Denník N

Hlina trafil kľúčovú otázku najbližších volieb

Miestne a regionálne voľby sú ako stvorené pre nezávislých kandidátov, ale strany im už pomáhajú príliš.

Hlavnou témou v politických stranách by nemalo byť, či župné voľby vyhral Smer, alebo zjednotená opozícia. V centrálach by lepšie spravili, keby prišli na to, prečo ich všetci spolu prehrali s nezávislými kandidátmi. Tí získali dvakrát viac mandátov ako najsilnejšia strana Smer a toľko ako Smer, KDH a SMK dohromady.

Béla Bugár dal cez víkend najavo, že si to uvedomuje. No predseda Smeru ešte pred ním predviedol, ako problém ignorovať. Obmedzil sa na to, že nezávislí sú tu, ide o všeobecný trend a v podstate nič sa s ním nedá robiť. Jeho politika je však jedným z dôvodov, prečo sa nezaradeným na regionálnej a miestnej úrovni darí čoraz viac.

Ľudia prestávajú veriť stranám a radšej volia jednotlivcov, o ktorých si myslia, že sú lepší. A nestarajú sa, či zastupiteľstvá zložené väčšinovo z nezávislých poslancov dokážu zmysluplne vládnuť. Stačí, že nemuseli voliť „štandardných“ politikov.

Samozrejme, podiel na tom má aj opozícia. SaS a OĽaNO sú svojou povahou priam predurčené na to, aby k tomu voličov viedli. Ak máte stranu bez poriadnych regionálnych štruktúr, ťažko ľudí presvedčíte, aby v obciach a župách nevolili nezávislých. Dokonca ani tých nie, ktorí k vám majú ideologicky blízko. (Iste, debakel SNS je ukážkou, že štruktúry nie sú všetko.)

Lepšie je na tom KDH, ktoré momentálne ako jediné z pravice dokazuje, že sa oplatí venovať miestnym organizáciám. Navyše má predsedu, ktorý sa netvári, že problém neexistuje. „Musíme sa hlavne vyrovnať s fenoménom nezávislosti,“ povedal Alojz Hlina pred budúcoročnými miestnymi voľbami. Podľa neho je sporné, či v nich bude KDH bojovať so Smerom, alebo s nezávislými.

Presne tak stojí otázka, ktorú by si vo vlastnom záujme mali rýchlo položiť všetci predsedovia strán.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie