Denník N

Trump sa angažuje v riskantnej saudskoarabskej stratégii

Trump v Saudskej Arábii v máji 2017. Foto – TASR/AP
Trump v Saudskej Arábii v máji 2017. Foto – TASR/AP

Trenice na Blízkom východe rastú podobne ako sektárstvo. Stačí zopár zlých výpočtov či náhod a veci sa môžu vymknúť spod kontroly.

Autor je americký analytik
Článok uverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Tento týždeň predniesol Donald Trump prejav, v ktorom zhodnotil svoju cestu po Ázii. Nie je prekvapujúce, že ju považuje za „ohromný úspech“. Ako napísal na Twitteri, „našu úžasnú krajinu v Ázii opäť rešpektujú“. Lenže všetky nedávne prieskumy v tomto regióne ukazujú, že je to naopak. Kľúčovými bodmi Trumpovej cesty boli Japonsko a Južná Kórea, kde mu dôveruje 24, respektíve 17 percent tamojších obyvateľov. V porovnaní s Obamovou popularitou (78, respektíve 88 percent) je to jasný úpadok. Trumpova rétorika vlastných záujmov a Ameriky na prvom mieste je pre Ázijcov signálom, že USA sa sťahujú zo sveta a ocitajú sa tak v kontraste k otvorenejšej, za hranice hľadiacej a ambicióznej agende čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga.

Trump podporuje čistku

Lenže Trumpova zahraničná politika čelí novej výzve, ktorá by mohla ešte viac rozdeliť Blízky východ, ktorý je už dnes najnestabilnejšou časťou sveta. Americký prezident dal zelenú neobyčajnej sérii krokov v Saudskej Arábii, ktoré sa dajú opísať len slovami „revolúcia zhora“. Niektoré z nich vyzerajú ako skutočné a dlho očakávané reformy. Lenže zdá sa, že všetky so sebou nesú riziko destabilizácie Saudskej Arábie i Blízkeho východu.

Nový saudskoarabský korunný princ Mohamed bin Salman konsoliduje moc všetkými prostriedkami. Na jednej strane uväznil konzervatívnych klerikov, na druhej zástancov politickej reformy. K jeho posledným cieľom patria niektorí z najmocnejších princov v kráľovstve, vrátane šéfa národnej gardy, ako aj miliardárskeho investora Alwalída bin Talála, ktorého viní z korupcie. Jeden vysoko postavený arabský štátnik a biznismen mi povedal, že tieto obvinenia sú podozrivé. Ako povedal, „každý saudskoarabský princ sa podieľa na inštitucionalizovanej korupcii, ktorá je zviazaná so systémom. Ak to bolo naozaj pre korupciu, Alwalíd je ten posledný princ, po ktorom by ste išli“.

Ak bol vaším primárnym cieľom boj proti terorizmu, tak by ste neponížili Mohameda bin Nayefa, ktorý bol korunným princom, kým ho v júni nahradil Mohamed bin Salman, a ktorému zmrazili bankové účty. V poslednom desaťročí Nayef úzko spolupracoval s Washingtonom na vojne proti al-Káide a podobným teroristickým skupinám a americkí predstavitelia ho bežne a vysoko oceňovali. Ale namiesto toho, aby sa Trump prihovoril za svojho dlhoročného spojenca, dal na Twitteri najavo, že podporuje čistku, pri ktorej nepadli ani špecifické obvinenia, nehovoriac o súdnom procese.

Tri piliere

Historicky stojí Saudská Arábia na troch pilieroch stability. Jednak je to kráľovská rodina, rozsiahla skupina s 15- až 30-tisíc členmi, ktorá je príbuzensky prepojená s druhým pilierom saudskoarabskej spoločnosti, ktorým sú kmene. A tieto dva piliere sa opierajú o tretí, ktorým je ultraortodoxný náboženský establišment, ktorého moc za posledné štyri desaťročia značne narástla. Mohamed bin Salman hovorí správne vety o umiernenom náboženstve a zaútočil na všetky tri piliere. Lenže práve tým útočí na samotnú podstatu saudskoarabského režimu, ktorý chce pretvoriť z paternalistického štátu založeného na konsenze na policajný štát založený na centralizovanej kontrole. Čas ukáže, či to bude fungovať.

Ale väčšou záhadou a nebezpečenstvom je, že spolu s odvážnou a riskantnou domácou agendou podnikol korunný princ aj sériu agresívnych zahraničných krokov. Prostredníctvom bombardovania a vzdušnej, pozemnej i námornej blokády zintenzívnil saudskoarabskú intervenciu v Jemene. Pokúša sa uzavrieť do karantény Katar dúfajúc, že ho premení na submisívny satelitný štát. Zjavne tiež nútil libanonského ministerského predsedu k rezignácii dúfajúc, že tým destabilizuje vládu, v ktorej dominujú šiiti. Všetky tieto činy sú súčasťou snahy bojovať proti rastúcemu vplyvu Iránu v regióne.

Ešte hlbšie

Toto sú však príliš neohrabané nástroje na komplexný problém, ktorý predstavuje Blízky východ. Saudskoarabi sa snažia vytlačiť Iránom podporovanú šiitskú skupinu Hizballáh z Libanonu a potrestať Katar za údajné kontakty s touto skupinou. Lenže už niekoľko rokov sú tak Saudskoarabi, ako aj Američania v tichom spojenectve s Hizballáhom, s ktorým bojujú proti Islamskému štátu, ku ktorého porážke najviac prispievajú Američanmi podporované kurdské sily a Iránom podporované šiitské milície. Iránsky vplyv je v niektorých oblastiach zločinný, v iných užitočný pre iných.

Nech je, ako chce, nezdá sa, že by saudskoarabská stratégia fungovala. Vojna v Jemene sa premenila na katastrofu, ktorej výsledkom je zlyhaný štát na saudskoarabských hraniciach, ktorý sa na Rijád pozerá s hnevom. Katar sa nepodvolil a nezdá sa, že by sa to v blízkom čase malo zmeniť. Šiiti v Libanone sa zatiaľ správajú zodpovedne, odmietajú návnadu a snahu zatiahnuť krajinu do občianskej vojny. Ale trenice na Blízkom východe rastú podobne ako sektárstvo. Stačí zopár zlých výpočtov či náhod a veci sa môžu vymknúť spod kontroly. S Trumpom, ktorý tak pevne podporuje saudskoarabskú stratégiu, môže Amerika zapadnúť do blízkovýchodného bahna ešte hlbšie.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie