Denník N

Ikona britského Scrabble dostala trojročný dištanc, podvádzal pri hre

Ilustračné foto – AP
Ilustračné foto – AP

Allan Simmons je bývalý britský majster v hre Scrabble a autor niekoľkých kníh o tom, ako hrať túto stolovú hru. Teraz však dostal trojročný dištanc pre porušenie pravidiel.

60-ročný Allan Simmons je jedným zo zakladateľov britskej asociácie hráčov Scrabble. Súťažne sa tejto spoločenskej hre venuje od 70. rokov 20. storočia.

V rokoch 1987, 1988, 1991 a 2008 sa dokonca stal aj národným majstrom v tejto populárnej hre. Tá istá organizácia, ktorú spoluzakladal, mu však teraz udelila trojročný zákaz účasti na medzinárodných turnajoch. Simmons totiž čelí obvineniam z podvádzania, pretože traja svedkovia ho videli, ako rukou vracia práve vytiahnuté písmenká naspäť do vrecúška. Údajne si chcel vytiahnuť lepšie písmená.

Podľa platných pravidiel musia hráči súperom pred vytiahnutím písmen z vrecúška ukázať prázdne ruky, aby sa vyhli podozreniam z podobných podvodov. Hráči okrem toho musia držať vrecúško s písmenami vo výške ramien, aby sa protihráči nemohli pozerať na písmená.

Simmons obvinenia popiera

Simmons tiež niekoľko rokov viedol rubriku venovanú Scrabble pre britský The Times, ale ten po odhalení celej kauzy okamžite oznámil, že u nich skončil. Samotný hráč obvinenia odmietol, pričom povedal: „Myslím si, že som pri vyťahovaní nových písmen mal dlane vždy otvorené, ale raz alebo dvakrát sa mohlo stať, že som ich nemal úplne otvorené. Musíte si uvedomiť, že pri zápasoch na najvyššej úrovni ide o mimoriadne intenzívne duely, počas ktorých rozmýšľate o mnohých veciach, a popri tom musíte mať na pamäti pedantné dodržiavanie striktných pravidiel. Od začiatku som hovoril, že nikto nie je mimo podozrenia, a počas celého vyšetrovania som nerobil žiadne problémy,“ bránil sa pre Daily Mail.

Napriek tomu, že incidenty, pri ktorých mal Simmons podvádzať, sa udiali ešte minulý rok, nezávislá komisia ich vyšetrovala až doteraz, pričom sa snažila zabrániť väčšej medializácii celej aféry. Rozhodnutie padlo až túto nedeľu, keď sa skončilo stretnutie World English Language Scrabble Players Association.

Jeden z predstaviteľov tejto asociácie, Elie Dangoor, výsledky komentoval  slovami: „Prirodzeným záverom je, že Allan Simmons podvádzal. Bol významnou osobou pri vývoji tejto hry a sme mimoriadne sklamaní, pretože je v scrabblovej komunite mimoriadne uznávanou a obľúbenou persónou. Avšak aj on musí dodržiavať pravidlá. Preto sme museli prijať príslušné opatrenia,“ povedal pre britský The Guardian.

Tomuto zákazu venujú veľkú pozornosť nielen britské médiá, ale aj svetová komunita okolo Scrabble.

Organizátor jedného z významných turnajov Len Moir pre New York Times povedal: „Z nejakého neznámeho dôvodu nechceli celú kauzu zverejniť. Allan Simmons je extrémne vážený hráč.“ Na jeho slová nadviazal aj ďalší organizátor turnajov Nicky Huitson: „Dištanc nie je pre Scrabble pozitívnou správou a to je dôvod, prečo o tom mnohí z nás nechcú hovoriť.“

Samotný Simmons síce s rozhodnutím nesúhlasí, ale uviedol, že sa voči nemu nechystá odvolať, pretože aj tak už rozmýšľal o ukončení kariéry. „Povznesiem sa nad tento problém a skoncentrujem sa na dôležitejšie veci v živote, ako je hranie Scrabble,“ povedal pre New York Times.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie