Denník N

Matovič chce Fica poraziť až tak veľmi, že volá na pomoc Orbánových favoritov

Foto – TASR
Foto – TASR

Je nelogické odpísať Most, lebo sa kamaráti s Ficom, a zároveň ospevovať SMK, hoci má oveľa horšieho spojenca.

Predseda OĽaNO si štátnický postoj zamieňa s neprijateľným relativizovaním. Želá si, aby po najbližších voľbách prestal vládnuť Smer. Správne si uvedomuje, že s maďarskými voličmi je výrazne väčšia šanca, že sa to aj podarí. Rovnako správne cíti, že Most-Híd bude mať veľký problém dostať sa do parlamentu. Logicky mu potom na porážku Roberta Fica zostáva mimoparlamentná SMK a jej prívrženci, o ktorých hlasy nechce prísť. S ich stranou si dokonca vie predstaviť volebnú koalíciu.

Až doteraz je všetko v poriadku. Spolupráca slušných menšinových strán s väčšinovými je ideál, ktorý chceme dosiahnuť.

Problém nastáva, keď Igor Matovič niektoré chyby vyhliadnutého partnera nevidí a o niektorých zavádza. SMK sa podľa neho zmenila a poľutoval ju, ako ju Béla Bugár dlhé roky ohovára, aby zostala v kúte ako „nejaký prašivý pes“. Kto však aspoň minimálne sleduje vzťahy medzi Mostom a SMK, musel zaregistrovať, že v disciplíne vzájomné ohováranie sú si obe strany prinajmenšom podobné. Presnejšie však bude, že v nej s náskokom vedie SMK. Urážka, že bugárovci sú zradcami maďarskej veci, je úplné minimum.

Ešte horšie je, že SMK sa ani nesnaží skrývať náklonnosť k Fideszu Viktora Orbána. Ten strane štedro pomáha a má v nej oddaných obdivovateľov. V tomto teda žiadna zmena nenastala. Ani to však ešte nie je najhoršie. V SMK sú aj prúdy, ktoré majú blízko k najkrajnejšej budapeštianskej pravici a strana s nimi veselo žije bez toho, aby sa svojich „kotlebovcov“ pokúsila zbaviť.

Takže – Matovič sa správa ako cynický politik. Tvrdí, že treba poraziť Fica, a zdá sa, že je mu jedno, aké nástroje na to využije. Poctivé od každého, kto bude mať nutkanie použiť SMK v boji s Ficom, by bolo položiť jej otázku, či chce demokraticky vládnuť na Slovensku, alebo sa kamarátiť s autokratom Orbánom a ešte horšími. Matovičovi by nemalo stačiť povedať, že nechceme vládu Smeru s SNS. Treba si vyberať aj medzi tými, s ktorými túto zostavu chceme nahradiť.

A či sa to niekomu páči, alebo nie, úvaha, že škrtneme Most, lebo vládne s Ficom, a začneme sa kamarátiť s SMK, hoci tá je mimoriadne zadobre so skorumpovaným a nedemokratickým Orbánom, nemá hlavu ani pätu. Fico je totiž zlá, ale stále lepšia alternatíva ako takmer samovládca Orbán.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie