Denník N

Zástupcu štátu z nástenkového tendra preložili od Matečnej k Jahnátkovi

Ľubomír Jahnátek bol minister hospodárstva aj pôdohospodárstva. Teraz šéfuje Úradu pre reguláciu sieťových odvetví. Foto – TASR
Ľubomír Jahnátek bol minister hospodárstva aj pôdohospodárstva. Teraz šéfuje Úradu pre reguláciu sieťových odvetví. Foto – TASR

Keď Vasil Demjan zastupoval štát ako poškodeného v nástenkovom tendri, štát si zrejme riadne a včas neuplatnil náhradu 3,6 milióna eur.

Exminister hospodárstva a pôdohospodárstva za Smer Ľubomír Jahnátek sedí od leta v novej funkcii. Na čele kľúčového Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (URSO) si práve buduje nový tím. V polovici októbra doň prijal aj Vasila Demjana.

Ten sa stal známy tým, že na právnom odbore ministerstva pôdohospodárstva zastupoval štát ako poškodeného v kauze nástenkového tendra. Štát si vtedy s veľkou pravdepodobnosťou riadne neuplatnil náhradu škody 3,6 milióna eur v termíne do skončenia vyšetrovania.

Demjan sa z ministerstva pôdohospodárstva dostal k Jahnátkovi preložením.

„K trvalému preloženiu Vasila Demjana došlo v zmysle platnej legislatívy na základe dohody generálnych tajomníkov ministerstva pôdohospodárstva a ÚRSO,“ povedal hovorca regulačného úradu Radoslav Igaz.

Igaz hovorí, že zmena pôsobenia právnika nesúvisí s jeho praxou v nástenkovom tendri, ale udiala sa preto, že sa od neho očakáva „plnenie úloh vyplývajúcich z jeho agendy na ÚRSO“.

U Matečnej odchod nekomentujú

Ministerstvo pôdohospodárstva, na ktorom predtým Demjan pôsobil, zdedilo nástenkový tender po zaniknutom ministerstve výstavby. Demjan sa vyjadroval ako zástupca štátu na ministerstve pôdohospodárstva aj v roku 2013, v čase, keď ministerstvu šéfoval Jahnátek.

Po zmene vlády ministerstvo pôdohospodárstva prevzala Gabriela Matečná (SNS).

Riaditeľ právneho odboru Vasil Demjan s Mariánom Janušekom a s obhajcom. Foto N – Monika Tódová

Prečo Demjana preradili a kto o to žiadal, sme sa nedozvedeli ani na ministerstve pôdohospodárstva.

„Vzhľadom na to, že pán Demjan odchádzal z neriadiacej funkcie, nie je v tejto veci možné poskytnúť bližšie informácie,“ povedal hovorca ministerstva Vladimír Machalík.

Keď na súde počas pojednávania v kauze nástenkového tendra vyplynulo, že uplatnenie nároku štátu môže byť problematické, ministerstvo chybu nevidelo.

„Ide o úplne nesprávne informácie. Ministerstvo si riadne uplatnilo a uplatňuje náhradu škody. S tvrdením predsedníčky senátu sa ministerstvo nemôže stotožniť,“ povedal Machalík.

Trestní právnici vtedy upozornili, že ministerstvo konaniu buď nerozumie, alebo účelovo zavádza, a podľa nich platí to, čo odznelo na súdnom pojednávaní. 

Z vyjadrení predsedníčky senátu Ruženy Sabovej vtedy vyplynulo, že ministerstvo pôdohospodárstva sa ako poškodený orgán nedostavilo ani na oboznámenie sa so závermi vyšetrovania, keď si nárok na odškodné stále mohlo v prebiehajúcom konaní uplatniť.

Sudkyňa vyhlásila, že štát si ešte môže uplatniť škodu v civilnom konaní.

„Poškodený si musí uplatniť nárok na náhradu škody do konca vyšetrovania, práva poškodeného mu zostávajú, aj keď si ho neuplatní,“ povedala rektorka policajnej akadémie Lucia Kurilovská.

Demjan je v organizačnej štruktúre regulačného úradu na odbore legislatívy a právnej agendy.

Jahnátek buduje tím

Jahnátek sa v úrade obklopil viacerými ľuďmi, ktorí sú mu známi z minulosti. Zamestnal napríklad Slávku Jánošíkovú (v minulosti ju dosadil aj do Transpetrolu), Veroniku Galikovú či Moniku Pôbišovú. Všetky tri pracovali s Jahnátkom už na ministerstve pôdohospodárstva. Teraz prevažne organizujú čas v Jahnátkovej kancelárii.

Od nástupu do novej funkcie pribudli na úrade aj ďalší ľudia.

Regulačný úrad by mal do konca novembra rozhodnúť o tom, koľko bude stáť na budúci rok plyn, elektrina či teplo. Jahnátek na poste nahradil nominanta Smeru Jozefa Holjenčíka po škandále s cenami energií. Podľa zákona má byť regulačný úrad nezávislý od politickej či ekonomickej moci.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

ÚRSO

Ekonomika

Teraz najčítanejšie