Denník N

Hlina si ideové spory s pravicou nechá až po voľbách, SaS by nešla so Smerom, ani keby bol vo vláde Kotleba

SaS, KDH a OĽaNO tvrdia, že chcú spolupracovať naďalej, no predvolebnému spájaniu je otvorený zatiaľ iba Igor Matovič. V debate Denníka N iba SaS vyhlásila, že by za žiadnych okolností nevládla so Smerom.

Spolupráca je jediná možnosť, ako poraziť Smer v komunálnych aj parlamentných voľbách, tvrdia opozičné strany SaS, OĽaNO a KDH po úspechu v župných voľbách. Zatiaľ je však nereálne, že by sa pravicové strany pred parlamentnými voľbami dohodli na spoločnej koalícii s jednotnou kandidátkou.

Igor Matovič hovorí, že v OĽaNO sú otvorení aj užšej spolupráci, no nečaká, že sa SaS a KDH pridajú.

„Vidím to bledo,“ hovorí Hlina o spájaní KDH s OĽaNO. Strana, ktorá má štyroch členov, nie je podľa neho dobrá z pohľadu parlamentnej demokracie. Lídri opozičných strán v debate Denníka N hovorili aj o tom, či dokážu spolupracovať.

Galko nevie, či by Sulík priešiel do debaty s Hlinom

Za SaS prišiel podpredseda Ľubomír Galko, jeho šéf Richard Sulík má povinnosti v Štrasburgu. Galko nevedel povedať, či by do debaty Sulík prišiel, keby mal čas. Sulík sa s Hlinom nerozpráva pre výrok, že má slovník neonacistu v Drážďanoch, a dohodu o spolupráci v župných voľbách podpisovali cez kuriérov.

„Pán Hlina povedal, že Richard má slovník neonacistu. Richard Sulík ho vyzýval, aby našiel jedno vyjadrenie, ktoré je neonacistické. Hlina sľúbil, že ho vygúgli, ale nevygúglil,“ povedal Galko. Sulík podľa neho chcel najskôr ospravedlnenie, teraz mu stačí, ak Hlina výrok zoberie späť.

Hlina reagoval, že ho nebaví ohadzovanie sa starou špinou. „Hrabanie dozadu je plytvanie energiou, kto kedy čo komu povedal. Ja si v tom faktografiu nerobím.“

Opozičné strany sa napriek tomu zhodujú, že je dôležité poraziť Smer a podstatný je spoločný úspech v župných voľbách, nie výsledok jednotlivých strán.

„Sme víťazný tím, máme päť županov, porazili sme Smer a extrémistov,“ hovorí Galko. Už teraz chce rozmýšľať o ďalšej spolupráci do ďalších volieb.

V Košiciach má adeptov na primátora KDH aj OĽaNO

Opozícia má v budúcich voľbách aj podľa Matoviča šancu iba pri spolupráci. Tvrdí, že Smer utrpel v župných voľbách dramatickú porážku.

„Bol som svedkom toho, ako bola SaS ústretová voči KDH a tam, kde nevedela naplniť miesta svojimi kandidátmi, ponúkla ich KDH, a preto sa nečudujem tým výsledkom,“ povedal.

Ku Galkovi a Matovičovi sa pridáva aj Hlina. Hovorí, že teraz musia vydržať, a až po voľbách môže opozícia súperiť medzi sebou. „Potom môžeme zápasiť s liberálmi o hodnotové svety,“ vraví.

Opozičné strany už začali riešiť komunálne voľby, kde by chceli zopakovať posledný úspech zo žúp. SaS podporí kandidáta OĽaNO na primátora Bratislavy, no má právo veta. „Keby bol u nás niekto mimoriadne nepriechodný, poprosíme ich, aby navrhli niekoho iného,“ povedal Galko. Vraví, že už počul v kuloároch viacero mien a jedno ho potešilo.

Matovič verí, že sa ku kandidátovi na primátora Bratislavy za OĽaNO pridá okrem SaS aj KDH. Hovorí, že ho bude mrzieť každé mesto, kde sa opozícia nedohodne.

V Košiciach majú vlastných potenciálnych kandidátov OĽaNO aj KDH. Matovič aj Hlina nechceli v debate povedať mená, viac zverejnia až po rokovaniach.

SaS chce v komunálnych voľbách spolupracovať s opozíciou ďalej, Galko hovorí, že najbližšie majú k OĽaNO a vedia sa rozprávať aj s KDH.

Foto N – Vladimír Šimíček

Nie Smeru, ani keby potom vládol s kotlebovcami

SaS jednoznačne vylúčila do budúcnosti povolebnú spoluprácu so Smerom, aj keby to znamenalo, že Smer potom bude vládnuť s Kotlebom.

„So Smerom ani s kotlebovcami nepôjdeme za žiadnu cenu. Sme v tom principiálni,“ vyhlásil Galko. Matovič a Hlina jasne nepovedali, či by spolupracovali radšej so Smerom ako s kotlebovcami, prípadne opačne, alebo by nechali vládnuť Smer s ĽSNS.

„Neviem na tú otázku odpovedať a urobím všetko pre to, aby som s ňou nemusel byť konfrontovaný,“ hovorí Hlina.

Matovič tvrdí, že je to maximálne nepravdepodobná alternatíva, a verí, že spoločne porazia Smer aj Kotlebu.

Galko upokojoval, že sa netreba báť väčšej radikalizácie strán po župných voľbách. „Treba odvádzať poctivú robotu, ísť medzi ľudí a nebude dôvod na obavy.“

SaS je podľa neho liberálna aj po odchode Martina Poliačika. Hovorí, že každý člen je pre stranu prínosom, aj Lucia Nicholsonová, o ktorej sa hovorilo, že by mohla tiež vystúpiť. Na otázku, či by mala byť Nicholsonová podpredsedníčkou strany, však Galko priamo neodpovedal. SaS má voľné miesto po odchode Jozefa Mihála. Galko tiež priznal, že Nicholsonovú v strane riešili preto, že natočila video s Jozefom Mihálom a so Simonou Petrík, ktorí už spolupracujú s Miroslavom Beblavým.

Galka odchod Poliačika mrzí. „V posledných mesiacoch sme si rozumeli dobre, niektorí kolegovia boli prekvapení, ako sme sa dokázali rozprávať a doťahovať sa,“ povedal s tým, že každý člen je prínosom, ale ľudia prichádzajú a odchádzajú. Ďalšie otázky nechce riešiť cez médiá, ale vnútri strany.

SaS má zatiaľ ako jediná z trojice opozičných strán jasno v tom, že podporí prezidenta Andreja Kisku, keby sa rozhodol znovu kandidovať.

OĽaNO a KDH s podporou pre Kisku čakajú

Líder OĽaNO tvrdí, že Kiskovu opätovnú kandidatúru podporí, až keď prezident poriadne vysvetlí daňové nezrovnalosti, doterajšie vysvetlenia boli podľa Matoviča detinské. Chce si tiež počkať na previerku Kiskovej firmy.

Matovič tvrdí, že informácie o daňových problémoch prezidenta Kisku mal skôr, ako boli medializované. Podľa svojich slov mlčal, lebo chcel ísť najskôr za Kiskom, no predbehol ho anonym, ktorý informáciu poslal médiám. Viac k tomu nechcel povedať. Vraj najprv pôjde za Kiskom a potom môže vypovedať aj na NAKA.

KDH podľa Hlinu podporí prípadnú kandidatúru Kisku, až keď to schváli rada strany.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie