Denník N

Richter nevylúčil, že odstúpi z funkcie ministra práce

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Minister kultúry opakuje, že na Kaliňákovom mieste by odišiel. Minister vnútra na to nevidí dôvod.

Prvou obeťou prepadu Smeru v župných voľbách môže byť minister práce Ján Richter. O túto funkciu môže prísť a zostať iba generálnym manažérom Smeru.

Jasne to ešte nikto v strane nepovedal. Richter dnes rokoval s premiérom a predsedom strany Robertom Ficom takmer tri hodiny deň po tom, ako sa o župných voľbách rozprávalo vedenie strany, kam obaja patria.

Richter: Všetko je otvorené, rozhodnem sa ja

„V tejto chvíli je všetko absolútne otvorené,“ povedal po dlhom stretnutí Richter na otázku, či už bude len generálnym manažérom strany. Ukáže sa to podľa neho po decembrovom sneme strany. Zároveň priznal, že manažovanie strany si vyžaduje viac času.

„Akékoľvek rozhodnutie, ktoré prijmem, bude moje vlastné,“ povedal.

O možnom odchode Richtera z funkcie ministra práce hovoril aj podpredseda Smeru Marek Maďarič, ktorý je teraz v strane najkritickejší a v utorok ponúkol svoju abdikáciu na post podpredsedu strany. Myslí si, že by si mal jednu funkciu vybrať. „Zvládať súčasne aj taký náročný rezort, ako je rezort práce, a generálneho manažéra strany je dosť náročné.“

Richterov odchod z funkcie ministra práce žiadala opozícia ešte na konci leta pre kauzu Čistý deň. Minister podľa nich kauzu zľahčoval, dlho ponechal zariadeniu akreditáciu a nekonal ani napriek podozreniam zo sexuálneho zneužívania dievčat, ktoré sa v Čistom dni mali dostať zo závislosti od drog.

Takéto hlasy sa ozývali v čase vládnej krízy aj v SNS, po upokojení v koalícii však ustali. Strana Andreja Danka vtedy stratila ministra školstva Petra Plavčana a medzi straníkmi sa hovorilo, že doplácajú na chyby Smeru.

Fico svojho človeka podržal a varoval koaličného partnera, že ak by padol jeho minister, znamenalo by to pád celej vlády Smeru, SNS a Mosta-Híd.

Pri odvolávaní v parlamente sa SNS k opozícii nepridala a minister mohol pokračovať ďalej aj po druhom pokuse o jeho odvolanie. Poslankyňa SNS Eva Antošová vtedy hovorila, že „vláda by nepadla, ani keby bol odvolaný minister Richter aj s našimi hlasmi“. Povedala tiež, že za odchod Richtera bola vtedy polovica poslancov SNS.

Maďarič: Ja vidím pohár poloprázdny, Fico poloplný

„Samého seba dnes pociťujem skôr ako problém, než ako prínos,“ hovoril po rokovaní vlády o svojej pozícii v Smere podpredseda strany a minister kultúry Marek Maďarič.

Ten v utorok po rokovaní vedenia strany oznámil, že ponúkol svoju funkciu podpredsedu. Strana približne po hodine poslala stanovisko, že tak urobili všetci podpredsedovia.

Čo presne sa stalo a či naozaj všetci podpredsedovia ponúkli funkcie, alebo išlo len o dodatočný politický ťah, aby Maďarič nevyzeral ako jediný hrdina, je nejasné. Strana to ani na druhý deň nevysvetlila, na otázky o rokovaní vedenia neodpovedá.

„Nekomentujem ostatných kolegov. Pýtajte sa ostatných podpredsedov, nie som ich hovorcom,“ povedal Maďarič.

Robert Kaliňák, Peter Pellegrini, Peter Žiga alebo Peter Kažimír priebeh ich utorkového stretnutia nechceli komentovať. Podpredseda Juraj Blanár tam ani nebol, lebo je v Bielorusku.

Maďarič hovorí, že v strane ešte o následkoch po župných voľbách debatujú a predpokladá, že budú pokračovať aj na budúci týždeň. „Možno sa dostaneme k nejakým menám,“ povedal o personálnych výmenách.

