Denník N

Návod pre ministerku školstva, ako sa vyznať v konšpiračných teóriách

Božie oko je spájané okrem iného aj so slobodomurármi. Keďže je aj na dolárovej bankovke, konšpirační teoretici v tom vidia dôkaz, že svet riadia tajné spolky. V skutočnosti sa tento symbol objavil 200 rokov pred slobodomurármi a zďaleka nesúvisel len s nimi. Foto – Wikipédia
Božie oko je spájané okrem iného aj so slobodomurármi. Keďže je aj na dolárovej bankovke, konšpirační teoretici v tom vidia dôkaz, že svet riadia tajné spolky. V skutočnosti sa tento symbol objavil 200 rokov pred slobodomurármi a zďaleka nesúvisel len s nimi. Foto – Wikipédia

Po prvé: všímajte si web, ktorý konšpiračnú teóriu šíri. Po druhé: všímajte si údajné dôkazy. Po tretie: zvážte jednoduchšie vysvetlenie udalostí. Po štvrté: pripusťte existenciu náhody a ľudských zlyhaní.

Mediálny poradca Andreja Danka a dnes už bývalý úradník ministerstva školstva Lukáš Machala je podľa svojho Facebooku človekom, ktorý vie viac než ostatní. Keď v Bratislave prebehne Veľký protikorupčný pochod, Machala hneď pochopí, že je to „pokus o majdanizáciu Slovenska“ organizovaný skupinou „vlastizradných mimovládok“.

Utečencov podľa Machalu neprivádza do Európy to, že na rozdiel od ich domovských krajín je tu mier a prosperita. V skutočnosti je vraj za tým sprisahanie iluminátov, ktorí sa pomocou islamu snažia rozložiť európsku civilizáciu.

A napokon, keď na Tour de France rozhodcovia diskvalifikujú Petra Sagana, nepripúšťa možnosť, že by sa jednoducho zmýlili. V statuse vysvetlí, že ide o komplot rozhodcov z krajín západnej Európy proti pretekárovi zo Slovenska.

Machala bol až do tohto týždňa generálnym tajomníkom služobného úradu ministerstva školstva, ktoré zodpovedá za výchovu mladej generácie. Jeho náhly koniec komentovala ministerka Martina Lubyová (nominantka SNS) len ako Machalovo osobné rozhodnutie.

Novinári na ministerku naliehali, aby sa jasne vyjadrila aj k Machalovým statusom. Konšpiračné teórie sú totiž fenoménom dnešného Facebooku, ktorému podlieha aj množstvo mladých.

Vlaňajší prieskum školskej inšpekcie a Univerzity Komenského ukázal, že takmer šesťdesiat percent stredoškolákov si myslí, že svet ovládajú tajné spolky. A iný prieskum inštitútu Globsec potvrdil, že weby šíriace konšpiračné teórie nepriamo vyrábajú voličov pre Mariana Kotlebu.

Lubyová napriek tomu žiadne jasné stanovisko neponúkla – nemala vraj čas skúmať Machalove statusy. Zároveň dodala, že ani nepozná definíciu toho, čo je to konšpiračná teória.

„V médiách, akademickej obci a vo verejnosti nie je definované, čo je konšpirácia. Konšpirácia sa stáva predmetom vedeckého skúmania, každý politológ, novinár a možno aj politik operuje niekde na rozhraní medzi informáciami, ktoré sú dané, ktoré sú utajované, a tým, čo sa domnieva,“ odpovedala ministerka.

Širšia definícia konšpiračnej teórie

Ako to teda je? Ministerka má pravdu, že v konšpiračných teóriách nemusí byť jednoduché sa vyznať. Zmätok sa začína už pri používaní pojmov. Napríklad aj novinári si často pletú „konšpiráciu“ a „konšpiračnú teóriu“.

Jednoducho povedané: konšpirácia je skutočné sprisahanie, ktorých bolo v histórii mnoho. Zatiaľ čo konšpiračná teória sa iba snaží vysvetliť nejakú udalosť ako sprisahanie.

A teraz prejdime k otázke, ktorú nadniesla ministerka: čo je a čo nie je konšpiračná teória?

