Denník N

Bratislava patrila medzi favoritov, liekovú agentúru však nezískala. O čo sme prišli?

Foto - Tasr, Denník N
Foto – Tasr, Denník N

Aktualizované 18:23. Slovensko nebude mať európsku agentúru, nepostúpilo ani do druhého kola. Lieková agentúra sa presťahuje do Amsterdamu.

Európska lieková agentúra (EMA) sa nepresťahuje na Slovensko. Po novom bude sídliť v Amsterdame. Bratislava nepostúpila ani do druhého kola, kam sa dostali Amsterdam, Kodaň a Miláno.

Bratislava nakoniec skončila štvrtá, potvrdilo Denníku N ministerstvo zdravotníctva. Najviac bodov v prvom kole získalo Miláno (25) nasledovala Kodaň a Amsterdam (obe 20), Bratislava s 15 bodmi skončila štvrtá a predbehla tak Barcelonu (13). Do tretieho kola sa dostalo Miláno a Amsterdam.

Tretie kolo sa skončilo nerozhodne, preto rozhodlo žrebovanie. Slovensko mohlo o víťazovi rozhodnúť, ale zdržalo sa hlasovania.

Slovensko prehralo súboj o svoju prvú európsku agentúru. Viacerí naši diplomati aj slovenské ministerstvo zahraničných vecí predpokladali, že agentúru získame, pretože Bratislava ako jedno z mála hlavných miest žiadnu nemá.

Nestalo sa, neuspeli sme a do Bratislavy neprídu stovky vplyvných a vzdelaných ľudí s rozsiahlymi právomocami pri rozhodovaní o tom, aké lieky budú užívať obyvatelia v Európskej únii.

Drucker: Nebudeme hlasovať

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker ako šéf nášho vyjednávacieho tímu už pred hlasovaním povedal, že nezískanie agentúry bude vnímať ako neúspech a sklamanie.

„Bratislava skončila v hlasovaní štvrtá a teda sme nepostúpili iba tesne, a to samozrejme zamrzí,“ reagoval minister Drucker. Minister povedal, že Slovensko nepodporí žiadnu z troch postupujúcich krajín. „Nakoľko v druhom a treťom kole nebola žiadna krajina, ktorá by zohľadňovala geografické kritérium, preto Slovensko nepodporilo žiadnu z postupujúcich krajín,“ povedal minister. Poďakoval krajinám V4 a aj ostatným štátom, že nás podporili. Boli sme tak jedinou krajinou, ktorá v druhom kole nehlasovala.

„Som sklamaný, že do druhého kolá nepostúpili najlepšie ponuky a rovnako ani jedna krajina z nových členských štátov. Slovensko od samého začiatku zastávalo názor, že má byť zohľadnené geografické kritérium tak, ako ho požadovali samotné členské krajiny v kritériách,“ dodal Drucker.

„Netajíme sklamanie z toho, že naša kandidatúra neuspela napriek vynikajúcej ponuke, ktorú sme v spolupráci s ministerstvom zdravotníctva predložili,“ reaguje na výsledky hlasovania Peter Susko z ministerstva zahraničných vecí.

Občania novších členských štátov podľa ministerstva očakávali dôležitý signál, že aj nové členské štáty dostanú príležitosť získať takú dôležitú agentúru akou je EMA. „Žiaľ, nevyužila sa možnosť prijať také rozhodnutie, aby bolo aplikované rovnomerné rozmiestnenie podľa geografického princípu,“ dodal Susko.

Premiér Robert Fico sa k tomu nevyjadril, jeho hovorkyňa odkázala na ministerstvo zdravotníctva.

Ako jednotlivé členské štáty Únie hlasovali, nie je jasné, hlasovanie bolo tajné. Podporu nám sľubovali krajiny V4, Chorvátsko a Malta, ktoré sa kandidatúry na poslednú chvíľu vzdali.

Na kandidatúre pracovalo 15 ľudí, príprava na to sa začala na prelome februára a marca 2017. Bilaterálne rokoval za jej získanie aj premiér Robert Fico, aktívne bolo aj ministerstvo zahraničných vecí.

Okrem Slovenska nemá agentúru už len Bulharsko a Rumunsko.  Z 37 európskych agentúr je v nových členských krajinách len deväť.

