Denník N

Plavecký tréner: Neplávajte s hlavou nad vodou, pri kraule dýchajte na každý tretí záber a nebojte sa jazera

Michal Varga. Foto N – Peter Kováč
Michal Varga. Foto N – Peter Kováč

Michal Varga tvrdí, že dvesto metrov dokáže v bazéne odplávať každý, kto si to zmyslí. Ak chcete odplávať kilometer, už musíte byť trénovaný, hovorí.

Jeho brat Richard je zrejme najlepším plavcom spomedzi svetovej triatlonovej (plávanie, bicykel, beh) špičky. Michal Varga je manažérom jeho tímu a zároveň trénerom v triatlonovom klube Triaxx.

V rozhovore sa dozviete aj:

  • ako často trénovať, aby ste sa dostali do formy
  • aké si kúpiť plavky či okuliare
  • v akom veku by mali začať s tréningom deti
  • ako a či vôbec využívať technologické pomôcky
  • aké sú pozitívne a negatívne vplyvy plávania na ľudské telo
  • a ďalšie zaujímavosti.

Učia sa u vás plávať aj dospelí ľudia?

Na celom Slovensku je nielen bežecký, ale aj plavecký a celkovo športový boom. Je obdobie Husákových detí, ktorých bolo viac. Ľudia nemajú tak skoro deti a dobiehajú, čo ich rodičia zanedbali, keď boli tínedžeri. Máme triatlanový klub, medzi „hobíkmi“ je najmladší 24-ročný a najstarší má 55 rokov. Najviac ľudí však máme vo veku 30 až 35 rokov.

Chodia k vám aj takí, ktorí vôbec nevedeli plávať?

Teraz pred chvíľou sa mi skončil tréning s chalanom, ktorý má ženu, dve deti a na krku štyridsiatku. Potrebuje ísť od piky. Keby skočil do bazéna a má doplávať tri-štyri metre k okraju, tak to dá. Na otvorenom mori by sa však utopil.

Čo ste ho učili ako prvé?

Metodika u detí a u dospelých je iná. S dieťaťom sa môžete hrať. Je to nepopísaná kniha, všetko ho môžete systematicky učiť. S dospelým máme prvých pár minút, keď si ho položíme do vody a pozrieme sa, čo reálne vie. Začíname odstraňovať jednu vec za druhou. Najzákladnejšie je dýchanie. Keď vie človek dobre dýchať, uvoľní sa aj mentálne a začne veriť prostrediu. Až potom začína lepšie vnímať cvičenia, ktoré s ním chcete robiť.

To znamená, že sa rukami chytí okraja bazéna, telo položí na vodu a potápa hlavu?

Áno, to je štandard. Samozrejme, u každého je to inak. Napríklad chalan, o ktorom sme sa už bavili, vedel dýchať, no nevedel to previazať s rukami. Na jeden nádych išiel desať záberov a hlavu mal pod vodou.

Čo nasleduje, keď sa človek naučí dýchať?

Poloha tela, ľahnúť si na brucho, deťom je prirodzené ležať na chrbte. Ako prvý štýl učíme prsia, to je základ. Každý bežný človek sa ho vie naučiť.

Potom sa prechádza na kraula?

Keď vie človek splývať pri prsiach, máme prvý predpoklad, že sa môžeme posunúť. Začneme učiť kraulové nohy a pridávame jednu ruku, druhú ruku a kombináciu.

Neboja sa ľudia kraula?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Plávanie a otužovanie

Radíme športovcom

Rozhovory

Šport a pohyb, Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie