Denník N

Mugabe končí po 37 rokoch. Aj šváb bude lepší prezident, hovoria Zimbabwčania

Tisíce demonštrantov cez víkend žiadali Mugabeho odchod z funkcie prezidenta. Foto – TASR/AP
Tisíce demonštrantov cez víkend žiadali Mugabeho odchod z funkcie prezidenta. Foto – TASR/AP

Roberta Mugabeho zimbabwianska vládna strana odvolala z postu predsedu a vyzvala ho, aby odišiel z prezidentského úradu.

Všetko nasvedčuje tomu, že Robert Mugabe na čele Zimbabwe končí. Odvolali ho z vedenia vládnucej strany ZANU – PF, o pozíciu líderky ženskej organizácie by mala prísť aj jeho nenávidená manželka Grace. Mugabeho nahradí bývalý viceprezident Emmerson Mnangagwa.

Mugabe dostal šancu odísť ako-tak dôstojne, odstúpiť musí do pondelkového poludnia. Britská televízia Sky News tvrdila, že ak Mugabe, ktorý trvá na tom, že neodstúpi, tak neučiní, už v utorok bude v parlamente voči nemu vznesená obžaloba.

Robert Mugabe s manželkou, ktorá ho chcela nahradiť. Foto – TASR/AP

Pre mnohých obyvateľov tejto krajiny, ktorí nikdy ani nepoznali iného vládcu, je to stále šok sprevádzaný nádejou, že bude len lepšie. Hovoria, že chcú naspäť svoju krajinu, že sú unavení z chudoby, korupcie a Mugabeho kliky vo vedení krajiny.

Po tom, čo v stredu krajinu nečakane a šokujúco začala riadiť armáda, ktorá sa šikovne vyhla slovu „prevrat“ a vybrala si radšej termín „pokojné prevzatie moci“, a Mugabeho priaznivci neboli schopní a zrejme ani ochotní postaviť sa jej na odpor, bolo zrejmé, že Mugabe má už len málo možností.

V piatok ešte vykonával niektoré oficiálne povinnosti, ale to ho len „pustili na vychádzku“ z jeho luxusnej rezidencie, kde je zadržiavaný.

Nechcem strýka Boba

Mugabeho odchod zaručí aj to, že vo funkcii ho nenahradí Grace a nepredĺži sa tak agónia Zimbabwe, ktoré ekonomicky kolabuje, politicky stagnuje, tretina jeho obyvateľov žije v diaspóre po celom svete a navyše je v dôsledku prezidentovej politiky volebných podvodov a masívneho porušovania ľudských práv cieľom sankcií.

„Sme už z toho chorí a unavení. Minulý týždeň som ani nemohla ísť na pohreb svojej netere, lebo som nemala na autobus,“ povedala Guardianu Elizabeth Muzadziová.

Bola medzi desaťtisícmi ľudí, ktorí v Harare s transparentmi ako „Nechcem strýka Boba“ a „Mugabe do dôchodku“ čakali na oznam, že sa krajina konečne zbavila diktátora. Hoci nie je celkom jasné, kto ho nahradí, ako bude vyzerať prechodné obdobie do nových volieb a či do vlády zoberú aj zástupcov opozície, ľudia hovorili, že horšie ako vláda 93-ročného Mugabeho to už nemôže byť.

„Akákoľvek zmena je dobrá. Aj keby bol prezidentom opilec alebo šváb, bolo by to lepšie,“ komentoval obyvateľ Harare Roderick Chamisa.

O tom, že zmena konečne musí prísť, sa v Zimbabwe hovorilo už niekoľko rokov, a hoci to znie cynicky, nádeje sa spájali hlavne s vysokým vekom a slabým zdravím diktátora. Napokon ho zradila jeho vlastná politická chyba spôsobená zlým odhadom.

„Kľúčom k všetkému je bývalý viceprezident Emmerson Mnangagwa, ktorého Mugabe nedávno nechal vyhodiť. Už vtedy som hovorila, že toto je príliš riskantný ťah,“ povedala v rozhovore pre magazín Slate dlhoročná korešpondentka AP v Afrike a rodáčka zo Zimbabwe Michelle Faulová.

Tento krok podľa nej neznamenal len poníženie muža, ktorý bol roky Mugabeho pravou rukou a neštítil sa žiadnych neprávostí a násilia, ale aj jasný signál, že Mugabe ako svoju nástupkyňu chce Grace, čo už bolo príliš.

„Myslím si, že Mnangagwa pochopil, že ak chce mať krajina nejakú pozitívnu budúcnosť, nemôže to takto pokračovať,“ povedala Faulová.

Čo bude dalej

O Mnangagwovi sa napriek jeho nie príliš sympatickému profilu hovorí ako o možnom nástupcovi Mugabeho, určite aspoň na prechodné obdobie. Nedá sa, samozrejme, vylúčiť ani riziko politických bojov, ako ani to, že sa ľudia napojení na Mugabeho a profitujúci z jeho vlády budú chcieť úplne vzdať svojich pozícií.

„Sme si plne vedomí možných rizík a nástrah, ale sme si istí, že budeme pripravení aj na tieto výzvy. Áno, pamätáme si aj na to, ako to dopadlo v Egypte. Ale teraz, po 37 rokoch útlaku, nám doprajte, aby sme si vychutnali tento okamih,“ povedal vydavateľ Trevor Ncube.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Teraz najčítanejšie