Denník N

Érsek po kritike od Slovensko.Digital: Ešte som sa nerozhodol, či projekt zruším, všetko je možné

Minister dopravy Árpád Érsek. Foto – TASR
Minister dopravy Árpád Érsek. Foto – TASR

Zisťovali sme, ako sa ministerstvá dopravy, školstva a životného prostredia postavia k hodnoteniu Slovensko.Digital, ktoré označilo ich tri IT projekty za najhoršie.

Minister dopravy Árpád Érsek hovorí, že zatiaľ nie je rozhodnuté, či ministerstvo dopravy dokončí veľký IT projekt, ktorý má elektronizovať stavebné konanie, alebo ho predsa len zruší.

„Ešte nie je nič rozhodnuté. Je to na úrade Hodnota za peniaze, potom to dostane podpredseda vlády Pellegrini, potom uvidím,“ povedal Érsek.

Minister tak reagoval na závery hodnotenia IT projektov, ktoré urobili IT-čkári zo Slovensko.Digital a v ktorom sa projekt jeho ministerstva – Investičný systém výstavby – dostal do skupiny troch najhorších.

IT-čkári pripomínajú, že projekt za 40 miliónov už má víťaza súťaže, no ministerstvo ešte len píše štúdiu uskutočniteľnosti. Systém má elektronizovať procesy stavebného konania, no ministerstvo ešte len teraz chystá nový stavebný zákon.

Érsek pripomína, že keď sa stal ministrom, na stole našiel tri projekty a najväčší z nich – Atlas pasívnej infraštruktúry, ktorý čakal už len na podpis, pred pár mesiacmi aj zrušil. Systém mal zhromažďovať údaje o všetkých sieťach, vedeniach, stavbách, diaľniciach či inej infraštruktúre.

„Teraz je na stole ďalší projekt, týka sa vydávania stavebných povolení a myslím si, že to môže byť dobrý projekt. Ešte som sa nerozhodol,“ povedal minister dopravy.

Érsek ešte naznačil, že sa možno zruší aj projekt registra bytov. „Pánovi Pellegrinimu som povedal, že tam nevidím opodstatnenosť súťaže. Požiadal som ho, nech to oni posúdia. Je to na zrušenie,“ povedal Érsek.

Teraz už Lubyovej projekt

V hodnotení Slovensko.Digital nedopadol dobre ani projekt internetu pre školy Edunet. Nie je to prekvapenie, spolu s Alianciou Fair-play kritizujú projekt dlhodobo. „Projekt je nastavený tak, že na trhu s viac ako 300 dodávateľmi sa obstarávania zúčastnili len štyria,“ podotkli IT-čkári.

Aj tento projekt má už víťaza súťaže, nová ministerka zmluvu nepodpísala pre námietku, ktorú posudzuje Úrad pre verejné obstarávanie.

Ministerstvo školstva potvrdilo, že dostalo list od Slovensko.Digital, ktoré ministerstvu ponúklo spoluprácu, a má už pre IT-čkárov pripravenú odpoveď, ktorú musí ešte podpísať ministerka. Zároveň dáva najavo, že projekt nemá v pláne pozastaviť.

„Za ministerstvo školstva môžeme uviesť, že nastavenie verejného obstarávania bolo podrobené odbornej kontrole znalca z oblasti telekomunikácií, pričom bolo jednoznačne potvrdené, že prístup ministerstva vzhľadom na komplexnosť, bezpečnosť a kvalitu bol zvolený správne. Rovnako tak postup verejnej súťaže.“

Ministerstvo ešte dodáva, že konštruktívnu spoluprácu uvíta, odporúčania zohľadní a bude sa nimi riadiť. Čo tým presne myslí, nie je zrejmé.

Neuspel ani IT projekt odpadov

V hodnotení Slovensko.Digital neuspel ani Informačný systém odpadového hospodárstva, ktorému chýba reformný zámer aj štúdia uskutočniteľnosti. Ministerstvo životného prostredia, ktoré projekt robí, na to hovorí, že projekt je financovaný z operačného programu Kvalita životného prostredia, a nie z operačného programu Integrovaná infraštruktúra, a ten tieto dokumenty nevyžaduje.

Projekt odpadov má priniesť detailné informácie o tom, kto, kde a koľko odpadu vytvorí, zozbiera, spracuje alebo recykluje. Prvú súťaž na nový informačný systém pre odpady vyhlásilo ministerstvo ešte v septembri 2015, vlani koncom mája ministerstvo, už pod vedením ministra Sólymosa, súťaž zrušilo. Novú súťaž ministerstvo vyhlásilo 24. januára, po pár dňoch aj tú zrušilo, lebo na na základe podnetov zmenilo technické špecifikácie zákazky.

Tretiu súťaž vyhlásilo následne 15. februára a v najbližších dňoch má byť vyhlásený víťaz súťaže. IT-čkári zo Slovensko.Digital však navrhujú, aby sa projekt dôsledne prehodnotil a prepracoval. Ministerstvo to však neplánuje.

„Slovensko.Digital považujeme za prirodzenú autoritu v tejto oblasti a viedli sme s nimi diskusiu na túto tému. Náš projekt je trochu špecifický v tom, že verejná diskusia a hodnotenie prebiehali v roku 2014, keď národná koncepcia informatizácie v dnešnej podobe nebola známa, a skončili sa v roku 2015,“ hovorí Tomáš Ferenčák, hovorca ministerstva. Hovorí ďalej, že pred dvoma rokmi v marci bol prijatý zákon, ktorý stanovil parametre projektu, a ministerstvo sa ním musí riadiť.

„Napriek tomu, že sme viazaní zákonom z roku 2015, záleží nám na tom, aby realizácia projektu bola maximálne transparentná, aby sa rozptýlili akékoľvek pochybnosti.“ Ferenčák hovorí, že sa zriadi riadiaci výbor, ktorý bude dozerať na realizáciu projektu a mali by v ňom byť zástupcovia ZMOS-u, zamestnávateľských zväzov, Inštitútu finančnej politiky a Pellegriniho úradu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Verejné IT zákazky

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie