Denník N

Čo treba zmeniť v Považskej Bystrici a okolí? Rastislav Baránek: Vybudovať bicyklové detské ihrisko (anketa)

Rastislav Baránek. Foto – archív R. B.
Rastislav Baránek. Foto – archív R. B.

Denník N Považská Bystrica sa opýtal zaujímavých ľudí z Považskej Bystrice a jej okolia na to, čo by sa malo v regióne zmeniť.

Rastislav Baránek, downhillový pretekár, 3. miesto na iXS European Downhill Cup (EDC):

Už niekoľko rokov sa mi veľmi páči myšlienka bicyklového detského ihriska, tzv.„pumptrack“. V podstate ide o umelo vytvorené vlny usporiadané najčastejšie v tvare oválu. Deti sa pohybujú po dráhe vďaka pedálovaniu, tí úplne najmenší sa odrážajú nohami a naopak starší dokážu prejsť celú dráhu bez pedálovania len vďaka kopírovaniu terénu.

Na pumptracku sa nedosahujú príliš vysoké rýchlosti, čiže je to relatívne bezpečné. Pre deti je to veľmi zábavné, zdokonalia svoje schopnosti na bicykli a strávia čas na čerstvom vzduchu, zatiaľ čo si rodičia môžu užívať vychádzku. Vo svete sa „pumptrack“ veľmi rozmohol, v niektorých mestách ho dokonca vybudovali pri základných a stredných školách namiesto futbalových ihrísk s umelou trávou.

Výhodou pumtracku je aj to, že ak sa zhotoví kvalitne, je bezúdržbový a dá sa využívať roky. Myslím si, že je to veľmi pozitívna zmena, ktorá by rozšírila možnosti obyvateľov nášho mesta na voľnočasové aktivity.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Považská Bystrica

Teraz najčítanejšie