Denník N

Jeden z nás. Príbeh o Slovensku

Pomoc! Praskla mi bublina.

Mali by sme sa tejto aférke tešiť ako pes chvostu, aj keď máme možno teraz pocit, že by sme sa bez nej zaobišli. Nastavuje zrkadielko, povedz že mi, nielen Eugenovi Kordovi, ale každému, kto okolo nej išiel.

S tým, ako sa mi nedarí vysvetľovať zlo, mám bohaté skúsenosti. Také bohaté, že máme na to interný žartík – „asi si to zle napísala“, čo, samozrejme, musím vždy pripustiť. Nejaký dôvod to určite má a ja sa ustavične pýtam ľudí, ktorí s tým pracujú: prečo nechceme vidieť svinstvo, keď ho máme pred nosom? Prečo neposudzujeme veci tak, ako to robia slušní sudcovia: oholia vec na kosť a zvažujú ju samotnú? Ako to, že obete u nás stále počúvajú, čo ony samy spravili zle? Kedy konečne začneme chápať, že páchateľ je páchateľ?

V relativizovaní sme bezkonkurenční. Pravda je vždy uprostred, však?

Odpovede na to sú rôzne. Teória, s ktorou sa bezvýhradne stotožňujem, je „ilúzia bezpečnosti“. Natoľko nás desí, že by sa to mohlo stať nám alebo našej dcére, že s tým pocitom nedokážeme žiť. Nespávali by sme od hrôzy. Tak si radšej rýchlo vybudujeme presvedčenie, že obeť je aspoň čiastočne na vine, lebo keby nerobila to či ono, tak sa to nestane. A to je úplne nesprávny myšlienkový postup a nezabráni ničomu zlému, ak nerátame stratu dôvery vašich detí. Ak im totiž budete vykladať, že slušné devy nikto neznásilní ani neobťažuje, tak vám tento eventuálny zážitok pre istotu vôbec neoznámia, a to vôbec nie je niečo pre ich prospech, ale naopak.

Teraz sa niečo podobné deje s našou malou slovenskou aférkou #metoo. Zdá sa, že už si tu nikto nepamätá, čím sa teraz začala: zhnusenými selfíčkami žien, za nimi spokojné tváre obťažovačov, pričom šlo povedzme len o hvízdanie na ulici.

Teraz hovoríme, že jeden z nás, zvaný Jeňo, predsa nie je nebezpečný. A tvrdil niekto, že je? Veď len hvízda na ulici. Je úplne zjavné, že sa snažíme to radšej nevidieť, hoci v závere rozhovoru opustil akékoľvek pokusy o sebareflexiu: „to dievča“ si to vymyslelo, lebo keby to bola pravda, jej muž by mu dal po papuli (tento dôkaz osobitne oceňujem), a on mal „záchvat smiechu“, keď to čítal. Tú ženu majú medzi priateľmi desiatky mojich priateľov a zrejme je čitateľkou Denníka N. Ona sa pri písaní určite nesmiala a potom sa ešte dozvedela, že klame. Neviem, či jej niekto „z nás“ povedal, že ho to mrzí. Poviem to ja: je mi to ľúto.

Horší priebeh kampane #metoo na Slovensku si naozaj ťažko predstaviť. Na konci je tá, čo nám zverila ponižujúci zážitok, klamárkou a pôvodca jej diskomfortu má záchvat smiechu.

Ondřejíček píše o svojom strachu, čo sa stane, keď vytiahne túto kostru z našej skrine. Úplne chápem, lebo viem, že presne tak to chodí.

A argumenty proti nemu? Napríklad – prečo nezakročil. Vravím na základe vlastnej skúsenosti: to nestihnete, je to len okamih. A vyčítať či už obetiam, alebo Ondřejíčkovi, že neboli pohotoví, znamená zase raz nechápať, že na vine je výlučne ten, kto niečo vyparatil, a preto by sme vinu nemali rovnomerne porozdeľovať všade naokolo. My, neschopní zareagovať na zlo ani vo svojom bezpečí, sa celkom vážne pýtame tých žien, prečo sa ozývajú až po čase.

Ďalší argument: on je posledný, kto má čo hovoriť. Do tejto hry sa vôbec nedám zatiahnuť, lebo vtipy Cynickej obludy s tým nemajú nič spoločné. Naozaj nemienime zvažovať, čo je predmetom hovoru, a nie kto a o kom?

„Argument Fico“ je vôbec najlepší. Vraj sme neriešili, keď si Fico pri oslave žatvy stiahol na kolená dievčinu, ktorá s tým zjavne nesúhlasila a na tvári mala výraz odporu. Tá fotka je vynikajúca, je v nej všetko vrátane toho najdôležitejšieho: faktoru moci. Nie je pravda, že sa to neriešilo. Naopak, Fica sme si dali na raňajky a zaslúžil si to. A preto sa môže stať krásnou ilustráciou nášho pokrytectva. Kto „z našej bubliny“ vtedy tvrdil, že to je hon na Fica, že ho lynčujeme, veď nie je pre ženy nebezpečný?

Tak veľmi sme chceli, aby to bol vždy len Fico. Nevyšlo. Je to radosť iná, je to smútok.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie