Denník N

Dinosaury mali smolu. Ak by asteroid dopadol skoro hocikde inde na Zemi, nevymreli by

Umelcova predstava meteoritu, ktorý pred 66 miliónmi rokov dopadol na Zem a spôsobil vyhynutie dinosaurov. Foto - Wikimedia/cc
Umelcova predstava meteoritu, ktorý pred 66 miliónmi rokov dopadol na Zem a spôsobil vyhynutie dinosaurov. Foto – Wikimedia/cc

Vďaka tomu, že dinosaury vymreli, mohlo ľudstvo prekvitať.

Pred asi 66 miliónmi rokov sa 9-kilometrový asteroid zaboril pri dopade na našu planétu do miesta, kde dnes leží mexický polostrov Yucatán.

Práve v tejto oblasti bola mimoriadne vysoká koncentrácia uhľovodíkov, ktoré spôsobili, že sa ich častice mohli vo veľkom množstve uvoľniť do ovzdušia, predovšetkým vo forme sadzí a aerosólov.

Uvedené častice zapríčinili, že sa planéta globálne ochladila o 8 až 11 stupňov a zrážky sa znížili o 70 až 85 percent, čo spôsobilo úbytok rastlín. Z toho dôvodu prišli dinosaury o potravu, čo v konečnom dôsledku viedlo k tomu, že vyhynuli.

Dinosaury mali smolu

Dopad meteoritu okrem iného spustil obrovské vlny cunami a silné zemetrasenia, ktoré postihli celú planétu. Vyhynulo asi 75 percent všetkej biodiverzity Zeme, vrátane takmer všetkých dinosaurov.

Z terminologického hľadiska dodajme, že za meteorit označujeme vesmírne teleso, ktoré dopadne na Zem. Asteroid je teleso, ktoré je ešte vo vesmíre.

Štúdiu o vplyve dopadu meteoritu na Zem, ktorý sa s planétou zrazil pred 66 miliónmi rokov, vydali japonskí geológovia z univerzity v Tohoku minulý týždeň v časopise Scientific Reports.

Autori štúdie uvádzajú, že pravdepodobnosť toho, žeby meteorit spôsobil úplné vyhynutie dinosaurov, bola iba 13 percent.

Okrem polostrova Yucatán by mal podobné následky aj náraz asteroidu v pobrežných oblastiach bohatých na riasy, ako je napríklad dnešné východné pobrežie Severnej  Ameriky či Sibír.

Po náraze vytvoril meteorit kráter zvaný Chicxulub, ktorý je široký 180 kilometrov a hlboký 20 kilometrov.

Vymreli, takže ľudia mohli prekvitať

Japonskí vedci zistili, že ak by asteroid zasiahol územie chudobnejšie na uhľovodíky, smrť dinosaurov by bola podstatne zriedkavejším javom.

„Množstvo uhľovodíkov a síry je v rámci hornín v závislosti od lokality veľmi rôznorodé, z čoho vyplýva, že úroveň ochladenia a vyhynutia závisela od miesta zásahu. V našej štúdii ukazujeme, že pravdepodobnosť významného globálneho ochladenia, masového vyhynutia a následného výskytu cicavcov bola po náraze meteoritu do povrchu Zeme relatívne nízka.

Táto významná udalosť by sa mohla stať, len ak by asteroid zasiahol 13 percent zemského povrchu bohatého na uhľovodíky. Miesto dopadu asteroidu teda zmenilo históriu života na Zemi,“ poznamenali autori štúdie pre britský denník Independent.

Hlavný autor Kunio Kaiho pre Guardian poznamenal, že „dinosaury mali jednoducho smolu“, ale zároveň dodal, že vďaka tomu, že dinosaury zomreli, mohlo ľudstvo prekvitať.

Zlý čas na dopad pre dinosaury

Obrie dinosaury mali nielenže smolu na miesto zásahu, ale aj čas, kedy k nemu prišlo.

Iná štúdia z roku 2014 totiž uviedla, že v dejinách dinosaurov zrejme nebolo obdobie, keď by boli zraniteľnejší ako v čase ich vyhynutia. Práve vtedy, teda pred 66 miliónmi rokov, boli dinosaury najmenej diverzifikované, a teda aj najmenej odolné voči zmene vynútenej podobnou katastrofou.

Paleontológ z edinburgskej univerzity Steve Brusatte k tomu pre Guardian povedal: „Asteroid bol určite faktorom zodpovedným za vulkanickú aktivitu a vyhynutie biodiverzity, ale Zem zasiahol v zlom čase, pretože ekosystém dinosaurov bol vtedy oslabený stratou diverzity. Ak by asteroid zasiahol Zem o niekoľko miliónov rokov neskôr alebo skôr, dinosaury by s najväčšou pravdepodobnosťou nevyhynuli.

Je reálne možné, že by tu stále boli medzi nami. Ak by však dinosaury nevyhynuli, cicavce by nemali príležitosť na rozvoj. V konečnom dôsledku, ak by vtedy asteroid nezasiahol Zem, ľudia by tu teraz pravdepodobne neboli. To je jednoducho fakt.“

Dostupné z: doi:10.1038/s41598-017-14199-x

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Príroda

Veda

Teraz najčítanejšie