Denník N

Po 20 rokoch sa z nich znovu stali Trosky a bol to dobrý koncert (foto)

Trosky sú Midi a Vec. Pochádzajú zo Zlatých Moraviec, dnes majú krátko po štyridsiatke a žijú v Bratislave. Foto N – Vladimír Šimíček
Trosky sú Midi a Vec. Pochádzajú zo Zlatých Moraviec, dnes majú krátko po štyridsiatke a žijú v Bratislave. Foto N – Vladimír Šimíček

Kultový slovenský album zaznel naživo v bratislavskom MMC klube.

Pri pohľade okolo seba sa neubránite premýšľaniu, koľkým dvadsiatnikom v šiltovkách a mikinách niečo hovoria niektoré vety. Napríklad „šanca nájsť dobrý džob, ale naozaj dobrý, je taká malá ako zobrať loptu Jordanovi“ alebo „štartuje lotéria ozajstného sveta, v ktorej nikdy nevyhráva číslo 902 10“. Tí starší v publiku vedia (alebo si spomenú), že reč je o legendárnom americkom basketbalistovi Michaelovi Jordanovi a päťčíslie, samozrejme, patrí k seriálu Beverly Hills, pretože to boli popkultúrne symboly ich puberty.

Ale nejde o hru na insiderov, dôležitejšie je niečo iné. Že mladé publikum dokáže pozorne počúvať hudbu, ktorá vznikla pred 20 rokmi, a že pamätníci si na ňu konečne mohli zaspomínať aj naživo. Hovorí to o tom, že pesničky skupiny Trosky, ich obrazy, slovné hračky a narážky, vystihli dobu, ale pritom nezostali len dobovou záležitosťou. Nie je to comeback, iba reunion po dlhej pauze. Stretnime sa a dajme si pár koncertov. Prihlásenie sa k svojej minulosti, oprášenie starého materiálu pod spoločnou značkou bez ambícií pracovať spolu ďalej. Teda nie T2 Trainspotting, ktorý pokračuje s pôvodnými hlavnými hrdinami po dvoch dekádach, ale repríza pôvodného filmu.

Len pár slovenských kapiel dokáže vypredať bratislavský MMC klub niekoľko dní pred koncertom a predať počas neho 200 platní asi ešte nedokázal nik. Treba povedať, že Troskám sa to podarilo aj preto, lebo veľmi dlho spolu nehrali, teraz oslavujú 20 rokov od svojho kultového debutového albumu a prvýkrát ho vydali na LP nosiči. Ale keď sa pozriete na záverečnú fotku z pódiovej klaňačky, kde sú okrem ústrednej dvojice Vec a Midi zo Zlatých Moraviec aj ich hostia, uvedomíte si, koho všetkého ovplyvnili, kto sa k nim dnes hlási.

Foto N – Vladimír Šimíček

„Cítim sa znovu na jedenásť,“ hovorí Tono S, ktorý sa nedávno zviditeľnil pesničkou o Mečiarových amnestiách, v zákulisí Lyrikovi. Ten s kapelou JSS (Jednotka slovenskej starostlivosti) vydal po slovensky spievaný hip-hipový album ešte o trochu skôr než Trosky. K dobovým bizarnostiam patrilo, že pod značkou firmy, ktorá stvorila multiplatinový fenomén dedinských zábav Senzus. Lyrik spomína, ako sa kedysi hrával hip-hop v kultúrnych domoch, lebo klubová scéna sa na Slovensku ešte len začínala rodiť.

Je tu aj jeho kolega z projektu Modré hory Bene, ktorý priznáva, že práve Trosky a JSS mu dodali odvahu robiť vlastné veci, na pódiu sa s mikrofónmi ešte objavia veteráni Zverina a Škrupo aj nová generácia – Prezident Lourajder a sálu na hlavné hviezdy večera pripraví Žužuleta, zoskupenie veteránov, ktorí sa v druhej polovici 90. rokov objavili s Troskami na kultovom sampleri Zvuk ulice.

Všetko žiadny uhladený ani pozérsky mainstreamový hip-hop pre unudených tínedžerov či snobov. Alternatíva k tejto scéne. Menej prázdnych gest, ale aj peňazí.

Čím sa Trosky stále odlišujú, sami opísali už na svojom debute: „kradnú bigbít, rock, džez starému svetu, no neobídu ani slovenskú rapovú vetu“. Málokto dokáže dokopy namiešať hudbu z toľkých rôznych dekád a štýlov – od Deža Ursinyho a Modusu s Marikou Gombitovou cez Milesa Davisa po melódiu zo seriálu Twin Peaks. A málokto vie byť suverénny, no zároveň priznávať neistoty a pochybnosti. Aj v tom dokázali byť nadčasoví, pretože slová ako „máš 18 a pred sebou svet, kde je hromada prachov, no súcitu niet, strácaš ilúzie, tajné sny“ sedeli na mnohých mladých vtedy rovnako ako teraz.

Hoci debut Veca a Midiho vydala veľká nadnárodná firma, po technickej stránke bol poznačený možnosťami, aké mali mladíci v okresnom meste na Slovensku pred 20 rokmi. Všetko si doma pripravovali poctivo „oldskúlovo“ z gramcov a platní, žiadne počítače ani samplery nemali.

Napriek tomu je ich jediný album dlhohrajúci v pravom slova zmysle. Zatiaľ je isté, že naživo zaznie ešte dvakrát – 22. novembra v pražskom klube Roxy a 14. decembra v bratislavskom KC Dunaj.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie