Denník N

Fico: Pokiaľ ide o poslancov, župné voľby sme suverénne vyhrali, sme rozhodujúca sila

Robert Fico tvrdí, že župné voľby pre Smer neskončili fiaskom. Foto – TASR
Robert Fico tvrdí, že župné voľby pre Smer neskončili fiaskom. Foto – TASR

Robert Fico zopakoval, že dôveruje všetkým podpredsedom, a dúfa, že aj on má ich dôveru.

Premiér Robert Fico sa necíti ako porazený, ale ako víťaz župných volieb. Vyplynulo to z jeho stanoviska, ktoré povedal v piatok popoludní. Trvalo takmer týždeň, kým premiér voľby komentoval.

Povedal, že na verejnosti sa neobjavil úmyselne. „Úmyselne som si vybral prestávku na to, aby som pozoroval atmosféru, ktorá sa rozpúta po oznámení výsledkov volieb. Keď som videl tú hystériu, mal som pocit, že sme v krajine, kde je občianska vojna.“

„Veľká časť redakcií mi spôsobom informovania a interpretovania výsledkov volieb pripomínala stranícke centrály a nie nezávislé médiá,“ vyhlásil Fico a posťažoval sa, že slovenské médiá nevedia narábať so slobodou, ktorú majú.

Video: Vyhlásenie predsedu vlády meškalo, začína sa od 26. minúty

Fico si na svoje vyhlásenie zobral tabuľu s grafom Denníka N, ktorý ukazoval, ktorá strana koľko poslancov získala. Smer ich mal 88, na druhom mieste je KDH so 46 poslancami.

„Hovorili ste o Smere, že je to fiasko, masaker, debakel. Z hľadiska politických strán, ako vidíte, získal Smer 88 poslancov,“ povedal Fico, ukazujúc na graf. „Ako môže byť fiasko pre stranu, ak získa najviac poslancov? Samozrejme, že by som chcel viac, ale tie trendy, pokiaľ ide o nástup nezávislých kandidátov, sú mimoriadne silné.“

Výsledok volieb podľa premiéra zodpovedá súčasnému rozloženiu politických síl, a keď jeho župani prehrali, tak v dôsledku väčšinového systému.

„Smer je strana, ktorá naďalej zostáva rozhodujúcou politickou silou na Slovensku, na tom nezmeníte nič a môžete písať, čo chcete. Poprosím agentúru SITA, nevymýšľajte si hlúposti. Som veľmi rád, že prakticky každý podpredseda to odmietol,“ povedal tiež Fico o neoverených informáciách, že podpredsedovia strany žiadajú odchod ministra vnútra Roberta Kaliňáka a práce Jána Richtera.

Následne to dementovali Peter Kažimír, Juraj Blanár, Peter Pellegrini, aj Peter Žiga. Jediný z podpredsedov, ktorý stanovisko nedal, bol Marek Maďarič. Stanoviská jednotlivých podpredsedov posielala hovorkyňa strany Ľubica Končalová.

Robert Fico. Foto – TASR

Fico povedal, že v pokojnej atmosfére absolvujú snem strany, ktorý bude začiatkom decembra v Martine.

Zároveň sa pýtal, prečo nikto nekritizuje SaS, „ktorá prakticky prerazila dno“. Igora Matoviča zase označil za „poloblázna z Trnavy“.

Fico povedal, že všetci podpredsedovia strany majú jeho dôveru, a dúfa, že aj on má ich. „Nemám dôvod voči ktorémukoľvek podpredsedovi vyvodzovať zodpovednosť. Veď sme, pokiaľ ide o poslancov, suverénne vyhrali, pýtajte sa tých, čo prehrali.“

Keď redaktor Markízy parafrázoval Ficovo stanovisko v otázke, že hovorí, že ide o úspech, Fico ho opravil, že to nepovedal. Redaktora napomenul aj šéf mediálneho tímu Fica Erik Tomáš, ktorý sledoval tlačovú besedu medzi novinármi.

„Získali sme najvyšší podiel poslancov, neprekrúcajte moje slová,“ povedal Fico.

„Trend je, že kto je nezávislý, ten je demokratický. Vy sa musíte rozhodnúť, čo chcete, či aby bola krajina postavená na demokratických stranách, nie výťahových, alebo chcete, aby sme zvolili zo 150 poslancov 100 nezávislých a bude tam všetko možné.“

Fico ešte na začiatku vyhlásenia povedal, že ako predseda vlády sa teší z vysokej účasti, z porážky extrémizmu, a zablahoželal všetkým víťazom.

Podľa Fica voľby ukázali, že Slovensko nie je mafiánsky štát, ale demokracia. „Nikto nám nemôže v zahraničí vyčítať, že by sme vnútorné demokratické procesy nevedeli zvládnuť.“

Fico tiež oznámil, že dnes ráno rokovala koaličná rada a po nej Robert Fico rokoval s ministerkou spravodlivosti Luciou Žitňanskou a ministrom dopravy Árpádom Érsekom.

OĽaNO: Nevie priznať porážku

„Namiesto toho, aby Robert Fico priznal porážku, keďže Smer získal jediného župana za svoju stranu, snaží sa prekryť výsledky volieb počtom poslancov. Treba si uvedomiť, že župné zastupiteľstvo má úplne iné postavenie ako Národná rada. Reálny výkon moci je v rukách župana, pretože župan je priamo volený ľuďmi, na rozdiel od členov vlády, ktorí sa zodpovedajú,“ povedala o Ficovom stanovisku Veronika Remišová z OĽaNO.

Moc strany Smer sa podľa nej začína rúcať. „Možno to bude trvať ešte pár rokov, ale prvý signál je tu. Ľudia jasne povedali, že už majú dosť toho, akým spôsobom je spravované Slovensko a naše regióny,“ povedala Remišová.

SaS tvrdí, že Robert Fico vo svojom vyhlásení k župným voľbám zavádzal. „Robert Fico prehral voľby a ukazuje trápne grafy, ktoré sa podobajú na Kažimírove grafy, ale fakty nezakryje. Robert Fico má rovnakú sebareflexiu ako Vladimír Mečiar a rovnako tak aj dopadne,“ uviedla vo svojom stanovisku SaS.

„Fakty sú nasledovné: Smer mal po minulých voľbách 6 županov, teraz má 2 županov. Opozícia mala po minulých voľbách 1 župana, teraz má 5 županov. Kandidáti na županov na hlasovacom lístku s podporou Smeru získali 284 560 hlasov. Kandidáti na županov s podporou spojenej demokratickej opozície získali 357 409 hlasov, teda o vyše 72 000 viac ako kandidáti Smeru. Smer získal 88 poslancov, strany demokratickej pravicovej alternatívy 105 poslancov,“ tvrdí opozičná strana.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Župné voľby 2017

Slovensko

Teraz najčítanejšie