Denník N

Keď má človek alzheimera, mizne vám pred očami, vraví Bill Gates. Na výskum dal 50 miliónov

Bill Gates. Foto – TASR/AP
Bill Gates. Foto – TASR/AP

V Spojených štátoch je alzheimer jedinou príčinou smrti z hornej desiatky, na ktorú v súčasnosti neexistuje účinná liečba.

Bill Gates, miliardár, spoluzakladateľ Microsoftu a filantrop, rozširuje svoje aktivity z boja proti extrémnej chudobe či zlej zdravotníckej starostlivosti v rozvojových krajinách aj na boj proti Alzheimerovej chorobe.

Na svojom blogu napísal, že venoval 50 miliónov dolárov na výskum uvedenej choroby.

Liečebná pedagogička Mária Čunderlíková z Centra Memory pre Denník N v minulosti povedala, že Alzheimerova choroba je neurodegeneratívne ochorenie mozgu, ktoré narúša pamäť, koncentráciu, orientáciu, myslenie, reč či plánovacie činnosti človeka.

Odborníčka dodala: „Ide o najčastejší typ demencie. Choroba zasahuje aj do sebaobslužných schopností človeka: pacient sa prestáva sám obliekať či jesť. Často sa objavujú aj bludy a halucinácie.“

Má skúsenosť v rodine

Na blogu sa Gates zveril, že s Alzheimerovou chorobou majú v jeho rodine skúsenosť. „Je to strašná choroba, ktorá ničí životy tých, čo ju majú, a aj rodinných príslušníkov. Viem o tom veľa, lebo muži v mojej rodine na alzheimera trpeli.

Viem, aké strašné je pozerať sa na ľudí, ktorých milujete, ako s chorobou bojujú a ako ich ochorenie okráda o ich kognitívne schopnosti. Nie je nič, čo by ste s tým mohli spraviť. Je to, ako keby ste boli svedkom postupnej smrti človeka, ktorého ste poznali.“

Bill Gates vysvetľuje, prečo chce bojovať proti Alzheimerovej chorobe. Zdroj – YouTube

Neexistuje účinná liečba

Alzheimerova choroba postihuje v prevažnej miere seniorov, hoci nie výlučne. Výskumy ukazujú, že ak má človek pred deväťdesiatkou, existuje asi 50-percentná šanca, že sa uňho choroba prejaví.

V Spojených štátoch ide o jedinú príčinu smrti z hornej desiatky, na ktorú v súčasnosti neexistuje účinná liečba. „Akýkoľvek typ liečby by bol veľkým pokrokom oproti dnešnému stavu,“ povedal Gates pre CNN, no dodal, že „dlhodobým cieľom musí byť liečba.“

Gates sa na blogu sťažuje, že každoročne stúpa počet pacientov s chorobou, a vraví: „Trend bude pokračovať s tým, ako budú starnúť ľudia z obdobia populačnej explózie. To znamená, že čoraz viac rodín bude sledovať, ako ľudia, na ktorých im záleží, po kognitívnej stránke upadajú a pomaly im miznú pred očami.“

Americká Alzheimerova asociácia odhaduje, že tento rok Američania utratia viac ako 250 miliárd dolárov na starostlivosť o ľudí s alzheimerom či iným typom demencie.

Ako si budovať hlboké vzťahy bez osamelosti? Kúpte si knihu Umenie blízkosti – rozhovory Moniky Kompaníkovej s psychológom Jánom Hrustičom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet, Zdravie

Teraz najčítanejšie