V médiach aj diskusiách na internete sa pod týmto termínom väčšinou myslia bludy o tajných celosvetových sprisahaniach, medzi akademikmi však existuje aj iný pohľad.

„Pri širšej definícii konšpiračnej teórie by sem patrili aj rôzne miestne udalosti, napríklad aj správy o zákulisí bežnej politiky,“ hovorí etnologička Zuzana Panczová zo Slovenskej akadémie vied, ktorá sa dlhodobo zaoberá konšpiračnými teóriami.

Konkrétne: slovenské médiá mohli dlhé roky len opatrne naznačovať, že na politikov či už Dzurindovej, alebo Ficovej vlády majú vplyv zákulisní hráči z biznisu. Aj takéto články mohli z istého uhlu pohľadu pôsobiť ako konšpiračné teórie.

Potom sa však objavili dôkazy, ktoré tieto informácie posunuli do inej roviny. Napríklad spis Gorila, ktorého pasáže označili za vierohodné viacerí zainteresovaní aktéri, ukázal, že v konšpiračnom byte sa mohol osobne stretávať spolumajiteľ Penty Jaroslav Hačšák s úradníkmi či politikmi, aby s nimi v súkromí riešil dôležité štátne obchody.

V takomto prípade sa z konšpiračnej teórie stalo už jasné podozrenie o nitkách v politickom zákulisí.

Užšia definícia konšpiračnej teórie

A potom je tu druhý, rozšírenejší pohľad na vec. Podľa neho je konšpiračnou teóriou predovšetkým teória, ktorá rieši rôzne celosvetové súvislosti a ktorá je – a to je podstatné – spoločensky nebezpečná.

„Do tejto užšej definície už patria hlavne teórie o židovskom sprisahaní, slobodomurároch, iluminátoch,“ hovorí Panczová.

Prečo sú nebezpečné? „Z histórie vieme, že práve globálne konšpiračné teórie o židovskom, slobodomurárskom, iluminátskom či sionistickom sprisahaní využívala propaganda totalitných režimov na ospravedlnenie represálií proti svojim odporcom,“ hovorí etnologička.

Pripomína, že aj dnes šíritelia týchto teórií vyvolávajú paniku medzi ľuďmi alebo označujú nepohodlné osoby za nepriateľov národa. „Potom len stačí, že svojho protivníka onálepkujú ako žida alebo ilumináta, a tým sa v očiach prívržencov tejto teórie stane škodcom, ktorého je potrebné eliminovať,“ dodáva Panczová.

Žid rovná sa škodca. Motívy, ktoré sa dnes šíria aj Facebookom, existovali už pred takmer 150 rokmi. V Uhorsku ich priživovala Krajinská antisemitská strana, ktorá v 80. rokoch 19. storočia dokonca vydala antisemitský kalendár.

Čo šíril Lukáš Machala?

Pri pohľade na Machalove statusy je zrejmé, že v jeho prípade nám stačí brať do úvahy užšiu definíciu konšpiračnej teórie.

Bývalý úradník ministerstva sa zaradil do hlavného prúdu slovenských konšpirátorov (alebo konšpiračných teoretikov), ktorí neriešia skutočné zákulisie slovenskej politiky, ale zato vedia všetko o tom, kto riadi súčasný svet.

Machala ako Dankov mediálny poradca a číslo 21 na kandidátke SNS do parlamentu by zrejme vedel rozprávať o tom, s akými biznismenmi sa Danko stretáva, radšej však rozoberá mimovládky a iluminátov.

Ministerka Lubyová k jeho statusom vyhlásila, že nie je odborníčka na iluminátov, preto nemôže vedieť, či Machala šíril alebo nešíril konšpiračnú teóriu. „Neviem poriadne, kto sú ilumináti, snažím sa vyjadrovať k profesionálnym záležitostiam,“ povedala.

V skutočnosti na zaujatie jasného postoja nemusí byť ani profesionálnym historikom, ani etnológom či politológom.

Spísali sme pre ministerku štyri tipy, ako sa môže pomerne ľahko zorientovať v dnešnom informačnom svete.

