Denník N

Povedia si: Skúsme to inak a väčšinou to funguje

Michaela Čopíková a Veronika Obertová s plagátom k filmu. Foto N - Tomáš Benedikovič
Michaela Čopíková a Veronika Obertová s plagátom k filmu. Foto N – Tomáš Benedikovič

Volajú sa Ové Pictures, za film Nina získali prvú cenu festivalu vo Viedni, v lete s ním cestujú do Melbourne. A nerobia len filmy.

Animované filmy, videoklipy, zvučky, ilustrácie, tričká. Až by sa zdalo, že za značkou OvéPictures musia byť viac než dve osoby. Ale Michaela Čopíková a Veronika Obertová iba striedajú médiá podľa toho, ktoré sa im zdá pre svoje nápady najvhodnejšie a robia to viac než dobre. Ich druhý spoločný film Nina začína úspešne cestovať po svete.

V čom sú výhody dvojice

Po vstupe do bratislavskej Cvernovky márne čakáme, že uvidíme štúdio s postavičkami, ktoré rozanimovali vo filme Nina. „Bábky sú ešte vo Viedni, na výstave v galérii Kro Art, ktorá bola súčasťou festivalu Tricky Women,“ vysvetľujú Ové Pictures a dodávajú, že na nakrúcanie používajú úplne iné priestory. Potrebujú viac tmy aj pokoja, ten v bývalej fabrike, ktorú si niekoľko mladých umelcov rozdelilo na ateliéry, chýba.

Cvernovka je pozitívny príklad ekonomickej krízy – keď developeri nemajú dosť peňazí na svoje plány s budovami, po lacnom prenájme skočia umelci a vznikne neformálne kultúrne centrum. V zóne zabývanej najmä dizajnérmi, grafikmi a architektmi Ové Pictures nesedia náhodou. Animované filmy sú totiž len jednou z množstva ich aktivít.

„Neviem si predstaviť, že by sme boli zamerané iba na film alebo iba na ilustrácie. Máme milión nápadov, čo sme ešte neskúsili. Jediný problém je vybrať si ten správny, ktorý je najreálnejšie dokončiť,“ smeje sa Veronika Obertová a Michaela Čopíková dodáva: „Kopec vecí robíme nielen preto, že nás bavia, ale aj preto, že výsledok snaženia vidíme skôr ako pri filmoch, ktoré si vyžadujú veľmi veľa práce a času. Samozrejme, zvyčajne sa ručne animované projekty nedajú veľmi urýchliť, ale je fajn robiť popri nich aj menšie projekty. Väčšinou je to osviežujúce“.

Pod značkou Ové Pictures tvoria päť rokov, ale poznajú sa ešte od vysokej školy. Najskôr si pomáhali na vlastných filmoch, potom sa rozhodli skúsiť to spolu a zistili, že vo dvojici je to rýchlejšie, zábavnejšie aj prekvapivejšie. „Keď človek robí sám, príde často do bodu, že je spokojný alebo sa zasekne. Je veľmi fajn, keď má vedľa seba niekoho, kto sleduje celý proces a vie čerstvo zareagovať. Celý proces hľadania finálneho tvaru nás veľmi baví.“

Reakcia na strach

Výhody tohto modelu ukázali už pri debute Dust and Glitter (2011), získali zaň hlavnú cenu amerického festivalu AniMazSpot. Ich štýl je hravý, no v druhom pláne obsahuje viac než len čarovné bábky a obrázky. Hlavnou témou novinky Nina, ktorá vyhrala festival Tricky Women vo Viedni je strach.

Rozanimovať 17-minútový svet, ktorý je takmer celý z papiera, znamená rok práce nonstop a to je len jedna fáza filmu. Najskôr sú dlhé rozhovory, z ktorých sa začne rodiť scenár, postavy, storyboardy, záchytné body a na výsledku spolupracuje tím ďalších tvorcov, napríklad scenárista Peter Minár či dramaturgička a strihačka Viera Čákanyová.
„Vždy, keď niečo vyrábame, napadnú nás nové možnosti a je fajn mať priestor na to, že náhodou sa môže niečo stať. Veľa vecí robíme spôsobom: Skúsme to ešte inak,“ vraví Michaela Čopíková.

V prípade Niny sa od fantazijnej prvej predstavy posunuli viac k civilnejšiemu filmu a scenár, aj názov, sa niekoľkokrát menili. „Dlho sme hľadali, kto bude hlavnou postavou, či Nina alebo Ondro, cez koho a ako sa strach bude riešiť. Veľmi nás teší, keď diváci reagujú práve na ten strach, keď sa podelia, čo cítia.“

Deti videa a počítačov

Ové Pictures sa už podpísali aj pod pár videoklipov (napríklad pre Janu Kirschner a Lavagance), majú slabosť aj pre navrhovanie tričiek a kreslenie (v zozname ich aktivít nájdete niekoľko výstav i v zahraničí). Majú rady staré tradičné techniky, no jasne sa líšia od strednej generácie tvorcov animovaných filmov ako sú Michal Struss, Katarína Kerekesová či Ivana Laučíková.

„Oni keď prišli na školu, ešte tam bola vášeň pre 35-milimetrový film, my sme sa k tomu už nedostali. Sme deti videa a počítačov, takže halabala si robíme, čo nám napadne. Tento rok už máme za sebou niekoľko menších vecí – grafiku pre Radio_Head Awards, vizuál pre festival Štyri živly, ilustrácie pre deti.“

O ich diela je veľký záujem. Napríklad na Ninu vyzbierali cez crowdfundingovú službu Startovač viac než 150 percent požadovanej sumy. A ich tvorba vie stvoriť aj neobvyklé spojenia – napríklad s hitom Voňavky dievčat od Vaša Patejdla.

„Keď sme dlho pri nakrúcaní v tme, často príde na naše obľúbené pesničky z detstva. Ktorú si pustíme? Na túto sme si spomenuli, keď sme v Portugalsku animovali Dust and Glitter. Zavolali sme mu, či to môžeme použiť ako hudbu k nášmu prezentačnému showreelu. On si ho pozrel, povedal: Milé, a dal nám súhlas.“

Ové Pictures všetko robia veľmi prirodzene. Aj záhada názvu je jednoduchá. Sú dve a kým v angličtine prechyľovanie ženských mien cez prípony nefunguje, v slovenčine má v množnom čísle ľúbozvučný tvar, ktorý navyše pripomína slovo love. A anglický dovetok „pictures“? Svoj krátky profil na webstránke končia vetou: „Hovoríme jazykom obrázkov!“ Všetko sedí.

Ové Pictures
Foto N – Tomáš Benedikovič

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie