Denník N

Ťahala padák, jazdila motokros. Vlhovú trénuje bývalý hokejista: Verím, že Shiffrinovú dostane pod tlak

Petra Vlhová na tréningu. Foto – Igor Stančík
Petra Vlhová na tréningu. Foto – Igor Stančík

Mikaela Shiffrinová musí s Petrou Vlhovou počítať ako s vážnou konkurentkou v boji o víťazstvá, myslí si Vlhovej kondičný tréner Šimon Klimčík. Vlhová podľa bývalého hokejistu nerada prehráva a ešte nedosiahla svoj výkonnostný strop.

Šimon Klimčík je bývalým hokejistom, na mládežníckej úrovni si zahral aj za slovenskú reprezentáciu. Po skončení kariéry pracuje ako kondičný tréner, od roku 2015 je členom tímu Petry Vlhovej. Pod jeho vedením absolvovala celú letnú prípravu, ktorej súčasťou bol aj beh s padákom či motokros. Tvrdí, že rozostup medzi Američankou Shiffrinovou a Vlhovou je už len minimálny a Slovenka sa stále môže zlepšovať.

Petra Vlhová pred úvodom sezóny tvrdila, že sa cíti silnejšia a rýchlejšia než vlani. Súhlasíte?

Rozprávali sme sa o tom, ako sa cíti, či už fyzicky, alebo na lyžiach, a jej ohlasy boli pozitívne. Súhlasím s tým, že je dobre fyzicky pripravená, navyše v tíme vládne pohoda. Ak sa toto všetko spojí, potom sa môže dostaviť aj výsledok.

Už dvakrát po sebe porazila donedávna suverénnu Mikaelu Shiffrinovú. Myslíte si, že postupne dosahuje jej výkonnosť?

Myslím si, že pre Peťu je Shiffrinová veľkou motiváciou do práce. Sú rovesníčky, Mikaela už za sebou má viacero víťazstiev. Peťa sa na ňu stále chce doťahovať. Už v týždni pred slalomom jazdili spolu na tréningoch a jazdila veľmi tesne za ňou, takže odstup je už minimálny. Verím, že Shiffrinovú dostane pod tlak, že nie je taká suverénna a nedáva ostatným sekundu na kolo. Z nášho pohľadu je to len a len dobre, Shiffrinová s ňou musí počítať ako s vážnou konkurentkou v boji o víťazstvá.

V tejto sezóne bude jazdiť až tri disciplíny, pridala si superobrovský slalom. V čom zmenila prípravu?

Príprava bola o dosť silovejšia. Spolupracujem s dvoma pracovníkmi kliniky v Miláne, jeden je kondičný tréner, druhý je fyzioterapeut. V apríli sme sa stretli aj s hlavným trénerom Liviom Magonim, dali sme hlavy dokopy a vytýčili sme si, v čom Peťa zaostáva a čo treba zlepšiť. Príprava bola najmä o sile, s čím, samozrejme, súvisí aj dynamika. Slalom je o niečo technickejší, no v rýchlostných disciplínach ide hlavne o silu. Pretekár prekonáva vysoké rýchlosti, v oblúkoch výrazne zaťažuje pohybový aparát. Snažili sme sa, aby bola na tú záťaž pripravená a aby sa potom nezranila.

Do letnej prípravy ste zaradili napríklad beh s padákom alebo motokros. Čo ste si od toho sľubovali?

Padák využívame pri intervalových tréningoch. Z môjho pohľadu Petra nie je atlétka, ktorá by mala behať po rovinách alebo robiť podobné tréningy. Padák sme použili zámerne, aby nohy dostali poriadne zabrať. Čo sa týka motokrosu, tak Peťa má k motorkám veľmi dobrý vzťah, takže ju tento tréning aj baví. Ľudia si možno myslia, že sa iba vozí, ale je to plnohodnotný tréning. Po jazde som neveril, aké tepy na motorke dosahovala. Musí pri tom pracovať celým telom, je to o sile rúk, nôh, balanse aj odvahe. Je to veľmi vhodný doplnok pre rozvoj koordinácie pohybov.

Petra Vlhová na motorke. Foto – TASR.
Petra Vlhová trénuje s padákom. Foto – TASR.

Myslíte si, že vďaka nadobudnutej sile dokáže podávať dobré výkony aj v obrovskom slalom či super-G, ktoré sú podstatne rýchlostnejšie než slalom?

Vedeli sme, že techniku a slalom má dobrú, takže letná príprava bola prioritne zameraná na obrovský slalom, ktorému venovala veľa času. Myslím si, že má oveľa na viac než to, čo predviedla v Söldene (Prvé preteky v sezóne v obrovskom slalome, na ktorých Vlhová obsadila 16. miesto, pozn. redakcie), aj výsledkovo, aj čo sa týka jazdy. Po pretekoch som jej aj pogratuloval k najhoršiemu výsledku v sezóne v obrovskom slalome. Verím, že to bude už iba lepšie.

Na túto sezónu si predbežne stanovila až 30 štartov. Nebojíte sa, že časom príde únava, strata výkonnosti alebo bude náchylnejšia zranenia?

Veríme, že je dostatočne pripravená. Snažíme sa nepodceniť nič – dobrý spánok, regeneráciu, masáže, stravovanie. Aby všetko fungovalo tak, ako by malo. Petra k tomu tiež pristupuje zodpovedne, uvedomuje si, že telo je nástroj, ktorý ju živí. Príprava bola dostatočne dlhá aj tvrdá a ja si myslím, že to zvládne. A myslím si, že to vie aj Livio, pretože ak by na to nemala, tak by do toho ako tréner nešiel.

Petra Vlhová po víťazstve v Levi. Foto – AP

Na svahoch je známa tým, že vždy ide naplno. Je taká aj v tréningu?

Áno, to je vlastnosť, ktorú má v sebe. Samozrejme, lyžovanie ju baví najviac a sú tréningy, ktoré v obľube úplne nemá, no vie, že tréning je potrebný a posúva ju dopredu. Ak hráme akékoľvek hry, vždy chce vyhrávať. Vo všetkom, čo robí a baví ju to, ide na hranu, najmä v hrách. Ja som rovnaký, takže keď hráme niečo proti sebe, má to náboj a vieme sa vybičovať k vcelku dobrým výkonom. Ona nerada prehráva, ja som v tom asi ešte horší.

Má ešte potenciál zlepšovať svoju fyzickú výkonnosť?

Určite áno. Aj testy, ktoré robíme, ukazujú, že stále má potenciál zlepšovať sa. Viem, že má za sebou nejaké výsledky, ale viem aj, že to stále môže byť ešte lepšie. Kondične ešte stále nedosiahla svoj strop. Jej výsledky sú aj o lyžiarskom umení, no kondičná príprava je neoddeliteľnou súčasťou lyžovania. Verím, že keď bude ešte lepšie pripravená, aj výsledky môžu byť ešte lepšie.

Foto TASR – Andrej Galica.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie