Denník N

Sagan ukázal, ako vyzerajú jeho tréningy. Pre amatéra by to bol najťažší týždeň života

Ak niečo nemá rád, sú to tréningy, ktoré absolvuje sám. Preto rád jazdí v skupine viacerých jazdcov.

Koncom septembra sa tretíkrát za sebou stal majstrom sveta, Peter Sagan sa pomaly opäť vracia k plnej tréningovej záťaži.

Prvé preteky novej sezóny absolvuje v polovici januára na austrálskom podujatí Tour Down Under.

Saganov tréner Patxi Vila na portále Cyclingweekly.com zverejnil, ako bude vyzerať prvý týždeň jeho predsezónnej prípravy (20. – 26. novembra).

„Saganov úvodný týždeň tréningu po dovolenke by bol pre väčšinu amatérskych cyklistov najťažším týždňom života. Pre neho je hlavným cieľom dostať sa späť do rytmu,“ napísal portál.

Sagan portálu poskytol aj rozhovor, v ktorom uviedol, že nemá žiadny obľúbený tréning: „Vždy rád jazdím na mojom bicykli“.

Aj z rozpisu tréningov vyplýva, že ak mu niečo prekáža, sú to tréningy, počas ktorých jazdí sám. „Je oveľa lepšie, keď nie som sám.“

Aká bola jeho najväčšia chyba v tréningu? „Keď som nepočúval sám seba, keď som mal.“

Najlepšia rada, akú kedy dostal? „Jeden skvelý tréner mi raz povedal, že spraviť o jeden tréning menej, ako som si naplánoval, je oveľa lepšie, ako spraviť o jeden viac.“

Saganov tréning 20. – 26. novembra 2017

Pondelok

2-hodinová jazda a posilňovňa

Prvý týždeň tréningu na vybudovanie základu spočíva v jednej ľahkej jazde každý druhý deň. Ráno si Sagan dá ľahkú, približne dvojhodinovú jazdu. Cieľom je rozkrútiť nohy a pripraviť ich na večer. Po jazde nasleduje posilňovňa, v ktorej sa zameria na kruhové cvičenia zamerané na rýchlosť. Cieľom posilňovne je zapojiť čo najviac svalových vlákien naraz.

Utorok

3 a polhodinová jazda s dlhými intervalmi

Druhý deň už bude práca na bicykli trochu viac špecializovaná. Nepôjde o jednoduchú vytrvalostnú jazdu alebo o jazdu na udržanie rýchlosti. Namiesto toho Sagan v časovom rozmedzí viac ako tri a pol hodiny spraví šesť opakovaní 10-minútových úsekov, v ktorých pôjde na 85 percent svojho aeróbneho výkonu. (Aeróbny prah je úroveň, na ktorej športovec ešte dokáže bez problémov rozprávať, pozn. redakcie.)

Streda

4 a polhodinová jazda, vrátane stúpaní

Je to druhá vytrvalostná jazda v priebehu týždňa. Budú to štyri či štyri a pol hodiny a Sagan počas nich absolvuje dve alebo tri stúpania. Na každom z nich bude atakovať 90 percent svojho maximálneho aeróbneho výkonu. Znova však pôjde pod svojím aeróbnym prahom. Kopce zvládne za čas od 10 do 20 minút. Cieľom je zapotiť sa, no nie veľmi. Ísť peknou, stabilnou rýchlosťou.

Štvrtok

Regeneračná jazda a posilňovňa

Štvrtok bude regeneračný. Neznamená to úplný oddych, ale aktívnu regeneráciu. Ráno bude mať ľahkú jazdu okolo jeden a pol hodiny, poobede pôjde do posilňovne s rovnakým programom ako v pondelok – posilňovňa bude prioritnou časťou dňa.

Piatok

3 a polhodinová jazda, vrátane krátkych intervalov

Intenzita jazdy sa opäť zvýši. Cvičenia budú zamerané na zvýšenie jeho aeróbneho výkonu. Absolvuje dva alebo tri bloky, ktoré budú pozostávať z 12 opakovaní minútových intervalov na 100 až 105 percentách jeho maximálneho aeróbneho výkonu. Bude mať dvojminútové prestávky. Cieľom je predstaviť jeho telu malé množstvá intezity, no v krátkych výbušných intervaloch. Bude sa to diať na zvlnenom teréne.

Sobota

Dlhá jazda

Tento deň Sagan absolvuje najdlhšiu vytrvalostnú jazdu. Bude trvať od štyroch do piatich hodín, nebude obsahovať žiadne špeciálne cvičenie. Sagan potrebuje takúto špecifickú voľnosť jeden či dva dni do týždňa, aby si zajazdil s priateľmi či v skupine jazdcov. Ak bude cítiť, že potrebuje zatlačiť, spraví tak. Na kopcoch niekedy zaradíme poriadne ťažký stupeň, čím pracujeme na jeho sile.

Nedeľa

Oddychový deň

V tejto fáze sezóne je dôležité, aby Peter oddychoval aspoň jeden deň do týždňa. Potrebujeme zreaktivovať jeho telo. „Počas takéhoto dňa sa snažím pospať si o trochu dlhšie. Pozriem si film, trochu si čítam alebo hrám PlayStation,“ hovorí Sagan.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Peter Sagan

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie