Denník N

Fico po víkende odkazuje, že chce v strane pokoj. Skončia možno Zmajkovičová a Kubánek

Robert Fico a Marek Maďarič. Foto N – Tomáš Benedikovič
Robert Fico a Marek Maďarič. Foto N – Tomáš Benedikovič

Premiér a predseda Smeru cez víkend odkázal cez médiá svojim podriadeným, čo si myslí, že by nemali robiť.

Premiér okomentoval voľby cez víkend trikrát: v piatok na tlačovej besede, v sobotu v rozhlase a v nedeľu na TA3. Straníkom Smeru a verejnosti poslal niekoľko základných odkazov.

Nie je to úspech, ale tvárme sa ako víťazi

Čo sa týka poslancov, voľby sme vyhrali. To tvrdí Robert Fico a spolu s Robertom Kaliňákom prezentovali graf Denníka N, ktorý v jednotlivých krajoch rozlúštil, čí je ktorý zvolený poslanec. Prezentovali ho aj s pôvodnou chybou – poslancov Smeru nie je 88, ale 89. Iné grafy, ktoré ukazujú, že Fico stratil tretinu poslancov, štyroch županov a koalícia prehrala s opozíciou na počet hlasov, už Fico neprezentoval.

„Ako môže byť fiasko pre stranu, ak získa najviac poslancov? Samozrejme, že by som chcel viac,“ povedal Fico, podľa ktorého debakel utrpeli jednotlivé opozičné strany.

Som v pohode

Fico sa týždeň po voľbách skrýval, hoci doteraz mal vo zvyku vždy aspoň poďakovať voličom. Nebola za tým vraj depresia ani neschopnosť zvládnuť prehru so cťou. „Urobil som to o štyri dni neskôr, jednoducho som si chcel tú atmosféru navnímať,“ tvrdil Fico.

Snažil sa presvedčiť, že to, že neprišiel ani na zasadnutie vedenia strany, bol úmysel, hoci všetci ostatní členovia vedenia ho čakali. Aj na rokovanie vlády šiel Fico bočným vchodom, hoci zvykne chodiť hlavným po schodoch.

„To už je tak trápne, keď si prečítam, že som sa skryl, že som nervózny. V pondelok ráno bola koaličná rada, v utorok som mal konkrétne povinnosti, v stredu som šesť hodín riadil vládu, vo štvrtok som mal celý deň povinnosti, v piatok som mal povinnosti. Všetci rozprávali, ako keby som niekde bol. Normálne fungujem a pracujem.“

Všetkým podpredsedom dôverujem

Od Roberta Fica aj od Roberta Kaliňáka, ktorého Smer poslal diskutovať do O 5 minút 12, moderátori chceli, aby sa vyjadrili k nespokojnosti v strane, ktorú vyjadril ešte v nedeľu po voľbách minister kultúry a podpredseda Marek Maďarič.

„Podpredseda strany Robert Kaliňák, ako aj ostatní podpredsedovia majú jeho plnú dôveru. Vzájomne spolu diskutujú,“ uviedlo tlačové oddelenie strany ešte v piatok pred tlačovou besedou. Agentúra SITA totiž zverejnila, že piati podpredsedovia strany chcú odchod Kaliňáka aj Richtera. Postupne to všetci podpredsedovia popreli – okrem Maďariča. Ten nepovedal nič.

„Nemám dôvod voči ktorémukoľvek podpredsedovi vyvodzovať zodpovednosť,“ reagoval Fico. Dúfa, že aj on má dôveru každého podpredsedu.

„Každý má právo povedať svoje videnie sveta,“ povedal Fico a pridal odporúčanie: „Zavolajte si Mareka Maďariča, nech vám to vysvetľuje.“ 

Zmeny podľa Fica nastanú „možno na iných úrovniach“. Hovorí sa o odchode krajskej predsedníčky v Trnave Renáty Zmajkovičovej, ktorú Fico škrtol už aj z parlamentnej kandidátky, a Stanislava Kubánka ako šéfa v Prešove.

V utorok bude mať Smer opäť zasadnutie vedenia. Uvidí sa, či naň Fico príde a či sa mu podarí Maďariča upokojiť, alebo minister kultúry svoj názor, že „musíme urobiť výrazné zmeny na viacerých úrovniach strany, a to politické, programové aj personálne“, prejaví aj otvorenou výzvou na Kaliňákov alebo Richterov odchod.

Kaliňák dôvod na svoj odchod nevidí. Jeho jediný problém je vraj to, že sa pozná s Ladislavom Bašternákom, ktorý je vyšetrovaný za daňové úniky. Problém pritom nie je v tom, že sa Kaliňák s Bašternákom pozná, ale že podozrenia neboli riadne vyšetrené, tých, čo to odflákli, Kaliňák nepotrestal a od Bašternáka kúpil podiel vo firme výrazne pod cenu.

Nezávislí sú nebezpeční, ale ešte nebezpečnejšie sú médiá

Slabý výsledok Smeru nie je podľa Roberta Fica dôsledkom korupčných káuz, ale spôsobil ho nový trend nástupu nezávislých poslancov. Ten je podľa premiéra nebezpečný, napríklad preto, že sa nevie, kto ich financuje.

„Podstatne nebezpečnejší trend je, že z mnohých redakcií sa stali centrály politických strán. Tu môžu o dva-tri roky tejto krajine vládnuť mafiáni, poloblázni, blázni a narkomani, nech sa páči, ale za toto bude niesť zodpovednosť aj mediálna scéna,“ tvrdil Fico.

Novinárov spomenul ešte raz – keď hovoril o tom, že Slovensko voľbami ukázalo, že je demokratická krajina. „Viete, u nás sa nevyhadzujú novinári do vzduchu, ako to bolo teraz napríklad na Malte. Som desiaty rok premiérom a nikdy nebolo potrebné urobiť kroky proti demokracii a proti slobode.“

Slovenské médiá však podľa Fica so slobodou nevedia narábať.

Novinárom Fico povedal, aby sa rozhodli, čo chcú. „Či aby bola krajina postavená na demokratických stranách, nie výťahových, alebo chcete, aby sme zvolili zo 150 poslancov 100 nezávislých a bude tam všetko možné.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Župné voľby 2017

Slovensko

Teraz najčítanejšie