Denník N

Vlády extrémistov v Budapešti a vo Varšave

Viktor Orbán a jeho doterajší spojenec Jaroslaw Kaczynski. Foto – TASR/AP
Viktor Orbán a jeho doterajší spojenec Jaroslaw Kaczynski. Foto – TASR/AP

Krajná pravica v Poľsku a v Maďarsku silnie tým, ako sa samotné vládne strany menia na extrémistické.

Liberálna demokracia je totalitárny politický systém, vysvetľoval v nedeľu predseda maďarského parlamentu László Kövér delegátom zjazdu vládnej strany Fidesz v Budapešti. V rovnaký deň zorganizovala poľská krajná pravica vo Varšave svoj doteraz najväčší pochod pod zámienkou oslavy poľskej nezávislosti.

Krajnej pravici sa v oboch krajinách výborne darí a hlavnú zásluhu na tom majú vládne strany. V Maďarsku síce preferencie opozičného Jobbiku stagnujú, ale to len preto, lebo ho strana premiéra Viktora Orbána považuje sa svojho konkurenta a snaží sa ho všemožne zdiskreditovať. Dôležité však je, že vláda útočí na stranu Jobbik, nie na názory a heslá fašistov.

Tie si naopak prisvojuje a medzi rétorikou Fideszu a rétorikou Jobbiku už ťažko nájsť podstatné rozdiely, ako ukazuje aj Kövérov prejav – zďaleka nie prvý v tomto duchu. Stagnácia Jobbiku tak neznamená stagnáciu krajnej pravice, tá naopak získava čoraz väčší vplyv, ako sa vládna strana tiež mení na extrémistickú a extrémizmus sa stáva vládnou politikou.

V Poľsku je to ešte zjavnejšie. Vládou „znormalizované“ štátne médiá pochod ultrapavice plný antisemitských a rasistických hesiel a transparentov oslavovali, minister vnútra Mariusz Błaszczak sa sám rozplýval nad tým, aký krásny pohľad je na jeho účastníkov. Polícia chránila skôr extrémistov ako pokojných protidemonštantov, na ktorých extrémisti fyzicky útočili.

Poľská vládna Strana právo a spravodlivosť to má jednoduchšie ako jej najbližší spojenec Fidesz. Nemá na krajnej pravici iného vážneho straníckeho konkurenta, s ktorým by musela bojovať o hlasy. Takže sa môže k fašistom otvorene hlásiť ako k svojim voličom a súdruhom.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Tusk

Komentáre

Teraz najčítanejšie