Denník N

Silný týždeň Andreja Danka

Foto – tasr
Foto – tasr

SNS nakupuje transparentne a utajene. Ale transparentne. Tomu, že Smer vyhral voľby do VÚC, neverí ani sám premiér Fico.

  • Tašku s 300 000 eurami vrátili pôvodnému majiteľovi, bývalému členovi dozornej rady štátnych železníc.
  • Prebehol Deň bez hotovosti. Či sa ho bývalý člen dozornej rady alebo aspoň minister vnútra zúčastnili, nebolo známe.
  • V Čechách sa terčom nenávisti stala fotografia, na ktorej boli deti rómskeho a ázijského pôvodu. Ľudí rozčúlila a poslankyňa za Okamurovu SPD povedala, že rozčúleným ľuďom rozumie, lebo práve takéto deti nechodia do školy. Fotografia bola zo školy.
  • Z SaS odišiel Martin Poliačik. Tí, ktorí ho mali radi, hovorili konečne, a tí, ktorí ho radi nemali, tiež hovorili konečne.

Ministerka školstva Lubyová oznámila, že si na ministerstve neželá Lukáša Machalu, ktorému podľa vlastných slov svedomie nedovolí písať Brusel s veľkým b.

Lukáš Machala bol známy šírením konšpirácií a keď sa ministerky spýtali na jej názor, povedala, že nevie, kto sú ilumináti, lebo ich neštudovala. No a Milan Uhrík sa tiež nedávno nevedel vyjadriť k Slovenskému štátu, lebo nie je historik. Lukáš Machala po mesiaci odišiel a opäť išiel radiť Andrejovi Dankovi. Presne také boli hlavné problémy na ministerstve školstva.

Hovorilo sa aj o tom, že Slovensko treba znova prerozdeliť a VÚC majú vyzerať inak. S prvým návrhom prišiel hlavný ideológ SNS Anton Hrnko, ktorému sa v prvom rade podarilo kreatívne prerozdeliť slovenských Maďarov a presne o to pri každom prerozdeľovaní tak viac-menej išlo.

Už je to tu zas.

No a kým sa ľudia zaoberali problémami SNS na ministerstve školstva, tá istá SNS išla na úplne inom ministerstve nakupovať.

Modernizácia armády mala byť jedným z najväčších nákupov vlády v tomto volebnom období: mala stáť miliardu eur a to bolo tak veľa peňazí, že celý nákup bol radšej utajený. Výhodou modernizácie malo byť, že podporí slovenských výrobcov, a to bol taký dobrý nápad, že ministerstvo začalo uzatvárať zmluvy ešte predtým, ako bol celý projekt schválený vládou.

A hoci bol celý nákup utajený, ministerstvo tvrdilo, že je transparentný, lenže keď sa novinári pýtali na detaily, dozvedeli sa, že ich minister nemôže odtajniť kvôli nariadeniu, ktorého bol sám autorom. No a keď bolo jasné, kam to všetko smeruje, celá modernizácia bola radšej zastavená. Tak sa nakupovalo v roku 2017. Teda nenakupovalo, ale to len preto, že sa to nepodarilo.

Ďalšia verzia skutočnej pravdy.

Richard Raši oznámil, že už nebude kandidovať za starostu Košíc, a povrávalo sa, že v Smere rastie tlak na odvolanie ministrov Kaliňáka a Richtera. Keď sa však na verejnosti konečne objavil premiér Fico, všetko to poprel, pretože na odvolanie ministrov Kaliňáka a Richtera skutočne neexistoval dôvod.

Premiér vyhlásil, že Smer je naďalej stabilná a jednotná strana. Trvalo mu týždeň, kým s touto interpretáciou dokázal prísť, a keď s ňou prišiel, vyzeral, že jej ani sám neverí. Povedal tiež, že jeho strana je jednoznačným víťazom regionálnych volieb, lebo má najviac poslancov. Najviac poslancov však bolo nezávislých a premiér povedal, že za to môžu médiá.

Nevychádzalo to: podľa Alojza Hlinu bolo víťazom KDH, zo županov sa tešili v OĽaNO aj SaS. Za úspech voľby považoval aj Andrej Danko, no a ukázalo sa, že ani podpora fašistov neklesla. Teraz sa so svojou verziou víťazstva pridal aj premiér Fico a vyzeralo to tak, že v regionálnych voľbách vlastne vyhrali všetci, čo bolo zvláštne, lebo to nedávalo zmysel.

Taký to bol týždeň. Minister obrany vyhlásil, že utajovaný nákup techniky je transparentný, hoci detaily zverejniť nemôže kvôli nariadeniu, ktorého je sám autorom. Smer bol stabilný a jednotný a premiér vyhral voľby, hoci stratil štyroch županov. Prečo v spoločnosti panuje názor, že politici rozprávajú, čo chcú, ostávalo tajomstvom.

Tu je Andrej Danko na tento týždeň, páčiť sa vám môžem tu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie