Denník N

Danko kládol veniec s fašistickou poslankyňou, vraj za to môže organizátor

Andrej Danko a Kotlebova poslankyňa Natália Grausová (vpravo). Foto – Facebook SNS
Andrej Danko a Kotlebova poslankyňa Natália Grausová (vpravo). Foto – Facebook SNS

Predseda parlamentu sa zúčastnil akcie organizácie, ktorá propaguje Tisa a Slovenský štát.

Šéf parlamentu a SNS Andrej Danko v piatok na výročie Novembra kládol veniec obetiam komunizmu na cintoríne vo Vrakuni v spoločnosti dvoch poslancov SNS a poslankyne kotlebovcov Natálie Grausovej.

Táto poslankyňa ĽSNS verejne obhajuje fašistický vojnový režim a jeho prezidenta Jozefa Tisa. „Bol to náš prvý prezident po Svätoplukovi. Ďakujeme Pánu Bohu, že nám ho dal. Bez tohto štátu by sme tu dávno neboli,“ povedala na spomienke na Tisa tento rok 14. marca.

Tvrdila tiež, že 14. marec, ktorý je výročím vzniku Slovenského štátu, má byť vyhlásený za jeden zo štátnych sviatkov, a pri Tisovom hrobe ľutovala, že nemôže byť prezidentom aj dnes. „Som hrdá, že sme mali takéhoto prezidenta. V tom čase bol možno jediný štátnik, ktorý bol hodný úcty a mal rozum. Dal by Pánboh, aby sme aj dnes mali takého prezidenta. Určite by sme neboli v takomto marazme a žilo by sa nám lepšie.“

Danko Denníku N odkázal, že za prítomnosť Grausovej nemôže. „Treba sa spýtať organizátorov, koho pozývali. Nie je to naše podujatie, predseda prijal pozvanie a zúčastnil sa ho,“ odpísala šéfka jeho tlačového odboru v parlamente Zuzana Čižmáriková aj na otázku, či sa voči prítomnosti Grausovej ohradil, prípadne či organizátorov nepožiadal, aby ju poslali od neho preč.

Obdiv k Slovenskému štátu

Akciu organizovalo združenie Politickí väzni Zväz protikomunistického odboja – III. odboj. Táto organizácia sa netají obdivom k Slovenskému štátu.

Vydáva časopis Svedectvo, ktorý vedie niekdajšia poslankyňa HZDS Eva Zelenayová. Minulý rok kandidovala za kotlebovcov a píše aj do časopisu Extra plus, ktorý im dáva veľký priestor.

Redakčnej rade podľa Sme predsedá kňaz Ján Košiar, ktorý neofašistov opakovane verejne podporil, v trnavskej bazilike slúžil omšu za prítomnosti Mariana Kotlebu a podpísal vyhlásenia proti divadelnému predstaveniu Natálka, ktoré upozorňuje na rasistický útok proti Rómom.

Zväz organizuje aj spomienky, na ktorých slúžil omšu kňaz z bratislavského Blumentálu Štefan Herényi. Ten slúžil omšu za Jozefa Tisa a týždenník Plus 7 dní ho objavil ako agenta vo zväzkoch ŠtB s krycím menom Števo, ktorý donášal na „reakčných kňazov“.

Prišiel aj Hoľko s titulom RSDr.

Obete komunizmu si spolu s Dankom a ministrom obrany Petrom Gajdošom pripomenul aj vysoký úradník ministerstva obrany a muž s komunistickým titulom RSDr. Ján Hoľko, ktorý za minulého režimu vyštudoval vysokú školu pre takzvaných politrukov. Spolu na cintoríne vo Vrakuni vzdali úctu „všetkým, ktorí v boji za demokratický režim a slobodu položili svoje životy“, oznámilo ministerstvo obrany.

Gajdoš na cintoríne povedal, že by sme sa mali poďakovať ľuďom, ktorí sa „nebáli vzoprieť režimu a odhodlane bojovali za demokraciu“. Demokracia je podľa ministra hodnotou, ktorú si treba vážiť a chrániť.

Hoľko, ktorý sa obetiam symbolicky poklonil spolu s ministrom, študoval pred novembrom 1989 okrem iného na Vojenskej politickej akadémii Klementa Gottwalda v Bratislave, kde mohli študovať len preverené socialistické kádre, ktoré mali byť oporou režimu. Jej absolventi často slúžili ako politickí dôstojníci, ktorí dohliadali na ideologickú pevnosť radových vojakov.

Hoľko mal v čase Nežnej revolúcie 35 rokov. Čo presne robil za komunizmu on, nie je známe. Sám o sebe hovorí, že pracoval ako „akademik“. Ľudia blízki ministerstvu špekulujú, že Hoľko pracoval v tajných službách. Isté je, že Hoľko pred odchodom do civilu dosiahol hodnosť plukovníka, vo zverejnenom životopise už však neuvádza, pri ktorých útvaroch či zložkách slúžil.

Podnikal s Alojzom Lorencom

Príliš sa nehlási ani ku komunistickému titulu RSDr. Napríklad v obchodnom registri si písal len neutrálnu skratku Dr.

Po revolúcii Hoľko šestnásť rokov podnikal s Alojzom Lorencom vo firme, ktorá sa venovala bezpečnostným systémom. Jeho biznisový partner Lorenc bol posledným šéfom ŠtB, ktorá sledovala a šikanovala odporcov režimu.

Na ministerstvo obrany sa Hoľko dostal vlani po voľbách vďaka Andrejovi Dankovi, ktorého označuje za svojho osobného priateľa. V mnohých oblastiach má dôležitejšie slovo než sám minister Gajdoš.

V posledných mesiacoch sa napríklad podieľal na príprave netransparentného nákupu vojenských transportérov za 400 miliónov.

Viac o Hoľkovi: Obranu v tichosti ovládol Dankov muž, ktorý s ním zakladal rodinnú firmu

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

17. november

Slovensko

Teraz najčítanejšie