Denník N

Fico v rozhlase: Normálne fungujem a pracujem, chýba mi Dzurinda a možno aj Mikloš

Foto – TASR
Foto – TASR

Premiér povedal, že trend nezávislých poslancov je nebezpečný, ale ešte nebezpečnejšie sú vraj médiá.

Po týždni mlčania o výsledku župných volieb si Robert Fico urobil mediálny víkend. V sobotu diskutoval naživo v rozhlase a v nedeľu  v TA3. Premiér v RTVS odmietol, že ho nebolo týždeň vidno, lebo mal depresiu a nevedel sa spamätať z výsledku volieb, keď Smer stratil štyroch županov a asi tretinu poslancov.

„Ako keby ste ma nepoznali. To sú číre výmysly médií, aby za každú cenu kopali,“ povedal premiér v Sobotných dialógoch. „To už je tak trápne, keď si prečítam, že som sa skryl, že som nervózny. V pondelok ráno bola koaličná rada, v utorok som mal konkrétne povinnosti, v stredu som šesť hodín riadil vládu, vo štvrtok som mal celý deň povinnosti, v piatok som mal povinnosti. Všetci rozprávali, ako keby som niekde bol. Normálne fungujem a pracujem,“ povedal Fico, ktorý v utorok neprišiel ani na zasadanie vedenia strany. Čo bolo dôležitejšie, nikto z úradu vlády neprezradil.

Foto – TASR

Pred štyrmi rokmi pritom Fico komentoval župné voľby ešte v noci a povedal vtedy, že vie, že sa patrí poďakovať voličom. „Urobil som to o štyri dni neskôr, jednoducho som si chcel tú atmosféru navnímať, vôbec som sa nezmýlil v reakciách, ktoré sa objavili,“ tvrdil premiér.

Fico hovorí, že ani on, ani Smer nie sú fackovací panáci a Smer je podľa neho najúspešnejší politický projekt. Opakoval úspešné čísla s poslancami a priznal aj to, čo už v piatok na tlačovej besede, že chcel viac.

Premiér odmietol komentovať výrok podpredsedu Smeru a ministra kultúry Mareka Maďariča ešte z nedele, ktorý povedal, že „ak v Smere nechceme v tomto trende pokračovať, musíme urobiť výrazné zmeny na viacerých úrovniach strany, a to politické, programové aj personálne“.

„Ak si myslíte, že budem komentovať vyjadrenia môjho podpredsedu, ste na veľkom omyle. Zavolajte si Mareka Maďariča, nech vám to vysvetľuje,“ povedal Robert Fico. Smer je podľa neho stabilná strana. „Od nás nikto neodchádza, nerozpadávame sa a odmietam tieto smiešne útoky, ktoré sa valia zo všetkých strán.“ Fico povedal, že si to vyriešia vnútri strany.

„Musím vás mimoriadne sklamať, pretože stabilita, ktorú ja pociťujem v Smere, je neuveriteľná a na tejto stabilite nie je dôvod nič meniť ani v najbližších mesiacoch, ani v najbližších rokoch,“ vyhlásil Fico. „Zrazu sa začínate všetci starať o vnútorné záležitosti tejto strany. Toto je stabilná strana. Ideme ďalej svojou cestou, ktorá má takú vnútornú silu a stabilitu, že sa opäť pripravíme na ďalšie voľby,“ povedal Fico.

To, že Smer schválil jednokolovú voľbu, predseda Smeru neľutuje. „To sú zbytočne vyhodené peniaze, pokiaľ ide o dve kolá, a som rád, že tie ďalšie voľby spojíme s voľbami do komunálu. Nemôžete očakávať, že v každom okamihu príde rovnaký alebo lepší výsledok.“

Budú vládnuť mafiáni a narkomani

Premiér kritizoval opozíciu. Podľa neho prehrala voľby ona. „Do nikoho sa médiá nestarajú celý týždeň, iba do nás. Naozaj by som bol rád, keby prebrali ten prepadák opozičných strán. Ak raz mal Smer najvyšší počet poslancov, tak mám povedať, že skončil posledný alebo že skončil prvý?“ pýtal sa premiér.

„Mne dnes chýba Mikuláš Dzurinda a možno mi chýba Ivan Mikloš,“ vyhlásil Fico. Vedel by vraj, že je tu „štandardná opozícia, pri ktorej sa nemusím báť“. Dzurindovi pritom Fico roky vyčítal privatizácie alebo korupciu v jeho strane.

Fico hovoril, že skoro odpadol, keď pozeral tlačovú besedu Igora Matoviča, v ktorej sa Matovič vyhrážal orgánom činným v trestnom konaní. Matovič zvolal tlačovú besedu po tom, čo ho znovu začali vyšetrovať za predaj jeho firmy. Polícia skúma, či nemal zaplatiť daň z predaja nielen ako živnostník, ale aj ako fyzická osoba. Matovič na to povedal, že Bašternák si môže pýtať od štátu fiktívne vratky, ale od neho chcú, aby platil daň z toho istého dvakrát.

Trend nástupu nezávislých poslancov považuje Robert Fico za nebezpečný, ale za ešte nebezpečnejšie považuje médiá. „Podstatne nebezpečnejší trend je, že z mnohých redakcií sa stali centrály politických strán. Tu môžu o dva-tri roky tejto krajine vládnuť mafiáni, poloblázni, blázni a narkomani, nech sa páči, ale za toto bude niesť zodpovednosť aj mediálna scéna.“

Fico sa pochytil aj s moderátorom Branislavom Dobšinským. Keď Fico hovoril o katastrofe, ak budú vládnuť „Matovič, Sulík a Kollár“, Dobšinský ho upozornil, že nie sú v štúdiu, aby o nich nehovoril. Zároveň mu povedal, že ak chce diskutovať o nich, zavolá jedného z nich do štúdia. Premiérovi tiež moderátor pripomenul, že má luxus ako premiér byť v relácii sám a mal by sa podľa toho správať. „Aký je to luxus?“ pýtal sa Fico a hovoril, že keď opozícia hovorí v štúdiu o ňom, nikdy ich moderátor neupozorní. Dobšinský mu na to povedal, že vždy je v štúdiu aj zástupca Smeru, ktorý môže Fica brániť.

Kde sa vzal Bačík? V Smere

Moderátor sa Fica pýtal aj na to, kde sa vzal v Smere Branislav Bačík, ktorý je ako predstaviteľ štátneho MH Manažmentu zodpovedný za podpísanie zmluvy s advokátskou kanceláriou Radomíra Bžána. Štát mal na základe zmluvy vyplatiť Bačíkovi takmer 70 miliónov eur. Po zverejnení tejto informácie Bžán súhlasil s vyplatením 17 miliónov, ale štát nechcel vyplatiť ani toľko. Peniaze teraz na Bžánovom účte zadržala polícia. „Pán Bačík je od začiatku súčasťou štruktúr strany Smer. No kde sa vzal? Vzal sa v Smere, kde by sa mal vziať?“ povedal Fico.

Bačíka už z funkcie minister hospodárstva odvolal. Bžán zastupoval štát v spore o Gabčíkovo.

Robert Fico vysvetľoval aj to, prečo sa odmieta stretnúť s organizátormi Veľkého protikorupčného pochodu. „Mojimi partnermi, pokiaľ ide o boj proti korupcii, je pán Kovařík, polícia a ďalší, ja sa domnievam, že sme urobili toľko v poslednom čase… Je tu veľká miera strachu v spoločnosti, to je dobre, to som si vždy želal, aby sa báli, že budú prichytení,“ povedal Fico.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Župné voľby 2017

Slovensko

Teraz najčítanejšie