Denník N

Černoch nemôže byť Poliak, povedal hovorca. Poľskí extrémisti sa po pochode cítia silní

Na pochode sa zúčastnilo 60-tisíc ľudí, podľa Kaczyńského tvorili extrémisti okraj okraja. Foto – tasr/ap
Na pochode sa zúčastnilo 60-tisíc ľudí, podľa Kaczyńského tvorili extrémisti okraj okraja. Foto – tasr/ap

Extrémne nacionalistická organizácia sa od výrokov svojho hovorcu dištancovala.

Hovorca sa možno cítil príliš sebavedome. V rozhovore, ktorý dal v nedeľu, deň po kontroverznom Pochode nezávislosti vo Varšave, povedal viac, ako mal.

Mateusz Pławski, inak študent bezpečnostných štúdií na Varšavskej univerzite, pre portál dorzeczy.pl povedal, že na hesle Biela Európa, ktoré sa objavilo počas pochodu, nevidí nič zlého.

„Nie sme rasisti, sme rasoví separatisti. Nemyslíme si, že jedna rasa je lepšia od druhej, ale každá je iná, býva na inom kontinente. Etnicita sa nemá miešať,“ povedal mladý hovorca.

„Osoba s čiernou farbou pleti nie je Poliakom,“ dodal zároveň.

Jeho organizácia Młodzież wszechpolska (Všepoľská mládež) sa od jeho slov dištancovala, hovorca vravel, že ho zle citovali. Práve táto skupina patrila medzi organizátorov sobotného pochodu.

Bol to pochod extrémistov?

O Pochode nezávislosti sa v Poľsku stále veľa diskutuje. Jeho zástancovia hovoria, že pochodovali hlavne vlastenci, často rodiny s deťmi. A skupiny, ktoré kričali Sieg Heil, či heslá ako „Európa bude biela alebo vyľudnená“, boli len ojedinelé.

Podľa analýzy dziennika.pl mnohé z tých slov porušovali poľskú ústavu.

Výskyt extrémistov počas pochodu zľahčoval aj predseda vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) a najmocnejší muž v krajine Jaroslaw Kaczyński. „Toto je v Poľsku okraj okraja. Po druhé, veľmi pravdepodobne to bola provokácia. Tí, ktorí chcú Poľsku uškodiť, vedia, ako to spraviť,“ povedal Kaczyński podľa poľských médií.

Stúpenci tiež kritizovali napríklad bývalého hovorcu Hillary Clintonovej, ktorý na Twitteri napísal, že Varšavou v sobotu kráčalo 60-tisíc nacistov.

Naopak, prezident Andrzej Duda, ktorý sa v posledných mesiacoch stavia proti vláde strany, ktorá ho na úrad nominovala, odmietol rasizmus, antisemitizmus a chorý nacionalizmus, ktorý bolo počuť na pochode.

Podľa Macieja Kałużu z protirasistickej organizácie Nigdy więcej (Nikdy viac) je nemožné definovať politické postoje davu. Jediné, čo vieme, je, že podľa polície tam bolo 60-tisíc ľudí. To bol rekord.

„Je však znepokojivé vidieť kvantitu rasistických sloganov a symbolov. Rovnako sa vie o účasti extrémne pravicových účastníkov zo zahraničia, a vytvára to strašný obraz celej udalosti, bez ohľadu na to, aké je tam aktuálne číslo extrémistov,“ povedal pre Denník N.

Slovenský a taliansky fašista

Organizátori dali na pódiu priestor Milanovi Mazurekovi, slovenskému poslancovi z fašistickej strany Ľudová strana – Naše Slovensko, ktorý v prejave varoval pred islamistami a neomarxizmom z Bruselu.

Nebol jediným zástupcom extrémnej pravice v Európe. Na pódiu hovoril aj Roberto Fiore, taliansky fašista (sám sa tak označil). Pozvali aj Tommyho Robinsona z krajne pravicovej antiislamskej English defense league (Ligy na obranu Anglicka).

Na oslavách poľského Dňa nezávislosti došlo k potýčkam. Foto – AP

Za extrémistov označuje Kałuża aj samotných organizátorov. Organizácia Młodzież wszechpolska, ktorej hovorca šokoval svojím rozhovorom, existovala už v medzivojnovom období. Obnovili ju v roku 1989.