1. Všímajte si pôvod na webe

Facebook umožnil rôznym webom, ktoré pred pár rokmi neexistovali alebo na ne chodila len úzka skupina ľudí, stať sa masovou záležitosťou. Stačí im vyrobiť článok s emotívnym titulkom alebo titulkom odhaľujúcim „pravdu, ktorú médiá zamlčujú“ a tisíce bežných používateľov Facebooku už sami zariadia jeho šírenie.

Neskúmajú, či článok publikoval seriózny spravodajský portál alebo anonymný český server Aeronet, ktorého šéfredaktor vystupuje pod prezývkou „vedoucí kolotoče“.

Čo sa s tým dá robiť? Pri každom článku šírenom cez Facebook je nutné všímať si zdroj – názov webu, ktorý je umiestnený v ľavej dolnej časti.

Konkrétne: Lukáš Machala šíril články napríklad zo serverov Lajkit.cz a Zemavek.sk. Na Slovensku máme výhodu, že u nás existuje jednoduchý nástroj, ako zistiť, či sú tieto servery dôveryhodné.

Od minulého roka funguje stránka Konšpirátori.sk, na ktorej je zverejnený zoznam webov „so sporným obsahom“. Zostavila ho komisia, v ktorej sú novinári, odborníci na sociálne siete, historička, biológ či lekár. Ich mená sú na stránke uvedené, podobne ako kritériá, podľa ktorých tento zoznam vytvárali.

Stačí teda ísť na stránku Konšpirátori, otvoriť si zoznam, stlačiť klávesovú skratku CTRL+F a vložiť do okienka názov dotyčného webu. Do tridsiatich sekúnd môžeme zistiť, že na tomto zozname sú napríklad aj Machalom šírené weby.

Napríklad Lajkit.cz je anonymný server, ktorý sa pomocou rôznych dezinformácií snaží cieliť hlavne na mladšie publikum. „Redakcia je úplne anonymná a neviditeľná, pri prezeraní webu sa nedá zistiť, kto obsah pripravuje,“ napísal český server Neovlivni.cz.

Redaktori servera Neovlivni.cz zároveň zistili, že Lajkit si nechal zaregistrovať podnikateľ Ondřej Grešl. Ten istý muž stojí aj za proruským webom AC24, ktorý šíril napríklad slávny hoax o tom, že Putin „spláchne“ dolár zlatým rubľom.

Ešte známejším prípadom je časopis Zem a vek, ktorého internetová stránka je ďalším z webov, z ktorých Machala čerpá informácie o svete.

Zem a vek už napríklad „odhalil“, že liečba rakoviny pomocou chemoterapie je podvod, alebo že Katynský masaker v roku 1941 v skutočnosti neorganizovali Sovieti, ale Nemci.

Hlavnou tvárou časopisu a webu Zem a vek je Tibor Eliot Rostas, muž známy napríklad tým, že si v roku 2014 na ruskej ambasáde pýtal peniaze na prevádzku svojho magazínu. Zároveň pravidelne lieta do Moskvy na „team-buildingy“, ako bol nedávny Všeslovanský zjazd, ktorý má podľa analytikov za cieľ rozširovať ruský vplyv v krajinách strednej a východnej Európy.

2. Všímajte si „dôkazy“

Vráťme sa späť k iluminátom. Najprv stručne o pozadí: ilumináti boli tajným spolkom, ktorý vznikol v druhej polovici 18. storočia v Bavorsku. Hlásili sa k nemu viacerí umelci i príslušníci vtedajšej elity. Niekoľko rokov pôsobili legálne, v roku 1785 ich však zakázal bavorský vojvoda Karol Teodor Falcký (spolu s ďalšími tajnými spolkami).

Ich slávu pomohol naštartovať škótsky fyzik John Robison, ktorý v roku 1797 vydal knihu Dôkazy o sprisahaní proti náboženstvám a vládam v Európe. Podľa Robisona sa iluminátom podarilo infiltrovať medzi členov iného tajného spolku – slobodomurárov. „Robison pripisoval iluminátom politické vraždy, snahy o rozvrat kresťanskej morálky a celkový úpadok spoločnosti,“ vysvetľuje etnologička Panczová.