Svoj odchod vraj ničím nepodmieňoval. „Toto moje uvažovanie priamo s tým nesúvisí, skôr s celkovým mojím pocitom, ako ešte môžem byť platný vo vedení strany. Je celkom možné, že dospejem k rozhodnutiu, že sa vzdám funkcie podpredsedu, ale v takom prípade sa už znovu nebudem o túto funkciu uchádzať,“ povedal Maďarič. Tému vraj v sebe ešte neuzavrel.

Maďarič: Frakciu nezakladám, zostávam členom Smeru

Čo Maďaričovi na jeho ponuku odstúpiť povedal premiér Robert Fico? „Že by sme o tom mali ešte hovoriť,“ povedal Maďarič. „On vidí ten pohár poloplný, ja ho vidím poloprázdny,“ povedal Maďarič na to, ako vníma Ficovu interpretáciu výsledkov volieb.

Minister kultúry hovorí, že „človek sa môže cítiť vo vrcholovej politike unavený“.

„Možno mám vyjadrenia, ktoré vyvolávajú kontroverzie, možno sa neviem vždy zladiť s názormi iných ľudí, ale to je úplne normálne. Snem je ešte ďaleko, ešte o tých veciach na vedení debatujem. Žiadnu frakciu nezakladám a keby som sa vzdal funkcie podpredsedu strany, tak zostávam členom strany,“ hovorí Maďarič.

Minulý týždeň agentúra Sita zverejnila správu, že piati podpredsedovia strany žiadajú odchod Kaliňáka z funkcie. Všetci okrem Maďariča to popreli. „Bola to zaujímavá informácia, ktorá na mňa robila dojem, že je to hra, do mediálnych hier sa zapájať nemienim, preto som na to nereagoval,“ hovorí teraz.

Zopakoval, že ak by bol na mieste Roberta Kaliňáka, z funkcie by odstúpil. Ministrom kultúry Maďarič zostáva.

Kaliňák: Nikto v Smere mi do očí nepovedal, aby som odišiel

„Ak treba reagovať na trend, ktorý všetci vnímame, som pripravený z hľadiska straníckej pozície ponúknuť svoju funkciu,“ povedal o rokovaní vedenia ďalší podpredseda Smeru a minister financií Kažimír.

Kaliňák zase povedal, že má pocit, že bol na inom vedení, ako ho opisujú médiá.

„Nikto z nás nie je ku svojim stoličkám pripútaný. Ak budeme mať závery, s ktorými sa budeme chcieť s vami podeliť, tak vám ich povieme,“ povedal Kaliňák. „Žiadne informácie z rokovania vedenia nevynášam.“

Práve dnes opozícia oznámila, že Kaliňáka budú odvolávať v parlamente.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Kaliňák povedal, že začali diskusiu ako niečo zmeniť.

„Nie, tak to určite nie je,“ povedal minister vnútra na to, či funkciu ponúkol len Marek Maďarič.

Na otázku, či bude na sneme kandidovať znovu za podpredsedu, povedal, že to spravil minulý rok a funkcionári sa volia na štyri roky. Nie je tak jasné, či sa na sneme budú funkcionári voliť nanovo, alebo sa budú voliť len vtedy, ak nejaký podpredseda naozaj abdikuje.

„My si myslíme, že do každej práce sa občas zíde čerstvý vietor,“ tvrdil Kaliňák. Kažimír totiž povedal, že otvorili okná na dome, aby vyvetrali.

Podľa Kaliňáka mu do očí nikto z podpredsedov nepovedal, aby odišiel z funkcie. Na svoj odchod z funkcie dôvod nevidí. „Každý z politikov má mandát, ktorý dostal vo voľbách. Zatiaľ všetky veci boli postavené na klamstvách a lžiach,“ hovoril minister vnútra. Jeho prepojenia na Ladislava Bašternáka podozrivého z daňových podvodov sa však ukázali až po parlamentných voľbách. „Sme dostatočne starí a zodpovední, aby sme sa nad tým dobre rozmysleli a pozreli sa na to, akým smerom kráčať ďalej,“ povedal ešte.

„Obráťte sa, prosím, na tlačový odbor strany Smer,“ odkázala po otázkach na dianie v strane hovorkyňa Petra Pellegriniho.

Blanár na otázku neodpovedal.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Župné voľby 2017

Slovensko

Teraz najčítanejšie