Denník N

Študenti z protikorupčného pochodu sa k Ficovi nevedia dostať, nepozvali ich ani na seminár o korupcii

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Akademický senát Univerzity Komenského nominoval na protikorupčný seminár, ktorý vybavil premiér, svojho člena. Na organizátorov pochodu si nespomenuli.

Osemnásti študenti z osemnástich vysokých škôl sa minulý týždeň zúčastnili na dvojdňovom protikorupčnom seminári v Laxemburgu pri Viedni. Školenie im dohodol premiér Robert Fico (Smer) a program s nimi ukončil v sobotu obedom na úrade vlády. Na ten prišiel aj minister vnútra Robert Kaliňák, ktorého sa opozícia už niekoľkokrát snažila odvolať pre podozrenia z korupcie pri nevyšetrovaní aktivít podnikateľa Ladislava Bašternáka.

Svojho reprezentanta mala na obede a seminári aj Univerzita Komenského – študenta právnickej fakulty Daniela Ziga. Na univerzite študujú aj dvaja spoluorganizátori Veľkého protikorupčného pochodu Tomáš Popovič a Róbert Martin Hudec. Tí s ďalšími študentmi už dlhšie žiadajú Fica o stretnutie, premiér ich odmieta. Možnosť ísť na seminár alebo s Ficom a Kaliňákom na obed ani jeden z týchto študentov nedostal.

Popovič hovorí, že na seminár sa nedalo prihlásiť a nebolo vyhlásené žiadne výberové konanie.

Škola: Vybrali sme aktívneho študenta

„Neviem posúdiť, prečo ma nevybrali, ale súdiac aj z predošlých skúseností predpokladám, že sa na vláde vyhýbajú priamemu kontaktu s ľuďmi, ktorí organizujú alebo organizovali protikorupčné pochody, ale aj iné aktivity, v ktorých smeruje verejná kritika aj na stranu Smer a jej predstaviteľov,“ myslí si študent práva.

Róbert Martin Hudec a Tomáš Popovič. Foto N – Tomáš Benedikovič

Na seminár aj na stretnutie s Ficom by išiel rád; hovorí, že boju proti korupcii už s kamarátmi venovali veľa času. „Verejnosť prejavila záujem a súhlas s akútnou potrebou riešenia korupcie. Verím, že na protikorupčnej akadémii v Laxemburgu prednášajú odborníci z oblasti boja proti korupcii, a preto som trochu sklamaný, že som sa tohto školenia nemohol zúčastniť.“

Popovič uviedol, že stále sú pripravení stretnúť sa s Ficom aj Kaliňákom, ktorí na ich výzvy neodpovedajú. „Ak je však ich záujem o stretnutie so študentmi obmedzený len na fototermín pri obede na úrade vlády, tak by som sa radšej najedol doma,“ dodal Popovič.

Univerzita Komenského odpovedá, že nominovali študenta, ktorý je v škole aktívny.

„Daniela Ziga nominovala na toto podujatie študentská časť Akademického senátu Univerzity Komenského v Bratislave. Títo študenti sú volení zástupcovia všetkých študentov na univerzite. Návrh na vyslanie Daniela Ziga potom schválilo aj vedenie Univerzity Komenského,“ napísal predseda akademického senátu Daniel Ševčovič. Popovič a Hudec majú podľa neho možnosť aktívne ovplyvňovať činnosť samosprávnych orgánov univerzity „buď priamo kandidovaním do samosprávnych a demokraticky volených orgánov, alebo nepriamo svojou účasťou na ich rokovaniach, na ktorých sú vždy vítaní a ich názory budú vypočuté“.

Daniel Zigo je študentom magisterského stupňa na právnickej fakulte a podľa Ševčoviča „dlhodobo aktívne pracuje v samospráve fakulty i univerzity, zastupuje a presadzuje záujmy všetkých študentov UK“.

Ďalší organizátor a študent Univerzity Komenského Róbert Martin Hudec sa s ďalšími organizátormi Karolínou Farskou a Dávidom Strakom 16. novembra zúčastnil na stretnutí so študentskými lídrami revolúcie z roku 1989. Viacerí z nich podpísali aj petíciu za odvolanie ministra vnútra Kaliňáka.

Ficove cesty do Laxemburgu na protikorupčnú univerzitu aj vybavenie školenia pre študentov nasledovali po Veľkých protikorupčných pochodoch.

„Nebolo tam žiadne výberové konanie, nemal som sa o to ako uchádzať, ale pre premiéra by malo byť omnoho podstatnejšie riešiť témy, na ktoré sa snažíme poukázať. Nemyslím si, že ponúknuť školenie vybraným študentom ich rieši,“ vyjadril sa Hudec.

Študenti žiadajú nielen odvolanie Kaliňáka, ale aj špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika alebo policajného prezidenta Tibora Gašpara.

„To sú naozajstné problémy a stotožňujú sa s tým desaťtisíce ľudí, ktorí podpísali našu petíciu. Múdra vláda by mala byť taká, ktorá s občanmi diskutuje a vypočuje ich požiadavky,“ hovorí Hudec.

Kto je pre Fica partner

Premiér v Sobotných dialógoch pred týždňom povedal, že študenti, ktorí organizujú pochod, nie sú jeho partneri. „My sme ponúkali iné formy spolupráce, tieto odmietli,“ povedal bez toho, aby spresnil, čo ponúkal. Zároveň začal hovoriť o školení v Laxemburgu. „Mojimi partnermi, pokiaľ ide o boj proti korupcii, je predovšetkým pán Kovařík a potom polícia a ďalší, ktorí majú záujem spolupracovať. Ja sa domnievam, že sme urobili toľko v poslednom čase, pokiaľ ide o boj proti korupcii, toľko aktivít…“ hovoril Fico.

Úrad vlády na otázky, prečo sa Fico s organizátormi pochodu nestretne a ako hodnotí to, že ich univerzita na školenie nepozvala, odpísal: „Ponuka išla na inštitúciu a výber študentov bol v kompetencii danej školy.“

Niektorí študenti vysvetľovali účasť na školení v Laxemburgu a na obede s Ficom na Facebooku po tom, čo ich za to kritizovali priatelia. „Išli sme za jednotlivé univerzity na školenie, vybrali nás rektori, dekani. V Rakúsku nás naučili skvelé veci, ukázali nám, ako to reálne robia, ako postupujú, ako vzdelávajú mládež a ako majú nastavené postupy,“ napísala na Facebook jedna z účastníčok Pepa Rendková.

Študenti u Fica.

„Je smutné, že študenti, ktorí sú vo svojom voľnom čase na školení tri dni, budú nakoniec označovaní za tých najhorších. Ak tým, že sme sa zúčastnili tohto záverečného programu, sme spáchali tú najväčšiu krivdu, ospravedlňujem sa,“ dodala ešte Pepa Rendková.

Obsah školenia podľa nej nikoho nezaujíma. Hovorí, že študenti nemajú s politikou „nič spoločné“.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Protikorupčný pochod

Slovensko

Teraz najčítanejšie