Inými slovami: teóriám o sprisahaní iluminátov začali ľudia veriť v čase, keď nepoznali internet, nemali Google a dokonca ani nemohli tušiť, čo je elektrická žiarovka. V rovnakej dobe mohli veriť aj tomu, že židia páchajú rituálne vraždy. A keď sa neskôr objavili parné lokomotívy, tak sa niektorí báli, že ich para môže zapríčiniť to, že sliepky nebudú schopné znášať vajcia.

Prečo by sme teda na iluminátov mali veriť dnes? Machalovi to vysvetlil článok zo servera Lajkit.cz, ktorý v titulku oznamoval, že „ilumináti plánujú použiť islam na zapálenie tretej svetovej vojny“.

Článok sa odvolával na anonymné zdroje z prostredia Kremľa, ktoré tvrdili, že prezident Vladimir Putin sa zaoberá príbehom o údajnom liste amerického konfederačného generála Alberta Pika.

Generál Pike, podľa článku aj „vrcholný iluminátsky veľký čarodejník a notorický luciferián“, v roku 1871 talianskemu revolucionárovi a slobodomurárovi Giuseppemu Mazzinimu údajne poslal listom predpoveď, že svet čakajú tri svetové vojny.

Bývalý konferederačný generál Albert Pike podľa konšpiračných teoretikov predpovedal tri svetové vojny. Foto – Wikipédia

Prvá vojna podľa Pikovho listu zvrhne cára, druhá umožní rozšírenie komunizmu a tretia vznikne ako dôsledok rozkolu medzi politickým sionizmom a islamom.

Na prvý pohľad sa všetko do bodky vypĺňa. „Tieto smutné riadky sú natoľko pravdivé, až z nich mrazí. V tomto období vrcholí príprava na konečné riešenie európskej, a teda aj slovenskej otázky,“ napísal Machala v statuse.

Je tu však jeden problém: videl niekto list generála a veľkého čarodejníka Pika?

Ak áno, určite to nebol nepodpísaný autor zo servera Lajkit.cz, ktorého článok Machala šíril. Ten iba odkázal na článok iného dezinformačného webu YourNewsWire.com.

Tento web napríklad pred britským referendom šíril hoax o tom, že kráľovná Alžbeta II. údajne odstúpi, ak Briti budú hlasovať za zotrvanie v Únii.

Údajný Pikov list dnes zaujíma hlavne fanúšikov konšpiračných teórií, administrátorov dezinformačných webov a občas aj redaktorov britského bulváru.

Ani tento server Pikov list neskúmal. Príbeh o Pikovej predpovedi pochádza z knihy bývalého kanadského dôstojníka a popularizátora konšpiračných teórií Williama Guya Carra, ktorý na existenciu údajného listu upozornil v roku 1959 v knihe Satan, vládca sveta.

A kde je ten list teraz? Nevedno. Server YourNewsWire.com čitateľom vysvetlil, že pôvodne ho vystavovali v knižnici Britského múzea, v roku 1977 ho však záhadne odstránili.

Keď si všetky tieto dôkazy postavíme vedľa seba, neprekvapí, že Pikov list dnes zaujíma hlavne fanúšikov konšpiračných teórií. Občas o ňom napíše aj bulvár, ako to urobil britský The Sun v marci minulého roka.

Jeho redaktori na konci článku pripomenuli aspoň to, že Britské múzeum poprelo, že by takýto list malo niekedy v evidencií.

3. Zvážte jednoduchšie vysvetlenie

Môže sa tomu hovoriť „sedliacky rozum“ alebo tiež Occamova britva. Podľa tohto princípu nemá zmysel venovať sa zložitým teóriám, ak udalosti majú aj jednoduché vysvetlenie.

Hoci sa v modernej vede tento princíp spochybňuje, vo svete konšpiračných teórií ponúka účinné vodidlo.

Prečo by sme napríklad mali veriť Machalovi, že za protikorupčnými pochodmi stoja vlastizradné mimovládky, ktoré by si k tomu potrebovali vytvárať sieť prisluhovačov?

Oveľa jednoduchšie je si predstaviť, že skupina študentov už bola otrávená z korupčných káuz. S pomocou učiteľov preto zorganizovali pochod, na ktorý prišli tisícky podobne naladených ľudí.

