Denník N

Je to ruský agent, ale my nie sme Rusko

Foto – Iľja Najmušin/Reuters
Foto – Iľja Najmušin/Reuters

Zaradiť ruskú televíziu medzi zahraničných agentov je chyba, proti propagande Putinovho režimu treba bojovať inak.

Aby nedošlo k omylu, ruská štátna televízia RT (donedávna Russia Today) je na rozdiel od väčšiny západných médií (ku ktorým pre jednoduchosť počítajme i slovenské) skutočne zahraničným agentom.

Nie je to normálne médium, ale cielený nástroj hybridnej vojny Putinovho režimu proti západným demokraciám. Nie je to verejnoprávna televízia, je manuálne riadená Kremľom, nedodržiava žiadne profesijné či etické zásady, ani sa nesnaží o nejakú vyváženosť a objektivitu, neprináša iný pohľad na svet, iné správy, nejde ani o to, že by sa v niečom mýlila – ona jednoducho celkom vedome a vytrvalo klame.

Vedomé klamstvo nie je iný názor ani iný fakt. V demokratických krajinách sa Putinova televízia naozaj správa ako zahraničný agent-sabotér, ktorého úlohou je dotyčné krajiny oslabiť, rozvrátiť a najmä poškodiť ich demokratické zriadenie.

To posledné je veľmi dôležité, aj keď sa nám dnes mnohí snažia nahovoriť, že sú „všetci rovnakí“, medzi Východom a Západom, Ruskom (Čínou atď.) a západnými demokraciami nie je žiadny rozdiel, každý len rovnako sleduje svoje záujmy a manipuluje s nami.

RT na rozdiel od väčšiny západných médií nekritizuje nelegitímnu diktatúru, masovo a programovo porušujúcu ľudské práva, sama takej slúži a klamstvami podkopáva legitímne demokratické zriadenie. A preto nie je ani trochu to isté, čo robí RT v demokratických krajinách a čo robia západné médiá v Rusku.

Z rozdielu medzi diktatúrou a demokraciou však vyplýva aj niečo iné. Diktatúry ako Rusko síce proti demokraciám pravidelne využívajú práve demokratické hodnoty a pravidlá, ale to neznamená, že preto máme tieto pravidlá menej dodržiavať. RT je síce u nás aj v USA fakticky zahraničným agentom, to však neznamená, že je dobré ho tak úradne nálepkovať či dokonca zakázať.

Treba sa vytrvalo brániť tomu, čo reprezentuje a čo robí, ale inými prostriedkami. Nie preto, lebo to Moskva využije ako zámienku na prijatie vlastného gumového zákona, ktorý na rozdiel od amerického skutočne poslúži na šikanovanie nezávislých médií a kritikov režimu. Ak chce Moskva niečo podobné urobiť, zámienku si vždy nájde a na prenasledovanie svojich oponentov navyše zákon ani nepotrebuje.

Demokracie však majú vlastné pravidlá hry a nesmú pristúpiť na tie, ktoré určuje Putin. Dokonca ani vtedy, ak by bola podobnosť týchto pravidiel len veľmi formálna.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

TASR a Sputnik

Komentáre

Teraz najčítanejšie