Denník N

Nová bratislavská štvrť by sa mala volať takto

Pohľad na časť novej štvrte s novou časťou Eurovey v popredí, so Sky Parkom a s Panorama City v pozadí.
Pohľad na časť novej štvrte s novou časťou Eurovey v popredí, so Sky Parkom a s Panorama City v pozadí.

Územie zmeny je také veľké, bude sa k nemu vzťahovať tak veľa vecí a bude sa vyskytovať v reči ľudí tak často, že vznikne potreba novú štvrť a jej obyvateľov nazvať.

Bratislava sa dá návštevníkom ukázať ako nejaká malá a spustnutejšia odmocnina Viedne, a to tiež iba ak sa sústredíme na pár uličiek v centre. Inak by ju bolo treba ukazovať s ospravedlňujúcim úsmevom.

Tuto mesto nezvláda spravovať verejný priestor, tam majiteľ kúpil obrovský kus mesta pred krízou a teraz nevie, čo s tým. Toto postavili tí komunisti, nie my.

O päť rokov však budú pocitovo polovicu centra tvoriť moderné budovy. Nepôjde len o kancelárie, ale o skutočné mesto, kde budú terminály verejnej dopravy, obchody, námestia, kultúrne priestory. Bratislavčania dostanú do užívania aj ďalšiu časť rieky, čo je fenomén, ktorý nepostaví žiadny developer, ale môže priniesť veľa života. Toto všetko sústredené na jednom mieste.

Bratislava bude vyzerať oveľa viac ako moderné, bohaté, zastúpením konzumu a medzinárodných značiek západné mesto. Nič sa nezmení na tom, že bude mať stále nekonečne veľa problémov, ale zážitok z jeho použitia bude iný. Ak sa nič zásadné nepokazí, táto štvrť sa bude dať ukázať bez rozpakov.

Územie zmeny je také veľké, bude sa k nemu vzťahovať tak veľa vecí a bude sa vyskytovať v reči ľudí tak často, že vznikne potreba novú štvrť nejako nazvať.

Vznikne nový obyvateľ Bratislavy a aj on bude potrebovať meno. Pokojne môže pracovať, bývať, ísť do kina, nakúpiť, prejsť sa, zájsť do dobrej reštaurácie v jednej malej štvrti. Bude sám seba volať Staromešťan? Alebo Ružinovčan? Skôr nie. Obidva pojmy už znamenajú niečo iné.

V spoločnom povedomí obyvateľov mesta zatiaľ názov pre novú štvrť neexistuje. Pozrime si len zmienky z médií: „Na to, aby mestská štvrť fungovala dobre a pre ľudí, je potrebné dopravné napojenie…“, „…to všetko v srdci novovznikajúcej biznis štvrte…“, „Z buriny vyrastá v Bratislave nová štvrť“, „V lokalite Nivy vznikne nová štvrť“.

Napríklad pri Lide postupujú dvaja developeri od začiatku spoločne, od začiatku si ho nazvali Lido, a tak je veľmi pravdepodobné, že ľudia ho budú aj po postavení volať Lido. Ale do akej štvrte prejdú mostom, keď vstúpia do druhej časti Eurovey?

Novú štvrť tvorí množstvo projektov: Stanica Nivy, Twin City, Cvernovka alebo Zwirn, Klingerka, Sky Park, Eurovea 2, Ister Tower, objavia sa ďalšie.

Zdá sa, že developeri zatiaľ väčšinou nemysleli na to, že najvýraznejší z týchto projektov môže dať meno celej štvrti. Zaviesť do spoločného povedomia názov novej štvrte by bol cenený marketingový kúsok. Však, skajpark a cwirn.

Najrozumnejšie asi pomenúval HB Reavis, pretože príliš nevymýšľali. Ak by ste sa spýtali Bratislavčana, prečo sa nový projekt nákupného centra s podzemnou autobusovou stanicou volá Stanica Nivy, asi by odpovedal, že je to skrátený názov pôvodnej autobusovej stanice Mlynské nivy – nie stanica, ktorá sa reálne nachádza v štvrti Nivy. Nivy nenájdete ani v ponuke realitných kancelárií.

V skutočnosti sú Nivy katastrálne územie, ktoré v minulosti zaberali predovšetkým továrne: Kablo, Gumonka, Cvernovka, Apollo, prístav, Slovnaft alebo veľké územia pod pripájačmi prístavného mosta. Obyvateľov, Nivčanov, územie nemalo. Skôr to boli Ružinovčania alebo Vrakunčania. Nivy čakajú na novú definíciu a tou bude práve nová štvrť.

Novú štvrť by sme teda mali volať Nivy.

Samozrejme, nehovorím o tom, že by sme tu mali mať ďalšiu samosprávu so starostom. Bratislavu už tvorí dosť nekomunikujúcich dedín.

Hovorím, že nová štvrť bude taká výnimočná, svojbytná a dôležitá v životoch Bratislavčanov, že si zaslúži názov.

Volajme teda novú štvrť Nivy. Onedlho privítajme aj Nivčanov a Nivčanky.

Infografika: Soňa Ševčíková, Michal Rusina a Peter Krajčovič – oldfactory.sk

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Developeri v Bratislave

Komentáre, Slovensko

Teraz najčítanejšie