Denník N

Zahryzne sa bez výstrahy, je ako krokodíl, hovoria o mužovi, čo zvrhol Mugabeho

Emmerson Mnangagwa na mítingu v roku 2016. Foto – TASR/AP
Emmerson Mnangagwa na mítingu v roku 2016. Foto – TASR/AP

Zvrhnutého prezidenta Zimbabwe nahradí na čele vládnej strany Emmerson Mnangagwa, ktorého Mugabe pred dvoma týždňami vyhodil.

Zimbabwe sa síce zbavilo jedného diktátora, ale muž, ktorý ho nateraz nahradil a stal sa prezidentským kandidátom do budúcoročných volieb, je z úplne rovnakého cesta.

75-ročný Emmerson Mnangagwa sa možno bude len správať trochu racionálnejšie a vyhne sa chybám svojho raz mentora, raz oponenta Roberta Mugabeho, ale nemožno očakávať, že bude vystupovať ako demokrat, hoci zrejme urobí nejaké drobné ústupky. A to preto, aby upokojil verejnosť a aby svetu ukázal prívetivejšiu tvár svojej krajiny.

Mnangagwu prezývajú Krokodíl a on je na to hrdý. Má výdrž, vie sa zahryznúť a nepustiť a je nemilosrdný. Frakcia, ktorú viedol vo vládnej strane ZANU – PF, sa volala Lacoste: podľa módnej značky, ktorej logom je práve krokodíl.

Mnangagwa podobne ako mnohí prominenti režimu v Zimbabwe začal svoju kariéru ako bojovník proti nadvláde bielej menšiny vo vtedy medzinárodne neuznanej Rodézii (od roku 1980 Zimbabwe). V 60. rokoch ho odsúdili na desať rokov väzenia za bombový útok na vlak, potom ho vyhostili do Zambie.

V base vyštudoval právo, ktoré potom aj praktizoval vo viacerých afrických krajinách. Stále však zostával v spojení s ľuďmi doma, čo chceli zvrhnúť nadvládu belochov.

Pridal sa na stranu Roberta Mugabeho, ktorý viedol jedno z nacionalistických hnutí. Keď sa krvavá niekoľkoročná občianska vojna skončila dohodou medzi vládou a rebelmi, konali sa parlamentné voľby a premiérom sa stal Robert Mugabe. Ten pri moci zostal a v roku 1987 sa stal prezidentom s mimoriadne silnými právomocami.

Mugabeho človek

Mnangagwa sa v novej situácii hneď stal blízkym človekom Mugabeho. Ešte pri rokovaniach s odchádzajúcou vládou slúžil ako jeho osobný strážca a tajomník. Potom sa stal ministrom bezpečnosti a neskôr šéfom spravodajských služieb. Podieľal sa aj na masakrovaní príslušníkov etnickej skupiny Ndebele, ktorá bola verná Mugabeho politickému protivníkovi Joshuovi Nkomovi.

V rokoch 1983 až 84 pri rôznych akciách – od verejných popráv po vypaľovanie dedín – prišlo o život podľa rôznych odhadov od 4- do 20-tisíc ľudí.

Mnangagwa vždy odmietal, že by bol za masakru zodpovedný, a bez zastavenia postupoval na mocenskom rebríčku.

Vystriedal niekoľko ministerských a straníckych pozícií, no jeho kariéra sa na začiatku tohto storočia načas oslabila, keď príliš ukazoval svoje ambície. V roku 2008 však Mugabemu dobre poslúžil pri manipuláciách a zastrašovaní prívržencov prezidentského kandidáta Morgana Tsvangiraia.

Zastrašovanie počas druhého kola prezidentských volieb napokon viedlo k tomu, že Tsvangirai stiahol kandidatúru.

Intrigami a podporou vnútrostraníckych rozkolov sa mu podarilo vytlačiť z funkcie viceprezidentky Joice Mujuru a v roku 2014 ju nahradil. To z neho urobilo prirodzeného nástupcu Mugabeho, ale do všetkého sa zamiešala Mugabeho manželka Grace, s ktorou sa pustil do neľútostného boja. V lete tohto roka ju obvinil, že sa ho pokúsila otráviť.

Neočakávajú od neho veľa

Pred necelými dvomi týždňami svoj boj s Grace zdanlivo prehral, keď ho Mugabe odvolal z funkcie a on z obáv o svoj život utiekol do zahraničia. V polovici minulého týždňa sa však vrátil, aby podporil armádu, ktorá sa rozhodla prevziať moc v krajine.

Za pár dní sa mu podarilo presvedčiť aj stranu, aby sa zbavila Mugabeho aj Grace. Svojho učiteľa nahradil na pozícii lídra strany a možno bude aj prezidentom.

Mnangagwu OSN vo svojej správe v minulosti obvinila z krádeže diamantov v Demokratickej republike Kongo, kde armáda Zimbabwe intervenovala počas občianskej vojny v 90. rokoch. Údajne tiež pripravil o farmu bieleho farmára, ktorý ušiel do Spojených štátov.

Nový líder zimbabwianskej vládnej strany je fascinovaný Čínou a jej mocou. Analytici od neho veľa neočakávajú. „Je celkom možné, že len upevní autoritárstvo v Zimbabwe tým, že urobí autokraciu hospodársky silnejšou a znesiteľnejšou,“ povedal Guardianu historik Stuart Doran, ktorý vydal knihu o Mugabem.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Prevrat v Zimbabwe

Svet

Teraz najčítanejšie