Založili ju ľudia od budúcej krajne pravicovej strany Liga poľských rodín. Tá sa podľa TVN24 od nich dištancovala v roku 2006. Objavili sa totiž informácie, že niektorí jej členovia sa zúčastňujú akcií, ktoré mali blízko k neonacistom.

Ľudskoprávne organizácie Amnesty International, Human Rights Watch, ale aj Komisia OSN ju nazvali v minulosti homofóbnou.

Súčasná poľská opozícia chce už desať rokov zakázať tento spolok. Młodzież wszechpolska si však dáva pozor (čo bol možno dôvod, že vymenila hovorcu) a zatiaľ tak neurobil žiaden súd. Aktivista ju prirovnáva k strane Mariana Kotlebu.

Maciej Kałuża z Nigdy więcej spomína ešte ďalšie dve extrémne organizácie – Obóz narodowo radykalny a Stowarzyszenie masz niepodległości, ktoré organizovali pochod.

„Ich viditeľnosť, aktivita a sebavedomie v súčasnosti narastajú. Vláda má len malú snahu zastaviť ich, a tak ich popularita v budúcnosti vzbudzuje obavy,“ hovorí.

Netrúfa si ich však nazvať rasistické či neonacistické, píše iba o „extrémnych nacionalistoch“.

Xenofóbia narastá

Poľsko patrilo medzi krajiny, ktoré si počas druhej svetovej vojny pod nadvládou Hitlera vytrpeli najviac. Ani to však nebráni tomu, aby aj tu stúpali za posledné roky xenofóbia, islamofóbia a rasizmus.

Kałuża hovorí o náraste počtu zločinov z neznášanlivosti aj stúpajúcom počte útokov voči cudzincom. „Aj v našej hnedej knihe vidíme nárast takých činov od roku 2015,“ hovorí.

Sociológ Rafał Pankowski z Nigdy więcej pre Newsweek dodal, že v krajine nebola taká vysoká xenofóbia od roku 1968. Dôvod vidí v tom, ako reagovali strany voči utečencom v roku 2015. Nielen Kaczyńského PiS, ale aj menšie strany, ako Kukiz’15 či KORWIN, používali veľmi tvrdú rétoriku.

Všíma si aj to, že až 87 percent mladých ľudí do 24 rokov je proti prijímaniu utečencov.

„To je šokujúce. Mladí ľudia, ktorí využívajú otvorené hranice, cestujú na študentské výmeny, za prácou či na dovolenku, sú takí uzavretí pred inými. To borí naivnú teóriu, že samotný medzikultúrny kontakt zvýši toleranciu,“ povedal Pankowski.

Policajt Kulson

Čo si myslí súčasná poľská vláda o takýchto extrémistoch, bolo vidieť aj počas pochodu. Polícia nezastavila ani jedného demonštranta, nech už kričal či držal čokoľvek. Naopak, zadržala desiatky protidemonštrantov.

Podľa jedného videa údajne jednej žene policajt vulgárne povedal „nasadaj, ku…“, keď ju ťahal do auta.

Poľská polícia sa voči videu ohradila. Podľa nej policajt povedal v skutočnosti „nasadaj, Kulson“. Kulson je údajne prezývka policajta, ktorý sa krstným menom volá Mateusz.

V utorok na tlačovej konferencii ho predstavili. „Kulson skutočne existuje a som ním ja,“ povedal policajt s tým, že má túto prezývku už päť rokov a hovoria mu tak iba kolegovia.

S vulgárnosťou má problém aj zástupca šéfredaktora denníka Gazeta wyborcza Piotr Stasiński. Ten v diskusnej relácii televízie TVN24 doslovne citoval vulgarizmus policajta aj demonštrantov.

Za to sa chce obrátiť na prokuratúru predseda senátu Stanisław Karczewski. Ten napísal, že ho tieto vulgarizmy vyrušili počas partičky šachu s vnukom, ktorý na ne zareagoval.

„Na tie slová môj vnuk zareagoval, hoci bol skoncentrovaný na hru, pretože bola skutočne fascinujúca,“ povedal Karczewski.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Tusk

Svet

Teraz najčítanejšie