Slovensko je v eurozóne, v stredoeurópskom priestore sa považuje za poslednú krajinu s jasne proeurópskou vládou. V prestížnom súboji však ani veľké úsilie našej diplomacie presvedčiť o kvalite našej ponuky nestačili ani na užšie finále.

Jedna za najdôležitejších

Európska lieková agentúra (EMA) je jedna z najdôležitejších v Únii. Rozhoduje, ktoré lieky môžu ísť na európsky trh. „EMA je považovaná za klenot medzi 40 špecializovanými agentúrami v EÚ. Má 900 zamestnancov na plný úväzok a ročne ju navštívi okolo 35-tisíc regulátorov a vedcov pre jej dôležitú rolu v schvaľovaní nových liečiv na predaj pre európsky trh,“ napísali pred mesiacom Financial Times. Priniesli aj informáciu, že Bratislava s Milánom patrili podľa skúsených diplomatov medzi favoritov.

O tom, kto bude v tajnom hlasovaní úspešný, rozhoduje nielen ponuka, ale aj lobing. Minister zdravotníctva Drucker rokoval o našej podpore napríklad s Lotyšskom, Litvou a Estónskom.

Miláno podľa Financial Times presviedčalo napríklad aj tým, že za hlasy posilnia jednotky NATO na Pobaltí.

O agentúru malo záujem okrem Slovenska 18 krajín Únie. Z našich susedov Rakúsko aj Poľsko. Tvrdý súboj o presídlenie vplyvnej agentúry sa začal po vlaňajšom referende o vystúpení Británie z Únie, agentúra sídli v Londýne. Z Británie sa má agentúra presťahovať v roku 2019.

Čo sme mohli získať

Príchod Európskej liekovej agentúry znamená prestíž, príchod mimoriadne kvalifikovaných a vzdelaných ľudí do našej krajiny. Agentúra má 900 zamestnancov, časť z nich príde aj s rodinami. Na miesta tých, čo sa odmietnu odsťahovať do nového sídla, budú hľadať odborníkov z regiónu, kam sa presťahuje. Ide o ľudí s vysokým vzdelaním aj príjmom, pochádzajú z celého sveta. Bola by to šanca aj pre slovenských odborníkov.

S agentúrou by navyše mohli prísť aj farmaceutické firmy či laboratóriá. Lepšie postavenie mohli získať univerzity aj vedci.

„Pozitívom EMA sú najmä znalosti. Krajina, kde agentúra sídli, získa ľahší prístup k odborníkom a vedcom, ktorí pôsobia v oblasti farmácie. Či už vo vývoji, dizajne klinických štúdií, sú tam ľudia, ktorí spolupracujú s firmami, čo idú do klinického skúšania veľmi inovatívnych liekov a pomáhajú im,“ hovorí Zuzana Baťová, ktorá šéfuje Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv. Ústav nás zastupuje v EMA, Baťová ako jeho riaditeľka sedí v dozornej rade liekovej agentúry.

Víťazný uchádzač bude mať priamy prístup k expertom na jednotlivé terapeutické oblasti, a to aj pri veľmi špecifických diagnózach, ako sú zriedkavé choroby alebo napríklad v bioštatistike. „Takých expertov je v Európe veľmi málo a tí špičkoví pracujú pre EMA. S príchodom agentúry sa tak mení úroveň odborných diskusií, môže sa zmeniť aj časť výučby na medicíne či farmácii,“ hovorí Baťová.

Európska lieková agentúra funguje od roku 1995. Ak prichádza na európsky trh nový liek, musí ho schváliť, posudzuje ich účinok, kontroluje ich a sleduje aj ich bezpečnosť. Ak nastanú problémy, rieši ich práve agentúra na európskej úrovni.

Základnými kritériami pri výbere nového sídla boli vyhovujúce dopravné spojenia, schopnosť zabezpečiť plynulé fungovanie agentúry, poskytnutie vhodných priestorov, dostupnosť vzdelania pre deti zamestnancov či dobré životné a pracovné podmienky pre partnerov a partnerky zamestnancov.

Zamestnanci k nám ísť nechceli

Proti Bratislave sa ozvali viacerí zamestnanci agentúry. Naše hlavné mesto podľa interného prieskumu agentúry považovali za štvrté najmenej populárne spomedzi všetkých kandidátov. Agentúra tak ešte koncom septembra varovala, že ak by sa veľa zamestnancov rozhodlo nepresťahovať s agentúrou, môže to ohroziť jej činnosť.