Zorganizovať masovú demonštráciu nebolo nikdy jednoduchšie než v čase sociálnych sietí – za príhodných okolností stačí len založiť udalosť („event“) na Facebooku a požiadať kamarátov, aby avízo na ňu šírili.

Alebo utečenecká kríza: podľa štatistík Eurostatu pochádza aktuálne najviac žiadateľov o azyl zo Sýrie, Afganistanu a Iraku. To sú všetko krajiny, kde niekoľko rokov prebiehala či stále prebieha občianska vojna.

Podľa prívržencov konšpiračných teórií posielajú utečencov do Európy židia, ilumináti alebo George Soros. Podľa jednoduchšej verzie idú sami, pretože nechcú žiť v krajinách, kde je vojna, alebo tráviť život v utečeneckých táboroch.

Ak sa v radoch utečencov objavia teroristi alebo kriminálnici, pre konšpiračného teoretika je to dôkaz, že skrytým cieľom migrácie je vyhubenie európskej civilizácie. Podľa jednoduchšieho vysvetlenia zlyhali bezpečnostné zložky, keď si nevšimli jedincov, ktorí predstavujú bezpečnostné riziko.

Treba zároveň povedať, že konšpiračné teórie majú veľkú výhodu, ktorá ich robí atraktívnymi pre masové publikum: bývajú oveľa vzrušujúcejšie než „oficiálna verzia“.

Keď človek šíri článok, že pred 48 rokmi pristáli Američania na Mesiaci, obvykle tým nikoho nezaujme. Keď však napíše, že pristátie na Mesiaci bol podvod zaranžovaný v Hollywoode, minimálne tým vzbudí okamžitú pozornosť.

4. Pripusťte aj náhody a ľudské omyly

Vo svete konšpiračných teórii neexistuje priestor na náhody alebo obyčajné zlyhanie ľudského faktora. Každá akcia má hlbší zmysel, nič sa nedeje len tak.

Keď v utorok 11. septembra 2001 narazili dopravné lietadlá do budov WTC v New Yorku, televízie okamžite prerušili štandardný program a začali vysielať mimoriadne spravodajstvo. Reportérka BBC v živom vstupe ohlásila pád takzvanej veže číslo 7 o dvadsať minút skôr, než sa to v skutočnosti stalo.

Nepresne totiž interpretovala správy z amerických médií, ktoré hlásili, že budova je silno poškodená a pravdepodobne dlho nevydrží. „V chaose toho dňa sme určite povedali veci, ktoré sa neskôr ukázali ako chybné a nepresné. Bola to chyba, nič viac,“ napísala k tomu BBC.

Fanúšik konšpiračných teórií však taký naivný nie je. Nikto pri historických udalostiach predsa nerobí chyby. Prerieknutie reportérky je vraj dôkazom, že médiá boli zapojené do grandiózneho podvodu a dopredu vedeli, čo sa stane.

Reportérka BBC údajne všetko vedela dopredu. Foto –
Thetruthseeker.co.uk

Iným prípadom je hľadanie súvislostí medzi vecami, ktoré spolu nesúvisia, iba sa dejú napríklad v rovnakom čase.

Napríklad očkovanie a autizmus: prvé príznaky autizmu sa objavujú u detí zhruba vo veku, keď podstupujú aj očkovanie vakcínou MMR. Odporca očkovania si to vysvetlí tak, že za to môže táto vakcína.

Časová zhoda však neznamená príčinnú súvislosť. Vedci opakovane vyvrátili podozrenie, že by očkovanie malo vplyv na výskyt autizmu. V roku 2015 to vyvrátila dokonca aj štúdia vo vedeckom časopise PNAS, ktorú si zaplatila spoločnosť SafeMinds, ktorá sama bojuje proti očkovaniu.

Skalnému fanúšikovi konšpiračných teórií to však nestačí. Každý predsa vie, že vedci sú platení farmaceutickými firmami a ich výskumy tomu aj zodpovedajú. Opaku by tento fanúšik uveril len v prípade, že by vedci potvrdili závery, ktoré šíri on na Facebooku.

[Pochopiť fenomén konšpiračných teórií znamená spoznať ich mechanizmus. Objednajte si knihu Falšovaná pravda z knižnej edície Denníka N.]

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Hoaxy a propaganda

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie