Denník N

Fico stratil dôvod byť v mieri s Kiskom

Robert Fico a Andrej Kiska. Foto – TASR
Robert Fico a Andrej Kiska. Foto – TASR

Keď ide premiér do vojny s prezidentom, tak potvrdzuje, že prímerie bolo len účelovou pretvárkou.

Vzťahy medzi premiérom Robertom Ficom a prezidentom Andrejom Kiskom boli celkom dlho korektné, takmer mierové. A to zhruba od prezidentských volieb, počas ktorých po sebe ešte ako kandidáti štekali.

No v poslednom čase sa prímerie porušovalo stále častejšie a Ficova štvrtková tlačovka s nevyžiadaným útokom na prezidentovo lietanie do Popradu je znamením, že nastáva vojna. Povedať, že „vystavím mu normálne faktúru, aby tých milión eur zaplatil Slovenskej republike”, bolo ako jadrová skúška Severnej Kórey.

A najmä to nebol jediný výbuch: bez príčiny na Kisku zaútočil aj minister zahraničia Miroslav Lajčák za prejav v Európskom parlamente a v posledných dňoch ešte aj šéf smeráckeho klubu Martin Glváč, ktorý povedal, že Kiska svojho času poškodil vzťahy s Čínou.

Opačná strana rozhodne nesťahuje chvost. Kiska odpovedal na lietadlo tiež nezvykle osobne a tvrdo (tým, že je Fico frustrovaný po prehratých župných voľbách) a aj z prezidentovej kancelárie cítiť adrenalín (poradca Rado Baťo nazval Lajčáka kariérnym zbabelcom).

Robert Fico však dobre vie, že jeho útoky bude odrážať pripravená obrana. Keď ide do vojny napriek tomuto vedomiu, tak potvrdzuje, že celé doterajšie prímerie bolo len účelovou pretvárkou. Ak tým účelom bola snaha nakloniť si časť Kiskových voličov pred župnými voľbami, tak je jasné, že účel pominul.

Odteraz pravdepodobne uvidíme už len neskrývanú antipatiu, ktorá nebude mať žiadny iný účel, bude len úprimným vyjadrením Ficovho postoja k človeku, ktorý ho porazil v prezidentských voľbách.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie