát.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie