Denník N

Na ultrapravicovom pochode vo Varšave niesli heslá „biele Poľsko“, prišiel aj Mazurek z ĽSNS

Na nacionalistickom pochode vo Varšave. Foto – AP
Na nacionalistickom pochode vo Varšave. Foto – AP

Poľskí vládni politici mali znovu problém odsúdiť xenofóbne a antisemitské heslá demonštrantov.

Asi 60-tisíc ľudí pochodovalo v sobotu ulicami Varšavy, aby si pripomenuli poľský Deň nezávislosti.

Podľa svetových agentúr kráčali v sprievode mladí pravicoví extrémisti aj starší občania. Niesli transparenty volajúce po „čistom, bielom Poľsku“, vyzývajúce na „nie sekulárne, ale katolícke Poľsko“ či proti utečencom. Mottom pochodu bol slogan: „My chceme Boha.“

Objavili sa aj symboly krajnej pravice z 30. rokov, takzvané falangy. Politico uvádza, že ľudia vykrikovali antisemitské i homofóbne heslá.

Poľská televízia TVP blízka vládnucej strane Právo a spravodlivosť udalosť označila za „veľký pochod vlastencov“. Priamy účastník akcie Kamil Staszałek AFP povedal, že extrémistické heslá kričala asi tretina ľudí, ostatní pokojne a ticho kráčali, aby si „pripomenuli hrdinov, čo položili životy za nezávislosť Poľska“.

Niektorí ľudia tiež tvrdili, že pochod brali ako súčasť celodenných osláv Dňa nezávislosti a pokračovanie predchádzajúcich oficialít.

Guardian píše, že išlo o jeden z najväčších takýchto sprievodov v Európe, na ktorom sa zúčastnil aj Tommy Robinson, známy ultrapravicový aktivista a jeden zo zakladateľov britskej odnože nemeckej protiimigrantskej a protimoslimskej strany Pegida, či taliansky neofašista Roberto Fiore. Ten v posledných rokoch organizoval demonštrácie proti utečencom na ostrove Lampedusa.

Internetové vydanie poľského denníka Gazeta Wyborcza spomína, že na pochode prehovoril aj Kotlebov poslanec Milan Mazurek z ĽSNS, pričom noviny dodávajú, že v minulosti označil holokaust za „bájku“.

Boh, česť a vlasť

„Vy ste európsky zbor, bratia. Všetci islamisti nech vidia, že tu nie sú vítaní. Ochránime naše slovanské ženy a deti. Ochránime kresťanskú vieru. Boh, česť a vlasť,“ povedal vo Varšave Mazurek ako jeden zo zahraničných rečníkov.

Proti demonštrácii, na ktorej vystúpil, sa zišlo aj oveľa menšie protestné antifašistické zhromaždenie. Zúčastnilo sa ho asi 2-tisíc ľudí, podľa Gazety Wyborczej na ňom polícia zadržala 45 ľudí. Malo dôjsť k menšej potýčke medzi účastníkmi pochodov, ktorých sa policajti snažili držať od seba, keď niekoľko nacionalistov začalo sácať ženy, čo niesli transparent Stop fašizmu.

Pochod bol súčasťou celodenných osláv pripomínajúcich 99. výročie obnovenia poľskej suverenity v roku 1918. Pred ním sa konala oficiálna štátna ceremónia aj za účasti predsedu Európskej rady Donalda Tuska, čo sa stretlo so záujmom, lebo Tusk má s vládou v Poľsku viac ako chladné vzťahy.

Jeho vlastná krajina bola jedinou, čo ho nepodporila pri voľbe do funkcie.

Nový je len rozsah

Podobné pochody organizujú tri organizácie: Celopoľská mládež, Národné hnutie a Národný radikálny tábor, a to už od roku 2010, ale vtedy nemali takú masovú účasť a niekedy boli aj pomerne násilné. Pochod si postupne „adoptovala“ strana Právo a spravodlivosť (PiS) a začal priťahovať aj extrémistov zo zahraničia. Tí ho aj propagovali na svojich komunikačných platformách.

Poľské médiá roky kritizovali vedenie krajiny, že nebolo schopné odsúdiť xenofóbne a rasistické prejavy, ktoré sa tam objavovali.

To sa napokon stalo aj tento rok. Keď sa novinári ministra vnútra Mariusza Błaszczaka podľa portálu Politico opýtali, či je v poriadku, že sa na demonštrácii objavili rasistické slogany, odmietol, že by tam také boli. „Je to len váš názor, lebo sa správate ako politický aktivista,“ kritizoval jedného z reportérov.

Politico si myslí, že to, že nikto z poľských vládnych predstaviteľov nebol nateraz schopný odsúdiť heslá, čo sa na pochode objavili, len zvýši napätie medzi Bruselom a Varšavou. Únia Poľsku vyčíta a opakovane mu pripomína, že ho môže sankcionovať za reformu justície, ktorá podľa EÚ zásadným spôsobom obmedzuje nezávislosť poľského súdnictva ako jedného z pilierov demokracie.

„Som presvedčený, že Deň nezávislosti sa dá oslavovať aj s úsmevom na tvári a radosťou v našich srdciach, pretože je naozaj toho veľa, čo sa dá oslavovať a na čo byť hrdý. A to bez nenávistných pokrikov a bez zaťatých pästí,“ vyhlásil predseda Európskej rady Donald Tusk.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Tusk

Milan Mazurek

Svet

Teraz najčítanejšie