Interný prieskum rozdelil kandidujúce mestá do štyroch skupín. V tej prvej bolo päť kandidujúcich miest a ak by sa agentúra sťahovala do jedného z nich, ostalo by v nej viac ako 65 percent zamestnancov. Mohla by tak takmer nerušene fungovať, hoci by sa schvaľovanie niektorých liečiv mohlo mierne oneskoriť.

Ak by sa agentúra presťahovala do jedného z miest v najhoršej, štvrtej kategórii, mohla by prísť o 72 až 94 percent zamestnancov.

Zoznam krajín v jednotlivých skupinách agentúra nezverejnila, ale objavil sa na stránke politico.eu. Bratislava podľa neho dopadla ako štvrté najmenej populárne mesto, za ňou sú Varšava, Bukurešť a Sofia. Najlepšie dopadli Amsterdam, Barcelona, Viedeň, Miláno a Kodaň, teda mestá, ktoré médiá tiež spomínali ako favoritov. Do finále sa nedostala len Barcelona, ktorá sa dostala pre spory miestnej vlády s Madridom do horšej pozície.

Bratislave niektorí zamestnanci vyčítali aj to, že nechráni práva LGBT párov. Šéf agentúry Guido Rasi dostal ešte v septembri od LGBT zamestnancov list s obavami, že nová krajina, kde má agentúra sídliť, nebude uznávať ich práva alebo práva ich partnerov. V agentúre pracuje asi 70 LGBT zamestnancov. List podpísalo 250 zamestnancov.

„Dôsledkom by bolo, že LGBT zamestnanci by riskovali, že stratia základné práva spojené s ich manželstvom alebo registrovaným partnerstvom,“ povedal šéf agentúry. List zamestnanci adresovali aj šéfom Európskeho parlamentu, Európskej komisie a Európskej rady.

Ako sa hlasovalo

V prvom kole hlasovania mal každý členský štát jeden hlas pozostávajúci zo šiestich hlasovacích bodov, z ktorých by sa tri body mali prideliť preferovanej ponuke, dva body ponuke, ktorú členský štát zaradil na druhé miesto, a jeden bod ponuke, ktorú členský štát zaradil na tretie miesto.

Ak určitá ponuka získala tri hlasovacie body aspoň od 14 členských štátov, teda bude preferovanou ponukou pre 14 členských štátov (14 členských štátov udelí tri body tej istej ponuke), táto ponuka sa považuje za vybratú ponuku.

Ak tri hlasovacie body aspoň od 14 členských štátov nezíska žiadna ponuka, tri ponuky, ktoré dostali najvyšší počet bodov, postúpia do druhého kola hlasovania. V prípade, že najvyšší počet bodov dostali viac ako tri ponuky, postúpia do druhého kola hlasovania všetky ponuky, ktoré dostali rovnaký najvyšší počet bodov.

Potom nasleduje druhé kolo hlasovania. V ňom má každý členský štát jeden hlas (pozostávajúci z jedného hlasovacieho bodu), ktorý môže dať jednej z troch ponúk, ktoré boli vybraté do druhého kola hlasovania. Ak ani v druhom kole žiadna krajina nezíska viac ako 14 hlasov, teda väčšinu, do tretieho kola postúpia dve krajiny s najvyšším počtom bodov.

Opäť budú krajiny hlasovať už len za jednu krajinu, a tá, ktorá dostane najviac hlasov, získa agentúru. Ak by dostali rovnaký počet bodov, rozhodne sa žrebovaním.

„Členský štát vybraný pre Európsku agentúru pre lieky nemôže byť kandidátom pre Európsky orgán pre bankovníctvo. Preto ak uvedený členský štát predložil aj ponuku byť hostiteľským štátom pre Európsky orgán pre bankovníctvo, jeho ponuka sa pri hlasovaní o sídle tohto orgánu nebude brať do úvahy,“ vysvetľuje postup Zuzana Eliášová z ministerstva zdravotníctva.

Členský štát vybraný ako hostiteľský štát pre Európsku agentúru pre lieky sa môže zúčastniť na hlasovaní o sídle Európskeho orgánu pre bankovníctvo.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Európska agentúra pre lieky

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie