Denník N

Posteľ s nami lietala, hovorí Iránka, čo prežila silné zemestrasenie

Foto - ap
Foto – ap

Aktualizované 14:20 – Viac než 350 obetí a okolo 5300 zranených si v nedeľu v noci vyžiadalo zemetrasenie so silou 7,3 stupňa, ktoré zasiahlo pohraničné oblasti medzi Irakom a Iránom. Epicentrum bolo neďaleko irackej Halabdže.

„Moje dve deti spali, keď sa začal dom pre otrasy rozpadať. Schytil som ich a utekal na ulicu. Zostali sme tam niekoľko hodín, než nás humanitárni pracovníci ubytovali v škole,“ hovorí Hodždžat Gharíbíán z dediny Kasr Šírín pre Reuters.

Jeho rodina mala šťastie – prežila. Rodina Nasrin Khoudat prišla nielen o dom, ale aj o jedného člena. S Nasrin sme pred rokom cestovali vlakom z Teheránu. Pozývala nás do Kermanšáhu. Rozprávala, ako by sa nám krásne oddychovalo na dvore s fontánou. Odvtedy si píšeme aspoň raz za týždeň. V nedeľu v noci sme sa s ňou nevedeli spojiť. Ozvala sa až na obed.

„Náš dom je zničený, ale pôjde opraviť, čo je však horšie, z domu mojej sesternice (tá žije v dedine asi 80 kilometrov od Kermanšáhu) sú ruiny a ona sama zahynula.  Až ráno ju našli záchranári,“ napísala do správy. Nasrin stále nevie nič o ďalších členoch rozvetvenej rodiny, ktorá žije mimo mesta.

„Spali sme, keď sa začali otrasy. Posteľ so mnou doslova lietala. Starého otca sme vynášali na ulicu, pretože po vlastných by to nezvládol.“

Počet obetí bude stúpať

Zatiaľ čo Irak hlási okolo desať obetí a materiálne škody, na druhej strane pohraničného pohoria Zagros v Iráne je oblasť úplne zničená a záchranári vyťahujú spod trosiek stovky mŕtvych.

Nemocnice v správnom stredisku, kam prevážajú zranených, sú preplnené, zdravotníci ordinujú nielen na chodbách, ale aj na dvoroch nemocníc. Jediná nemocnica na vidieku v Sarpol Zahábe je zničená, armáda tam postavila poľnú. Iránska televízia vysiela letecké zábery z vidieckych oblastí, kam sa záchranári dostali až nad ránom. Celé dediny sú v troskách.

V priebehu pondelkového dopoludnia zaznamenali seizmológovia ešte okolo sto dotrasov.

„Oblasť zemetrasenia leží na rozhraní tektonických dosiek – arabskej a euroázijskej,“ povedal pre Českú televíziu seizmológ Alex Špičák. Dôvodom, prečo je na iránskej strane taký veľký počet obetí, môže byť podložie. Skalnaté je stabilnejšie, a keďže oblasť rozdeľuje pohorie Zagros, je možné, že to je práve na irackej strane.

Prach z nepálených tehál

V Iráne nie sú zemetrasenia nezvyčajným javom. Ročne tu seizmológovia zaznamenajú okolo 700 silnejších otrasov. Jedno z najničivejších bolo v roku 1990 na severe krajiny v okolí Kaspického mora, zomrelo pri ňom až 40-tisíc ľudí.

Pred štrnástimi rokmi zomrelo pri silnom zemetrasení na juhovýchode Iránu v meste Bam 30-tisíc ľudí. Škody boli rozsiahle, mesto, postavené z hlinených nepálených tehál, bolo zrovnané so zemou. Teherán vtedy požiadal zahraničie o pomoc a do 24 hodín tam ako prví prileteli slovenskí záchranári aj so psovodmi.

„Zemetrasenie sa začalo nad ránom, všetci ešte spali, nestihli ani vstať z postele, nieto ešte vybehnúť z domu,” spomínal Ján Himpán, vtedajší zástupca veliteľa záchranárov. Oslovili sme ho vlani, keď sme cestovali do Bamu.

„Ľudia však nezomreli na zranenia, ale osudný sa im stal prach z tehál. Ani jeden z 28 mŕtvych, čo sme vytiahli, ani jeden nebol zranený, všetci sa zadusili, boli modrí.”

Domy vo vidieckych oblastiach Kermanšáhu sú postavené rovnakým spôsobom, je možné, že počet obetí ešte stúpne. Pripustil to aj minister vnútra, ktorý povedal, že niektoré cesty sú zablokované alebo zničené.

Vo väčších mestách už novšie viacposchodové domy stavali s betónovými prekladmi.

Riaditeľ pobočky Červeného  polmesiaca v Iráne oznámil, že najmenej 70-tisíc ľudí bude potrebovať núdzové prístrešky, do oblasti mieri humanitárna pomoc z Turecka aj ďalších susedných krajín.

Bam pred 14 rokmi zrovnalo zemetrasenie so zemou. Mesto nanovo postavili, železné konštrukcie miestni používajú na spevnenie stavieb. Foto N – Miro Čevela

Slováci by v oblasti nemali byť

Slováci v oblasti zasiahnutej zemetrasením nie sú, potvrdilo to ministerstvo zahraničia, informácie o nich nemá ani slovenské veľvyslanectvo v Teheráne.

„V Iráne máme v súčasnosti registrovaných šesť turistov, ktorí sa pohybujú na klasických trasách mimo túto nebezpečnú oblasť,“ povedal riaditeľ tlačového odboru Igor Skoček.

Čo sa týka Iraku, ministerstvo vydalo v júli odporúčanie necestovať do severných oblastí kvôli vojnovému konfliktu, teda aj na severovýchod krajiny, kam spadá oblasť zemetrasenia.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie