Denník N

Hokejový zločin, píšu. NHL tvrdo potrestala Čecha Gudasa za ďalší zákerný zákrok

Hokejista, ktorého vzorom bol Scott Stevens, sa v minulosti dopustil viacerých nebezpečných zákrokov. Za seknutie do krku mu NHL udelila zatiaľ najprísnejší trest.

Český hokejový obranca Radko Gudas z Filadelfie je v NHL známy zákrokmi na hrane fair-play. Svojím posledným faulom si však vyrobil dosiaľ najväčší malér.

V zápase proti Winnipegu v skrumáži hokejkou sekol kľačiaceho protihráča Mathieua Perreaulta do krku. Gudas bol najskôr vylúčený na dve minúty, rozhodcovia však po pozretí videa zmenili názor a Čechovi udelili trest do konca zápasu.

Perreault pri nebezpečnom zákroku nebol zranený, no tvrdil, že to nebola náhoda. „Na trestnej lavici sa ospravedlnil, ale ak si to pozriete zo záznamu, vyzerá to tak, že to urobil úmyselne,“ povedal podľa sportsnet.ca zámorským novinárom.

NHL následne Gudasa osobne pozvala na disciplinárne konanie, no Čech sa vzdal práva na osobné vypočutie a k zákroku sa vyjadril iba telefonicky. Výsledkom konania je zastavenie činnosti na desať zápasov a pokuta 408-tisíc dolárov.

Nebezpečný hráč

Oddelenie hráčskej bezpečnosti, ktorého šéfom je bývalý bitkár George Parros, v disciplinárnom konaní riešilo najmä otázku, či Gudas pri zákroku iba stratil balans, alebo sekol Perreaulta úmyselne.

Väčšina zámorských analytikov sa od začiatku prikláňala k druhej možnosti. „Hokejový svet sleduje, ako si NHL poradí s posledným hokejovým zločinom Radka Gudasa,“ napísal Darren Dreger pre tsn.ca.

„Gudas môže byť skvelým spoluhráčom a obľúbeným človekom mimo ľadu, no na ľade dokáže byť hrozbou,“ píše ďalej uznávaný novinár. Dreger očakával, že trest pre českého obrancu bude prísny, pričom sa odvolával aj na jeho predošlé prehrešky.

„O čom nemôže byť reč, je hráčova minulosť a rastúci register trestov, ktorý Gudasa radí medzi najnebezpečnejších hráčov v NHL. To, čo urobil Perreaultovi, je nepopierateľne nebezpečné,“ uviedol Dreger.

Bývalý hokejista a ďalší z analytikov TSN Jeff O´Neill na Twitteri označil Gudasov zákrok za odpad a tvrdil, že mal dostať stopku až na 20 zápasov.

Trikrát suspendovaný

Gudas odštartoval v NHL svoju šiestu sezónu, hrával za Tampu Bay Lightning, momentálne pôsobí vo Philadelphii Flyers. Dištanc za zákrok na Perreaulta je v NHL jeho tretím v kariére.

27-ročný obranca bol po prvý raz suspendovaný v decembri 2015, keď okamžite po vhadzovaní vyštartoval po Mikovi Zibanejadovi z Ottawy a zasiahol ho lakťom do tváre. NHL mu za tento zákrok udelila trojzápasovú stopku.

Atak na Zibanejada:

Druhýkrát si Gudas vyslúžil suspendáciu dokonca v prípravnom období pred sezónou 2016/2017. Už v zápase proti New Yorku Rangers sa dopustil zákroku, ktorý známy web The Hockey Writers označil za nebezpečný a bezohľadný.

Gudas vtedy ešte trest nedostal, no nečakal naň dlho. Už o niekoľko dní spôsobil po zásahu do hlavy otras mozgu Austinovi Czarnikovi z Bostonu. Za tento faul mu NHL zastavila činnosť na šesť zápasov.

Atak na Czarnika:

Jeho vzorom bol Stevens

Okrem troch faulov, ktoré NHL potrestala suspendáciou, sa Gudas v minulosti dopustil viacerých kontroverzných zákrokov. Mnoho zostalo nepotrestaných, sekera do krku Perreaulta preňho znamenala aj šiesty trest do konca zápasu v kariére.

Tvrdá hra mu je blízka od začiatku kariéry v zámorí, za svoj vzor v rozhovore pre isport.blesk.cz označil Scotta Stevensa. Dlhoročný kapitán New Jersey Devils patril medzi najlepších obrancov NHL, no nevyberavými zákrokmi zničil napríklad kariéry Paula Kariyu či Erica Lindrosa.

Podobné zákroky sa NHL snaží v súčasnosti čo najviac eliminovať a chrániť zdravie hokejistov. Pri Gudasovi však paradoxne trochu dopláca na postupné vytláčanie klasických bitkárov z ligy, ktorí by si s ním po fauloch vedeli na ľade zjednať rešpekt.

Gudas je napriek nie príliš dobrej povesti jedným z najlepších českých obrancov v NHL a patrí k dôležitým hráčom Philadelphie Flyers. Jeho tím si však bude musieť do polovice decembra poradiť bez neho.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie