Denník N

Dva dôvody, prečo Taliani nepostúpili na majstrovstvá sveta

Jedenásť rokov po tom, ako sa stali svetovými šampiónmi, sa Taliani nedokázali dostať na majstrovstvá sveta ani cez baráž proti Švédom.

V roku 2006 cestovali talianski reprezentanti na majstrovstvá sveta do Nemecka s malými očakávaniami.

Tamojším futbalom otriasol obrovský korupčný škandál calciopoli, po ktorom napríklad Juventusu Turín odobrali dva majstrovské tituly a preradili ho do druhej ligy.

Napriek tomu Taliani vyhrali vo finále nad Francúzskom. V pondelok však svojich fanúšikov sklamali, keď po prehre 0:1 na švédskej pôde nedokázali na milánskom San Sire dvojzápas otočiť a budú chýbať len na treťom svetovom šampionáte v histórii.

Na prvý v roku 1930 v Uruguaji sa (podobne ako väčšina európskych štátov) rozhodli necestovať a cez kvalifikáciu sa nedostali iba v roku 1958.

Záverečný turnaj v Rusku v júni a júli budúceho roka mal byť veľkou rozlúčkou s reprezentáciou pre legendárneho brankára Gianluigiho Buffona, ktorý v národnom tíme počas 20-ročnej kariéry odchytal 175 zápasov (štvrtý vo svetovom rebríčku, európsky rekordér s náskokom ôsmich zápasov pred Španielom Ikerom Casillasom a Lotyšom Vitalijsom Astafjevsom) a zrejme sa dá opísať ako najlepší brankár 21. storočia.

Aj vo svojom poslednom zápase si udržal čisté konto, ale keďže remíza Talianom nestačila, pred novinármi hovoril: „Hnevá ma, že v mojom rozlúčkovom dueli sa rozhodlo o tom, že sme sa nekvalifikovali na majstrovstvá sveta. Je mi to ľúto. Nie kvôli mne, ale kvôli Taliansku. Premeškali sme niečo, čo mohlo tak veľa znamenať. Ľutujem iba to, akým spôsobom to všetko skončilo.“

Tréner zodpovedný za „apokalypsu“

„Taliansko, toto je apokalypsa,“ napísal najväčší tamojší športový denník La Gazzetta dello Sport. Tréner Gian Piero Ventura sa na tlačovej konferencii ospravedlňoval „za výsledok, ale nie za snahu a tvrdú prácu“.

„Som si však vedomý, že nakoniec je vždy najdôležitejší výsledok,“ povedal. Veľa expertov sa však prikláňa k názoru, že za vyradením Talianska sú najmä Venturove trénerské omyly.

Novinár ESPN Mark Ogden v reportáži po zápase so Švédskom označil Venturu za „katalyzátor kalamity“.

„Pre národ, ktorý vyprodukoval toľko trénerov svetovej triedy, bolo najatie Venturu bizarným rozhodnutím. Mal v tom období 67 rokov a za sebou päťročné pôsobenie v FC Turín, ktorý stabilizoval a priviedol do európskych pohárov. Ventura však nevyhral žiadne veľké trofeje a vyzeral, že je iba ‚bezpečným krokom‘ kvôli tomu, že napríklad Carlo Ancelotti alebo Claudio Ranieri neboli vtedy dostupní. Roberta Manciniho, ktorý prácu chcel, prehliadali,“ pokračoval.

„Nech bol dôvod zväzu na výber Venturu akýkoľvek, bolo to katastrofálne rozhodnutie. Tréner si znepriatelil fanúšikov aj samotných hráčov so svojimi nomináciami a taktikou,“ dodal Ogden.

Napríklad proti Švédsku nemohol pre dištanc nastúpiť tvorca hry Marco Verratti (Paríž St. Germain), ale Ventura aj tak nechal viacerých kvalitných ofenzívnych hráčov iba na lavičke – ako Lorenza Insigneho (SSC Neapol), Stephana El Shaarawyho (AS Rím) či Andreu Belottiho (FC Turín).

Buffon a Ventura. Foto – TASR/AP

Zástancovia Venturu by mohli povedať, že musel pracovať s jedným z individuálne najslabších talianskych výberov za posledné desaťročia. Pred rokom na Eure však napriek absencii svetových hviezd v kádri hrali dobre – porazili Belgicko, Švédsko a v osemfinále aj Španielsko. Vypadli až po jedenástkovom rozstrele vo štvrťfinále proti Nemecku. Ich rozdielovým hráčom však nebol žiadny útočník či záložník, ale výborný a temperamentný tréner Antonio Conte, ktorý po šampionáte odišiel do Chelsea a vyhral s ňou anglickú ligu.

„Ľudia hovoria, že Conte ich ťahal ku skvelým výkonom a výsledkom, ale práve to je to, čo dobrý tréner robí. Slabí tréneri robia z priemerných tímov ešte horšie, lebo hráči strácajú vieru v ich metódy. Ukázalo sa, že Ventura je medzinárodnou verziou Davida Moyesa v Manchestri United: muž odmenený za roky postupného a nenápadného manažovania, ale zároveň aj muž, ktorý, ako sa ukázalo, je príliš limitovaný na úspech na veľkom poste,“ konštatoval Ogden.

Ventura pred novinármi poprel svoju rezignáciu, ale La Gazzetta dello Sport už špekulovala o možných nástupcoch – spomínala hlavne Carla Ancelottiho, ktorého pred pár týždňami prepustili z Bayernu Mníchov.

Je však pravdou, že Ventura nemohol pracovať s takými skvelými hráčmi ako kedysi. Jeho predchodcovia pred pár rokmi, napríklad Marcelo Lippi (MS 2006), riešili otázku, ako na ihrisko naraz zmestiť futbalistov ako Andrea Pirlo, Alessandro Del Piero, Francesco Totti či Filippo Inzaghi.

Súčasný taliansky tím mal najväčšie hviezdy v defenzíve, ktoré však teraz končia: okrem Buffona aj stopéri Giorgio Chiellini s Andreom Barzaglim a defenzívny záložník Daniele De Rossi.

Málo talentov

Talianske kluby sa po rokoch krízy pomaly dostávajú späť medzi európsku elitu. Juventusu Turín sa to už podarilo, milánske AC a Inter sa po vstupe ázijských majiteľov o rovnakú vec snažia hlavne prostredníctvom nákupu nových hráčov.

Podľa publicistu Jonathana Wilsona však nie je náhoda, že Ventura v prvom dueli v Štokholme postavil do základu až siedmich hráčov vo veku tridsať rokov a viac.

V článku pre Sports Illustrated napísal: „V talianskom systéme je niečo zlé. Talentovaní mladí hráči sa neobjavujú v dostatočnej kvantite, nepracuje sa s nimi dobre. Nemecko, Francúzsko aj Anglicko prešli zvláštnym prebudovávaním systému výchovy mládeže. V Taliansku musí prebehnúť niečo podobné, žiadne mužstvo veľkosti Talianska nemôže byť závislé od tímu škrípajúcich tridsiatnikov. Conte prekryl praskliny, ale pod Venturom sa to pokrytie rozpadlo a ukázalo sa, čo bolo pod povrchom.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie