Denník N

Väzni si výšku trestu neurčujú. Ale o emisiách má rozhodnúť uhoľný priemysel

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Uhoľný priemysel ovláda pracovnú skupinu, ktorá má pripraviť návrh nových emisných limitov pre elektrárne.

Autor je koordinátor klimatickej a energetickej kampane Greenpeace Slovensko

Pripadalo by vám logické, keby si väzni nastavovali hranicu trestov a ich výšku? Asi nie. O niečo podobné sa však momentálne snaží fosílny priemysel pri nastavení nových emisných limitov.

O téme uhoľných elektrární sa diskutuje hlavne v súvislosti s klimatickou zmenou, keďže práve uhlie sa podieľa najvyšším, asi 40-percentným podielom na globálnych emisiách skleníkových plynov. A práve skleníkové plyny sú hlavnou príčinou prebiehajúcej klimatickej zmeny a všetkých jej následkov, ktoré so sebou prináša.

Nastavenie limitov emisií pre fungujúce alebo prípadne budúce uhoľné elektrárne je nesmierne dôležité z hľadiska vplyvu na životné prostredie a na ľudské zdravie. Podľa analýzy, ktorú pre Greenpeace robila stuttgartská univerzita, uhoľné znečistenie spôsobí na Slovensku ročne asi 552 predčasných úmrtí.

Najviac z toho hlavne na Hornej Nitre v Novákoch, kde je v prevádzke jedna z najšpinavších uhoľných elektrární v Európe. V celej Európe je to viac ako 22-tisíc predčasných úmrtí ročne.

Na úrovni Európskej únie teraz prebieha príprava nových emisných štandardov, ktoré by logicky mali byť prísnejšie ako tie súčasné, ale hlavne by mali konečne znížiť znečistenie z uhoľných elektrární.

Uhoľný priemysel však doposiaľ ovláda pracovnú skupinu, ktorá má návrh limitov pripraviť. Z 352 členov delegácií je 183 ľudí zo znečisťujúceho priemyslu. Iba osem ľudí je z mimovládnych organizácií, 25 z Európskej komisie a desať z nečlenských krajín Únie.

Firemná delegácia

V prípade Slovenska má šesťčlenná vládna delegácia štyroch zamestnancov prevádzkovateľov elektrární z CM European Power Slovakia, Slovenských elektrární a Slovenských energetických strojární.

Pri takom zastúpení asi málokto uverí, že budú emisné limity nastavené seriózne, s cieľom podporiť nízko uhlíkovú ekonomiku tak, ako to proklamuje vláda Roberta Fica. 

Z našich zistení vyplýva, že vysoké zastúpenie znečisťovateľov v delegáciách už viedlo k prvému návrhu štandardov, ktoré sú ďaleko za štandardmi Číny, USA alebo Japonska.

Navrhnuté normy BREF štandardov (referenčné dokumenty pre limity emisií) pre existujúce uhoľné elektrárne by im mohli umožniť vypúšťať o 30 percent viac SO2 a 80 percent viac NOx ako podobné čínske štandardy a viac, ako je priemer všetkých prevádzkovaných elektrární v Japonsku.

Nové elektrárne produkujúce viac emisií

Ešte horšie je, že by operátori mohli stavať nové uhoľné elektrárne v Európskej únii produkujúce päťkrát viac SO2, dvaapolkrát viac NOx, dvakrát viac tuhých znečisťujúcich látok a päťkrát viac ortuti, ako sa vypúšťa z najlepších v súčasnosti prevádzkovaných elektrární vo svete.

Ak to Európska únia myslí s nízko uhlíkovou Energetickou úniou naozaj vážne, tak bude nutné, aby Európska komisia, ale aj vlády členských štátov nastavili seriózny a vyvážený podiel odborníkov pri príprave limitov.

Štandardy pre uhoľné elektrárne musia zároveň spĺňať podmienky najlepších dostupných technológií na trhu, inak sa vrátime o krok späť. A to si v čase stupňujúcich sa následkov klimatickej zmeny, ktoré vedú k čoraz väčším ekonomickým škodám, nemôžeme dovoliť.

Tak ešte raz: pripadalo by vám logické, keby si väzni nastavovali hranicu trestov a ich výšku?

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie