Denník N

Armáda v Zimbabwe zadržala prezidenta, obsadila televíziu, do ulíc poslala tanky. Puč popiera

Ozbrojení vojaci na ceste, ktorá vedie k Mugabeho sídlu v Harare. Foto - AP
Ozbrojení vojaci na ceste, ktorá vedie k Mugabeho sídlu v Harare. Foto – AP

Dlhoročný diktátor Roberto Mugabe je údajne v bezpečí. Podobne ako jeho žena sa však po akcii armády odmlčal.

Chaotické a protirečivé správy prichádzajú z hlavného mesta Zimbabwe Harare, kde armáda podporovaná aj veteránskymi organizáciami obsadila štátnu televíziu a odvysielala stanovisko, že „zakročí proti tým, čo páchajú zločiny a spôsobujú sociálne a ekonomické utrpenie, a privedie ich pred spravodlivosť.“

Akcia údajne nemala byť zameraná proti prezidentovi Robertovi Mugabemu, ktorý je vraj v bezpečí. No je celkom možné, že je to len eufemizmus pre domáce väzenie a faktické odstavenie od moci.

Hľadaj za tým ženu?

Krátko po tomto vyhlásení armáda zadržala ministra financií Ignatia Chomboa a zrejme aj ďalších ľudí. Chombo má veľmi blízko k Mugabeho manželke Grace, o ktorej sa hovorí ako o možnej nástupkyni 93-ročného diktátora.

Mugabe je najstaršou hlavou štátu na svete a napriek senzačným správam, že je vo vynikajúcej kondícii, je opak pravdou. Hovorca armády, generálmajor SB Moyo však tvrdí, že akcie armády nie sú namierené priamo proti prezidentovi, ale „kriminálnikom“ v jeho okolí.

V uliciach Harare sú tanky, v noci bolo počuť streľbu a explózie. Vojaci, čo čerpali voľno, sa museli okamžite vrátiť do kasární. Armáda, ktorá sľubuje, že všetko sa vráti do normálu, ľudí vyzvala, aby obmedzili svoj pohyb po meste.

Viaceré západné krajiny oznámili, že minimálne v stredu neotvoria ambasády, a vyzvali svojich občanov, aby sa radšej zdržiavali v mieste bydliska. Agentúra AFP napísala, že vojenské vozidlá blokovali príjazdové cesty k parlamentu a ďalším významným budovám.

Streľba sa mala ozývať aj z okolia Mugabeho sídla.

Robert Mugabe. Foto – AP

Situácia v Zimbabwe sa začala vyhrocovať začiatkom týždňa, keď Mugabe vyhodil svojho viceprezidenta Emmersona Mnangagwu, prezývaného Krokodíl. Ten má podporovateľov v armáde a považoval sa za prirodzeného nástupcu Mugabeho. Tak sa však vidí aj Mugabeho manželka Grace a ten ju v tom napriek jej nepopularite medzi občanmi a intrigám podporuje.

Mnangagwa a Mugabeová predstavujú dve frakcie vládnej strany a zároveň jej dve rôzne generácie. Zdá sa, že akcie armády sú zamerané proti krídlu prezidentovej manželky.

Je to puč?

Chodí to ako prevrat, správa sa to ako prevrat, ale nie je to prevrat? Tak komentovali viaceré médiá vyhlásenie armády. „Rozhodli sa, že to nenazvú pučom, pretože dobre vedia, že to vyvoláva negatívne dojmy, že ich budú odsudzovať. Ale pokiaľ ide o fakty, zdá sa veľmi jasné, že prezident Mugabe je prezidentom len podľa mena a moc je v rukách armády,“ povedal pre BBC poradca opozičného lídra Morgana Tsvangiraia Alex Magaisa.

Zdá sa, že poslednou kvapkou nespokojnosti armády s rastúcim vplyvom prvej dámy bolo rozhodnutie televízie neodvysielať stanovisko generálov k udalostiam v krajine. Po ňom padlo rozhodnutie televíziu obsadiť a vyrovnať si účty s tými, „čo nevedú krajinu správnym smerom“.

O možnosti, že v Zimbabwe hrozí prevrat, hovorila Grace Mugabeová ešte minulý mesiac a jej podozrenia smerovali na armádu. Bývalý švédsky minister zahraničia Carl Bildt na svojom Twitteri napísal, že všetko nasvedčuje tomu, že v Zimbabwe ide o plnohodnotný prevrat s cieľom zbaviť sa Mugabeho.

Naznačuje to aj komunikácia na sociálnych sieťach, hoci jej autenticita sa nedá overiť.

Indikátorom by mohlo byť aj to, že vyhodený bývalý viceprezident Mnangagwa sa zo zahraničia vrátil do Zimbabwe a Mugabe aj jeho manželka Grace mlčia.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Prevrat v Zimbabwe

Svet

Teraz najčítanejšie