Denník N

Agent Andrej Putinovič Danko

Čechovova hra Ivanov v Divadle národov na záver pondelkového programu. foto - FB Andreja Danka
Čechovova hra Ivanov v Divadle národov na záver pondelkového programu. foto – FB Andreja Danka

Nie, nie sme v rámci strednej Európy ostrovom pozitívnej proeurópskej deviácie.

Hlavným problémom októbrového spoločného vyhlásenia ústavných činiteľov k zahraničnej politike bolo, že ho z troch najvyšších predstaviteľov Slovenska myslel vážne iba jeden. Pre Roberta Fica a Andreja Danka je európskou hodnotou len to, čo sa dá merať v eurách a má to podobu dotácií, ktorými možno látať diery v rozpočte a ktoré možno rozkradnúť.

Z tých dvoch je predsa len inteligentnejší Fico. Ten aspoň pochopil, že kým potrebuje európske peniaze, musí byť trochu opatrnejší vo svojich prejavoch a nesmie to preháňať so zjavným podkopávaním spoločnej európskej politiky.
To z neho však ešte nerobí proeurópskeho politika. Len vyzerá lepšie než prostoduchejší Danko, ktorý žije pre svoje detinské potešenia a s niečím podobným si hlavu vôbec neláme.

Prezident Andrej Kiska, ktorý naivne uveril svojim partnerom, jednému vypočítavému a jednému len hlúpemu, teraz robí sám zo seba blázna, keď v Európskom parlamente vyzdvihuje spoločnú deklaráciu ústavných činiteľov a aj v mene ostatných dvoch sľubuje, že „nebudeme používať dvojitý jazyk o rozhodnutiach EÚ v zahraničí a doma“.

A hovorí to v rovnakom čase, keď Danko ruskú dumu, poslušný nástroj protieurópskej Putinovej diktatúry, ubezpečuje o svojom nehynúcom obdive k veľkému slovanskému bratovi a káže o spolupráci s niekým, kto nás ako demokratický štát chce zničiť. Plus klame, až sa mu z huby práši. Lebo nech je Danko akokoľvek mimo, vetu typu „vysoko oceňujem vašu otvorenosť a schopnosť riešiť problémy korektným dialógom“, nemohol o Rusku vážne myslieť ani on.

Treba sa jednoducho zmieriť s tým, že sa SNS nezmení, okrem rozkrádania verejných financií bude vždy hrozbou aj tým, že je piatou kolónou a agentom sabotérom každej diktatúry, ktorá v Rusku práve vládne.

Mala by si to už všimnúť aj demokratická opozícia, ktorá stále hlása, že so Smerom do vlády nikdy nepôjde, pretože je fuj, spoluprácu s SNS si však vie celkom dobre predstaviť. SNS je Smer na entú, všetko, čo je v Smere problémom, je v SNS problémom mnohonásobne viac a prejavuje sa to v slotovsko-dankovskej strane v oveľa horšej a atavistickejšej forme.

Niežeby so Smerom problémy neboli. Zarážajúce je vyjadrenie ministra zahraničia Miroslava Lajčáka, ktorý Kiskov a Dankov prejav kládol na jednu úroveň, obom vytkol, že ho dopredu nekonzultovali s jeho úradom a pri oboch mu zhodne prekážalo, že nedodržiavajú zásadu jednotnej zahraničnej politiky.

To si nevšimol drobný rozdiel, že Kiskov prejav sa presne držal deklarovaných zásad našej zahraničnej politiky a len Dankov prejav s ňou bol v ostrom protiklade? Zdá sa, že v zahraničnej orientácii Slovenska netápe len Danko, ale i minister, ktorý by ju mal presadzovať.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie