Denník N

Kiska: Polícia sa zneužíva na politický boj

Prezident prijal Jána Richtera vo veci Čistého dňa a jasličkového zákona vo februári. foto – TASR
Prezident prijal Jána Richtera vo veci Čistého dňa a jasličkového zákona vo februári. foto – TASR

Prezident si na pondelok pozval ministra práce Jána Richtera. Naposledy ho kritizoval za Čistý deň.

Podľa prezidenta Andreja Kisku sa na Slovensku zneužíva polícia na politický boj a takým bola aj kauza KTAG jeho firmy. „Som veľmi rád, že generálny prokurátor sa do tohto boja nezapojil,“ povedal Kiska v TA3 o kauze, keď anonym médiám rozposlal protokoly z daňových kontrol vo firme Kisku a jeho brata.

Z dokumentov vyplynulo, že daňový úrad neuznal firme vratku DPH ani jej ju nevyplatil a náklady na Kiskovu kampaň neuznal ako daňové náklady. Prezident s bratom ihneď dane aj pokuty doplatili.

„Žiaľ, aj v prípade Igora Matoviča, ministra Petra Žigu a predsedu Národnej rady sa ukazuje, že polícia sa zneužíva a unikajú z nej informácie. Je načase povedať si pravdu, vláda by mala prestať zatvárať oči a mala by začať konať,“ tvrdí Kiska.

Aj o Žigovej firme unikli údaje z daňovej kontroly a ukázalo sa, že dodávateľ firmy mohol byť súčasťou karuselového podvodu. Žiga tvrdí, že jeho firma je obeť, nie páchateľ.

V Matovičovom prípade zase NAKA začala ďalšie stíhanie: skúma, či Matovič nemal zaplatiť dvakrát daň za predaj svojej firmy pred niekoľkými rokmi.

O Dankovi zase unikla kriminálna informácia, podľa ktorej existuje na ministerstve školstva pri prideľovaní eurofondov korupcia.

Podľa Kisku vláda sľúbila, že sa zriadi nezávislá inštitúcia na kontrolu polície, ale dodnes sa to nestalo. „Potom sa nesmieme čudovať, že ľudia majú pocit, že žijeme v mafiánskom štáte, ak sa polícia takto zneužíva, dokonca aj voči hlave štátu.“

Prezident povedal, že aj preto treba rozumieť tomu, že mladí ľudia organizujú Veľké protikorupčné pochody. „Treba rozumieť, kde táto emócia vzniká a čo za ňou stojí.“

S Ficom chce dobré vzťahy

„Ukazuje sa, kto za tým stojí a ktorí najvyšší politici boli vopred informovaní,“ hovoril tiež prezident. Za daňového podvodníka označil Kisku premiér Robert Fico na stretnutí s mimovládnymi organizáciami.

Kiska zároveň povedal, že sa vždy snažil a bude snažiť o konštruktívny vzťah s predsedom vlády.

„Posledné, čo potrebujeme, je, aby vznikali konflikty medzi najvyššími ústavnými činiteľmi. My sa potrebujeme zomknúť a konať v prospech krajiny a nie vyvolávať konflikty,“ povedal prezident.

Keď má niekto príbeh a je čestný, môže vyhrať

„Naši novodobí fašisti, to nie sú len mladí výtržníci – je to organizovaná, silná a hlavne nebezpečná sila,“ povedal prezident Andrej Kiska o župných voľbách.

„Máme problémy s chudobnými regiónmi, korupciou, stagnujúcim školstvom, zdravotníctvom, zabúdame na sociálne najzraniteľnejšie skupiny, nie sme sociálny štát.“ Podľa Kisku vieme pomenovať problémy, ale nedokážeme uviesť riešenia do praxe.

„Ľudia cítili potrebu zmeny. Ak sa dlhodobo niečo sľubuje a nenapĺňa, ľudia sú znechutení,“ povedal prezident o výsledku volieb. Ak prichádza človek so silným príbehom, má podľa prezidenta šancu. Preto chce, aby do politiky vstupovali noví, čestní ľudia. „Je šanca uspieť, ak je dobrý program, silná osobnosť. Nič nie je vopred dané.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie