Denník N

Fico: Neverím v zázračnú ruku trhu, niektorí potrebujú dubčekovskú podstatu sociálneho štátu

Robert Fico počas príhovoru študentom pred slávnostným obedom na výročie dňa študentov. Foto – TASR
Robert Fico počas príhovoru študentom pred slávnostným obedom na výročie dňa študentov. Foto – TASR

Aktualizované 15:37. – Robert Fico dnes obedom s vysokoškolákmi oslávil deň študentov. Prišli naň aj Robert Kaliňák, Peter Kovařík a Erik Tomáš.

Premiér Robert Fico dnes obedoval s osemnástimi študentmi, ktorí v rakúskom Laxenburgu absolvovali dvojdňový seminár na protikorupčnej akadémii IACA. O deň neskôr tak oslávil Medzinárodný deň študentstva, presun bol spôsobený pracovnými povinnosťami (vo Švédsku sa konal samit EÚ a na Slovensku sa stretol s nemeckým prezidentom).

Vo svojom príhovore študentom hovoril o tom, že by chcel ústavou garantovať sociálne práva, pretože množstvo ľudí, ktorí revolúciu zažili, sa nedokáže prispôsobiť trhu a potrebuje pomoc od štátu.

Na obed prišili aj podpredseda Smeru Robert Kaliňák, riaditeľ protikorupčného odboru na úrade vlády Peter Kovařík a poslanec Smeru Erik Tomáš.

Sociálne práva by mala garantovať ústava

„November vám dal možnosti, o ktorých sa nám ani nesnívalo. Máte možnosť slobodne cestovať, vzdelávať sa, získavať informácie pre svoj individuálny rast,“ prihovoril sa Fico študentom. Študenti si dnes podľa neho nevedia predstaviť, aké bolo ťažké prekročiť hranice.

„Toto je všetko história, na ktorú si my pamätáme, a možno robíme chybu, že vám dostatočne nehovoríme o tom, aké to bolo a aké je dnes bohovské žiť v schengene. Schengen je úžasná vec, a preto som troška nervózny, že v súvislosti s migráciou sa teraz objavujú pokusy zavádzať na vnútorných hraniciach akési vnútorné kontroly,“ povedal Fico.

Pripomenul tiež, že Slovensko patrí ku krajinám s najslobodnejšími médiami a s najlepšou garanciou občianskych a ľudských práv. V budúcnosti by sa chcel venovať sociálnym právam.

„Je tu úvaha, že chceme do Ústavy SR zakotviť vyššiu kvalitu sociálnych práv, kde určite nájdete niektoré prvky, ktoré pre vás budú mimoriadne dôležité. Napríklad chceme zakotviť ústavné právo na minimálnu mzdu,“ vyhlásil Fico.

Povedal tiež, že treba tlačiť na zvyšovanie miezd.

Dubček ako Ficov vzor

Sedemnásty november si premiér podľa svojich slov spája najmä s Alexandrom Dubčekom. „Prosím, nezabúdajme, že to bola famózna veta, s ktorou prišiel Dubček v 60. rokoch, keď začal hovoriť o budovaní socializmu s ľudskou tvárou. To bolo niečo, čo zarezonovalo na celom svete. A veľmi správne ľud v roku 1989 pochopil, že spoločnosť na jednej strane musí byť slobodná, ale na druhej strane spoločnosť musí mať aj nejaké pravidlá a hodnoty.“

Fico pokračoval: „Priznajme si, že nie celkom sme zvládli ekonomickú transformáciu, mám na mysli privatizáciu, ako aj nezmyselný výpredaj exkluzívnych štátnych podnikov do zahraničia. Toto všetko dnes s odstupom času znamená, že najstaršia generácia, ktorá v tých dňoch bola v uliciach a štrngala za zmenu, má pocit, že bola oklamaná.“

Ľudia podľa neho majú oprávnený pocit, že ich nikto nerešpektuje a nemajú vytvorené dôstojné podmienky na život. „Nie každý mal tú schopnosť sa uplatniť a okamžite pretransformovať tak, aby vedel po roku 1989 fungovať v trhovom hospodárstve. Našťastie sa to mnohým podarilo a zásadne zmenili svoj život. Ale sú aj takí, vo veku vašich otcov a mám, ktorí stále potrebujú pomocnú ruku takzvanej dubčekovskej podstaty sociálneho štátu,“ povedal Fico.

„Ja som nikdy neveril ani nebudem veriť v zázračnú ruku trhu. Trh len zvyšuje rozdiely medzi ľuďmi; samozrejme, je dynamický, je zdravý. Ale myslím si, že je to predovšetkým štát, ktorý musí byť veľmi aktívny a ktorý musí vytvárať podmienky na dôstojný život každého občana, ktorý chce pracovať a ktorý sa chce vzdelávať,“ hovorí Fico.

Na Slovensku podľa neho však máme aj ľudí, ktorí dnes nechcú pracovať. „Lenivosť a darebáctvo nemáme v žiadnom prípade povinnosť podporovať.“

Meňte životy, nehundrite

Študenti v Laxenburgu podľa úradu vlády absolvovali „semináre s medzinárodne uznávanými školiteľmi a navštívili pracoviská, ktoré sa špecializujú na oblasť protikorupčnej agendy“.

