Denník N

Upozornili sme Facebook na vyše 70 falošných profilov. Reakcia adminov bola veľmi zlá

Falošné účty a profily porušujúce pravidlá Facebooku. Administrátori v nich problém nevidia.
Falošné účty a profily porušujúce pravidlá Facebooku. Administrátori v nich problém nevidia.

Testovali sme, ako vie Facebook zakročiť proti trollom. Upozornili sme na 74, zakročil len proti siedmim.

Hrdý Slovák, Trpaslík Šťastko či Reinhard Heinrich. To je len niekoľko profilov na Facebooku, ktoré sa ani len netvária ako skutočné osoby. Majú vymyslené meno a namiesto profilovky používajú náhodný obrázok z internetu.

Zrejme každý, kto na takéto profily narazí, v momente pochopí, že má dočinenia s podozrivým účtom a že nikde po Slovensku nebehá človek, ktorý by mal v občianskom preukaze napísané meno Trpaslík Šťastko (ten internetový má navyše len troch kamarátov – volajú sa Trpaslík Dudroš, Kyblík a Vedko).

Pravidlá Facebooku jednoznačne zakazujú používanie inej ako skutočnej totožnosti. Čo sa však stane, keď administrátorov upozorníte na evidentne falošné účty ako Nadrzany Samcek, Pravda Pravdivá či Vadný Spínač? Vo väčšine prípadov nič.

Našli sme 74 nespochybniteľne vymyslených identít. Žiadna z nich sa nepokúšala imitovať skutočného človeka, všetky boli evidentne a na prvý pohľad falošné. Správcom Facebooku sme na ne poslali upozornenia – do nahlásenia sme uviedli, že ide o falošný účet alebo že účet používa iné meno ako v bežnom živote.

V 67 prípadoch administrátori odpísali, že nahlásené účty neporušujú ich pravidlá. Zmazaných bolo len šesť falošných účtov, v ďalšom jednom prípade Facebook konal, až keď sme poslali otázky hovorcovi.

Šlo o účet s názvom Slovenská vlastenecká strana. Pravidlá jasne zakazujú požívať osobné účty na vytváranie profilov organizácií, firiem, domácich miláčikov či fiktívnych postáv. Na to všetko sú určené facebookové stránky.

Keď sme adminov upozornili na profil vlasteneckej strany, odpísali, že pravidlá neporušuje. Keď sme kontaktovali hovorcu a pýtali sme sa, prečo Facebook nevie zakročiť proti takýmto účtom, poslali sme mu aj príklad tejto strany. Následne bol účet premenovaný zo Slovenská vlastenecká strana na Miroslav Polner.

Celkovo tak Facebook konal v siedmich prípadoch zo 74.

„Profil, ktorý ste nahlásili, sme skontrolovali a hoci konkrétne neporušuje naše Normy komunity, chápeme, že napriek tomu môže byť daný profil alebo obsah, ktorý zdieľal, pre vás urážlivý.“ Týmito slovami reagujú administrátori Facebooku aj na evidentne vymyslené profily. Nijak voči nim nezakročia.

Facebook opakuje, že robí všetko pre to, aby skomplikoval život tým, ktorí chcú jeho sieť zneužiť na propagandu. Koná tak aj pod tlakom amerických úradov, ktoré ho vyšetrujú pre zasahovanie Ruska do prezidentských volieb. Pribúdajú obavy, že na Kremeľ napojení boti (počítačové programy, ktoré vykonávajú automatizovanú činnosť na internete) ovplyvňovali verejnú mienku aj pred britským referendom o brexite.

Facebook tvrdí, že pred francúzskymi voľbami zrušil 30-tisíc falošných účtov, pred voľbami v Nemecku vraj zablokoval ďalšie desiaťtisíce. Na sieti však naďalej operuje obrovské množstvo falošných účtov.

Ich aktivity sledujeme od roku 2013. Za ten čas sme odhalili desiatky falošných profilov, ktoré zlepšovali imidž strane Smer. Odhalili sme však aj účty, ktoré podporovali strany Sieť a Tip, pomáhali Rudolfovi Kusému, starostovi bratislavskej mestskej časti Nové Mesto (kandidoval ako nezávislý), či Karolovi Janasovi, primátorovi Považskej Bystrice (kandidoval za koalíciu Smer-KDH-SDKÚ). Pomáhali aj ďalším firmám a e-shopom.

Odhaliť falošné účty nie je jednoduché. Mnohé pôsobia ako reálne osoby, majú vierohodné meno, fotografiu, rôznorodú aktivitu na sociálnych sieťach. Potvrdiť, že ide o vymyslené identity, si vyžaduje časovo náročnú investigatívu. Neprekvapuje preto, že administrátori Facebooku, ktorí majú na rozhodovanie len pár sekúnd, dobre vytvorené falošné účty neodhalia.

Facebook upozorňuje, že je omnoho efektívnejšie nahlasovať problematické príspevky ako celý profil. Jeho zamestnanci totiž nemajú kapacitu do hĺbky analyzovať všetko, čo ľudia zdieľajú. Pri účtoch, na ktoré sme teraz administrátorov upozornili, je však na prvý pohľad zrejmé porušenie pravidiel, a to často aj pre človeka, ktorý nevie po slovensky (adminom teda nevyhnutne nemusí byť ani Slovák).

Ako je však možné, že zamestnanci Facebooku nedokážu zasiahnuť ani proti evidentne falošným profilom, hovorca spoločnosti nevedel vysvetliť. Odpovedal, že situáciu budú preverovať, aby zistili, čo sa stalo.

DOPLNENÉ 15. novembra 13:53: Tri hodiny po tom, ako Denník N poskytol Facebooku zoznam všetkých nahlásených falošných účtov, bola väčšina z nich zablokovaná. 

DOPLNENÉ 17. novembra 19:13: Neschopnosť Facebooku zakročiť proti falošným profilom je chybou, ktorú bude firma interne vyšetrovať. Podľa všetkého došlo k ľudskému zlyhaniu, uviedol Facebook v reakcii na zistenia Denníka N. Kedy by sa mal proces posudzovania trollov zlepšiť, neupresnil.

Príklady profilov, ktoré podľa Facebooku neporušujú pravidlá:

[Pochopiť fenomén konšpiračných teórií znamená spoznať ich mechanizmus. Objednajte si knihu Falšovaná pravda z knižnej edície Denníka N.]

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Falošní diskutéri

Hoaxy a propaganda

Slovensko

Teraz najčítanejšie