Denník N

Radšej nevládnuť ako vládnuť zle, ukončili rokovania liberáli. Nemecko má teraz tri možnosti

Angela Merkelová odpovedá na otázky novinárov po zlyhaní rokovaní. Foto – TASR/AP
Angela Merkelová odpovedá na otázky novinárov po zlyhaní rokovaní. Foto – TASR/AP

Liberáli ohlásili svoj odchod od rokovacieho stola o novej nemeckej vláde. Najpravdepodobnejším scenárom sú predčasné voľby, po ktorých už Angela Merkelová nemusí byť kancelárkou.

Keď sa pred štyrmi týždňami začali rokovania medzi Merkelovej CDU/CSU, Zelenými a liberálmi (FDP), bolo jasné, že nájsť kompromis medzi týmito stranami, ktoré spolu nikdy v histórii Nemecka nevládli, bude zložité. Najmä Angela Merkelová však niekoľkokrát počas rozhovorov nešetrila optimizmom o úspešnom vytvorení vlády.

V nedeľu sa však povolebné predpoklady potvrdili. Po posledných rokovaniach predstúpil pred nemeckých novinárov šéf FDP Christian Lindner, ktorý oznámil ukončenie rozhovorov pre nedostatok vzájomnej dôvery a neschopnosť nájsť spoločné myšlienky v otázke modernizácie krajiny.

„Dnes sme nezaznamenali žiaden pokrok, skôr sa objavili ďalšie prekážky, pretože plánované kompromisy boli spochybnené. Po štyroch týždňoch máme na papieri množstvo protikladov, otvorených tém a konfliktných otázok. Je lepšie nevládnuť ako vládnuť zle,“ povedal v nedeľu večer.

Týždenník Spiegel píše o nemeckom momente ako pri brexite alebo Trumpovi. „Kríza parlamentnej demokracie, ktorá viedla k základným zmenám v straníckom systéme v mnohých západných krajinách, teraz dobehla Nemecko. Podobne ako v noci hlasovania o brexite alebo pri Trumpových voľbách každý veril až do konca, že to nebude také zlé a že štátnickosť preváži záujmy strán. Dopadlo to inak.“

Postup liberálov odsudzujú

Zvyšné strany snažiace sa o vytvorenie novej nemeckej vlády zhodne kritizujú konanie liberálov. Podpredsedníčka CDU Julia Klöcknerová tvrdí, že FDP boli na prerušenie rokovaní vopred pripravení, a taktiež si myslí, že by bolo slušné, ak by stroskotanie rokovaní oznámili všetky strany na spoločnej tlačovej konferencii.

Ku Klöcknerovej sa pridal aj zástupca Zelených Winfried Kretschmann. „Skutočnosť, že teraz nevznikne stabilná vláda, je obrovská škoda nielen pre Nemecko, ale aj pre celú Európu. ‚Jamajka‘ by bola koalíciou súdržnosti, práve preto, že jednotlivé strany pochádzajú z rozličných pólov politického spektra. Boli sme už tak blízko, aj vďaka tomu, že sme vo viacerých oblastiach ustúpili. O to nepochopiteľnejší je pre mňa postup FDP,“ povedal podľa denníka Welt.

Predseda CSU a bavorský premiér Horst Seehofer uviedol, že bol počas posledného nedeľňajšieho rokovania dlho presvedčený o tom, že sa nakoniec podarí nájsť kompromis. V niektorých témach sa podľa jeho názoru strany výrazne priblížili a zhoda bola na dosah. „Je to škoda,“ reagoval na krok slobodných demokratov.

Koniec rokovaní potvrdila aj Angela Merkelová, ktorá sa má v pondelok stretnúť s prezidentom krajiny Frankom-Walterom Steinmeierom, ktorému formálne oznámi neúspech pri vyjednávaniach.

„Tento deň je momentom hlbokej reflexie o tom, ako sa bude Nemecko posúvať ďalej. Ako kancelárka spravím všetko pre to, aby bola naša krajina v ďalších ťažkých týždňoch spravovaná čo najlepšie,“ povedala zatiaľ trojnásobná nemecká kancelárka.

Migranti a environmentálne otázky

A prečo vlastne CDU/CSU, FDP a Zelení neuspeli? Najspornejšími otázkami boli migračná a environmentálna politika.

V prvom rade Zelení presadzovali, aby sa Nemecko do roku 2030 zbavilo automobilov s benzínovým a naftovým motorom, avšak v tejto otázke boli otvorení kompromisu. Aj ostatné strany súhlasili s obmedzením spaľovacích motorov, ale Merkelovej CDU neuviedla presný dátum, kedy sa to má stať.

Okrem toho sa v FDP obávali, čo by tento krok znamenal pre pracovný trh a ekonomickú konkurencieschopnosť Nemecka.

Predseda liberálov Christian Lindner odchádza z rokovaní. Foto – TASR/AP

Čo sa týka migrácie, Merkelovej bavorský partner CSU trval na stanovení ročnej hranice počtu utečencov, zatiaľ čo Zelení presadzovali, aby viacero kategórií súčasných migrantov malo právo priviesť si do Nemecka svojich príbuzných.

Práve táto otázka bola pri rokovaniach podľa BBC kľúčová, pretože Merkelová, vedomá si volebného úspechu extrémistov z Alternatívy pre Nemecko (AFD), je mimoriadne opatrná a je zástankyňou predĺženia moratória na tieto zjednotenia rodín migrantov.

Tri možné scenáre

Na základe rozhodnutia liberálov bude dočasne pokračovať aktuálna koalícia CDU/CSU so sociálnymi demokratmi z SPD. Nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung však označil zlyhanie rozhovorov o novej vláde za najkrízovejší moment v 12-ročnom pôsobení Angely Merkelovej ako kancelárky.

Momentálne existujú tri možnosti ďalšieho vývoja.

Prvou je pokračovanie veľkej koalície medzi CDU/CSU a SPD. Napriek tomu, že to SPD a jej šéf Martin Schultz kategoricky odmietajú, odborníci očakávajú, že Merkelová ich s možnosťou pokračovania spolupráce osloví.

„SPD po voľbách a trpkej prehre netaktizovala a neurobí to ani teraz, hoci maratónske vyjednávania medzi CDU/CSU, Zelenými a FDP stroskotali,“ reagoval však na Twitteri podpredseda SPD Ralf Stegner.

Preto je pravdepodobnosť tejto možnosti veľmi nízka.

Do úvahy prichádza aj menšinová vláda Angely Merkelovej, či už so Zelenými, alebo s FDP. Pri tejto alternatíve by sa však Merkelová musela spoliehať aj na niekoľko hlasov z radov opozície, čo sa pri súčasnej nestabilnej politickej situácii takmer v celej EÚ nejaví ako rozumné riešenie.

Navyše, hoci je model menšinovej vlády v niektorých európskych krajinách častým javom (najmä v škandinávskych krajinách a v Holandsku), v Nemecku by išlo o jeho premiéru, čo ešte viac znižuje šancu jeho realizácie.

Napriek tomu, že asi žiadna z parlamentných strán nechce predčasné voľby, určite sú najpravdepodobnejšou možnosťou. Predčasné voľby nie sú vítané hlavne preto, lebo môžu ešte viac posilniť postavenie Alternatívy pre Nemecko (AfD). A podľa posledných prieskumov by sa zisky hlavných strán zásadným spôsobom nezmenili, čo by v praxi znamenalo, že by sa rokovania o novej nemeckej vláde v podstate nikam neposunuli.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Olaf Scholz

Svet

Teraz najčítanejšie