Na protikorupčnej akadémii sú pre slovenských študentov voľné dve miesta na postgraduálne štúdium, ktoré by mali byť po dohode s akadémiou plne hradené.

„Dostali ste šancu meniť spoločenskú realitu. Dostali ste šancu meniť život okolo vás a ja verím, že tú šancu využijete,“ povzbudil študentov Fico. „Aj ja poznám ľudí, ktorí si o tretej alebo o pol štvrtej sadnú pred televízor a celé dni nič nerobia, len hundrú. Potom hundrú, že nedosahujeme takú kvalitu života ako niektorí. Máte šancu, chyťte ju pevne do rúk, je len na vás, ako s ňou naložíte.“

Každý študent, ktorý sa školenia a obedu zúčastnil, bol z inej slovenskej vysokej školy. Organizátori protikorupčných pochodov medzi nimi neboli.

Pýtali sa aj na korupciu

Po obede študenti tvrdili, že stretnutie bolo veľmi neformálne a prebehlo v priateľskej atmosfére.

Oliver Göndör, ktorého na školenie na protikorupčnej akadémii nominovala Právnická fakulta Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach, povedal, že sa premiéra pýtali aj na korupciu a jeho odpovede ich uspokojili. „I keď neboli presne také, že koľko a koho stíhate, ale skôr ideové, napríklad ako do zákona zakotviť ochranu whistleblowerov, aby sme sa vyhli tomu, že bude nahlasovateľovi korupcie ublížené.“

„Väčšina obeda sa niesla v priateľskej atmosfére,“ povedal študent z Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Daniel Zigo. Niektoré otázky vraj politikov zaskočili. „Ja som sa napríklad spýtal, koho považujú za lídra opozície. To ich zaskočilo a nedostal som na to konkrétnu odpoveď,“ povedal Zigo.

„Hovorili sme o korupcii, ale aj o normálnych ľudských záležitostiach a premiér im rozprával mnoho zo svojich skúseností, takže to bol taký príjemný neformálny rozhovor,“ povedal riaditeľ protikorupčného odboru na úrade vlády Peter Kovařík. Študenti podľa neho nedávali nepríjemné otázky, ale „boli zvedaví“.

O odvolaní Kaliňáka nehovorili

„Snažili sme sa vyhnúť politike a preberali sme hlavne tú vecnú stránku. Snažili sme sa byť apolitickí,“ povedal Göndör. O tom, či by mal minister Robert Kaliňák zostať vo vláde, nehovorili.

Podľa študenta Daniela Ziga bolo dobré, že Kaliňák na obed s nimi prišiel. „Keďže sme rozoberali protikorupčné témy a témy, ktoré sa týkajú ministerstva vnútra, tak jeho prítomnosť mala zmysel, lebo nám vedel zodpovedať veľa otázok. Organizačnú štruktúru, ako prebiehajú vnútorné veci,“ povedal Zigo. Na otázku, či súhlasí so študentmi, ktorí žiadajú Kaliňákovo odvolanie, neodpovedal.

„Myslím, že pán minister Kaliňák im odpovedal na mnoho otázok a vysvetľoval im mnoho svojich uhľov pohľadu, čiže to nebolo o osobných a nevraživých pohľadoch,“ povedal Kovařík.

Pred rokom vo vlaku

Fico so študentmi obedoval aj pred rokom. Vtedy ich pozval na obed do železničného vagóna, ktorý stál na hlavnej stanici v Bratislave. V roku 2014 Fico na deň študentov zaviedol bezplatné cestovanie vlakmi pre študentov a dôchodcov.

O korupcii či kauze Bašternák Fico so študentmi pred rokom nehovoril, študenti sa ho na tieto témy nepýtali.

Robert Fico v novembri 2016 so študentmi oslavoval vlaky zadarmo. Foto N – Tomáš Benedikovič

Spomínal však rastúci vplyv pravicového extrémizmu – kritizoval médiá za to, že mu dávajú veľký priestor. Obdiv k vojnovému Slovenskému štátu kritizoval aj tento rok.

„Napríklad nám uniká fakt, že to je režim, ktorý páchal násilie na vlastných občanoch. Uniká nám fakt, že Slovenský štát dával vyznamenania nemeckým vojakom, ktorí vraždili, vypaľovali slovenské dediny a slovenské mestá. Dnes sme dokonca svedkami toho, že časť mladej generácie sa kloní k týmto myšlienkam a bez nejakého väčšieho zaváhania podporuje názory, ktoré sú veľmi blízke fašistickým názorom, oslavovaniu ‚slovakštátu‘,“ povedal pred slávnostným obedom Fico.

Pred rokom na železničnej stanici tvrdil, že slobodu, ktorú Slovensku priniesol 17. november 1989, si pripomína pri rannom športe. „Chodievam každé ráno športovať po jednej lesnej ceste, ktorá bola pred rokom 1989 pred plotom,“ povedal vtedy Fico.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

17. november

Slovensko

Teraz najčítanejšie