Denník N

Čo to pustil? Jágr je skvelý hokejista, ale strašný DJ, spomína spoluhráč

Trocheck (vpravo) a Jágr oslavujú gól. Foto – archív TASR/AP
Trocheck (vpravo) a Jágr oslavujú gól. Foto – archív TASR/AP

Hovoril som si, že je nejaký pomalý. Potom sa však vždy objavil na správnom mieste, bolo to čarovné, spomína Vincent Trocheck.

Vincent Trocheck sa narodil v Pittsburghu tesne po prvej veľkej ére hokejových Penguins. Klub aj s Jaromírom Jágrom či Mariom Lemieuxom vyhral Stanleyho pohár v rokoch 1991 a 1992.

Český hokejista pôsobil v Pittsburghu od roku 1990 do roku 2001. Odišiel, keď mal Trocheck osem rokov.

„Pamätám si, že keď som mal sedem rokov, snažil som sa ho zahliadnuť v našom susedstve. Nebýval ďaleko od nás, no nikdy som naňho nenatrafil. Ostatné decká hovorili, že sa im to už podarilo,“ spomína Trocheck v texte pre Playerstribune.com.

„Penguins boli za svojou najväčšou slávou. No mali sme Jágra,“ dodáva.

Nikto nie je dokonalý

Asi rok po tom, ako Trocheck strelil prvý gól v NHL, sa Jágr stal jeho spoluhráčom na Floride. Aj vďaka Čechovi ťahal tím 12-zápasovú sériu víťazstiev.

„V šatni to bolo šialené. Po každom víťazstve sme si púšťali hudbu, vyberali ju viacerí spoluhráči.“

Po jednom zo zápasov sa spýtali samotného Jágra, čo by si rád vypočul.

„Povedal Poison. Všetci sme zamrzli. Nie, myslím to vážne, pustite to, zopakoval. Je to skvelý hráč, ale strašný DJ. Nikto nie je dokonalý,“ odkazoval hráč zrejme na pesničku Alicea Coopera z roku 1989.

Mohlo však ísť aj o glam metalovú kapelu Poison, ktorá dosiahla svoj vrchol uprostred 80. rokov.

Trocheck spomína, že Jágr bol po príchode na Floridu tichý, no hokej bral vážne. „Bol som pri ňom trochu nervózny,” spomína Američan.

„Sledoval som ho na tréningu a hovoril som si: ten je ale… pomalý! No vždy si vybral to správne miesto. Na chvíľu ste sa mu otočili chrbtom a zrazu bol pred bránkou alebo si pýtal prihrávku. Bolo to magické.“

Nereálna legenda

Doteraz aktívny útočník sa stal Trocheckovým vzorom. A práve Jágr bol na ľade, keď mladý Američan strelil svoj prvý gól v NHL.

„Bolo to do prázdnej bránky (prosím, nikomu to nehovorte) a on bol hneď za mnou – dokonca mi sekol hokejkou po tom, ako sa puk dostal do bránky,“ spomína mladý hokejista.

Gól znamenal víťazstvo jeho Floridy Panthers nad New Jersey Devils, kde v tom čase Jágr pôsobil.

„Nikdy som si nemyslel, že si proti nemu zahrám, nieto, že ešte proti nemu skórujem. Vlastne, nikdy som si nemyslel ani to, že ho vôbec stretnem na ulici. Bol taká legenda, že sa ani nezdal byť reálnym.“

Trocheck hrá už piatu sezónu za Floridu, 24-ročný center doteraz nepôsobil na úrovni NHL v inom klube. Na minuloročnom Svetovom pohári si zahral za tím Severnej Ameriky zloženom z mladíkov z Kanady a USA.

Jágr má 45 rokov a pôsobí v Calgary Flames.

Ako malé dieťa

Trocheck spomína aj na to, aké boli s Jágrom cesty. Tím sedel v lietadle kdesi nad Kanadou. Jágr si zobral tablet svojho spoluhráča Dereka MacKenzieho.

„Hral Bejeweled alebo nejakú podobnú kravinu. Derek má dve malé deti, takže takých vecí má plný tablet. Jágr si to púšťal nahlas bez slúchadiel,“ píše.

„Vtedy mal 43 rokov. Viedol naše tímové bodovanie. A hral sa na tablete ako dieťa na rodinnom výlete. Sledoval som ho a hovoril som si – chlape, vzhliadal som k tebe celý život. A potom je tu vedľa mňa a hrá sa Bejeweled.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie